reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

ja wiem Gogac, ja cały czas o Tobie myślę i się Tobą pocieszam. Ostatnie 5 miesięcy skupiałam się na tym, żeby znaleźć immunologiczną przyczynę i wyprzeć z głowy to AMH. I dobrze mi poszło, przestałam o tym myśleć, a teraz poszłam tylko na monitoring i w ogóle nie chciałam o rezerwie rozmawiać, a wizyta ścięła mnie z nóg. Ona w ogóle nie widziała sensu w monitoringu albo ewentualnej stymulacji. Inseminacja też bez sensu. I powiedziała, że od badania minęło 8 miesięcy i rezerwa pewnie się zmniejszyła i co zrobię jak już będzie tak niska, że nie będę miała szans na invitro? I teraz cały czas myślę co wtedy zrobię... ? nie wiem czy powtarzać to badanie czy nie...

A co do USG to i w 6 d.c. u dr. Przygody i teraz w 11 d.c. w sumie miałam tyle samo pęcherzyków, czyli 6 w jednym i 6 w drugim jajniku.

Ostatnia edycja:
reklama
Dzwoniłam do Diagnostyki zaśpiewali mi za pakiet
Pakiet badań Nadkrzepliwości krwi obejmuje:
Antytrombina III, białko C, białko S
Czynnik V Leiden i mutacja 20210 G-A genu protrombiny
Przeciwciała przeciw beta2glikoproteinie-I i antykardiolipinowe w klasach IgG i IgM oraz antykoagulant toczniowy
871 zł
O Matko!!!!!
No nic chyba zrobie!
Lekarz twierdził że jak biore Fragmin przy transferach to wystarczy. Czy to prawda?

Cześc dziewczyny :) Cześć Tola i Kwiatuszek, Lumia :)

Kaira dziękuję, czuje się ok. Mam tylko przeziębienie, bo mnie przewiało po tych przygodach piątkowych. Dostałam wysypki na biodrze, trochę wyżej niż pachwina, nie swędzi. Nie wiem skąd to. Ale podobno może się zdarzyć w ciazy.
W badanich nie pomoge, bo az tyle nie robiłam. Sterydu tez nie biorę.

Esperanza powiem Ci, że ta lekarka to powinna buźkę na kłódkę, co za babsztyl. Piszesz, że w jednym miałaś 6 i w drugim sześć. A jak ja miałam usg i liczne pęcherzyki, to mi zaraz pco wymyślili. Szamani...
Głowa do góry, widziecie ile to szczęścia dookoła?

Dziekuje. Ja robiłam właśnie ten pakiet poronień w Invicta. I sie włąsnie zastanawiam czy uzupełniać o to z diagnostyki jeszcze :)
To włąśnie mi tylko ta zmiana wyszła MTHFR C677T a reszta w normie.

Zastanawiam się czy właśnie jeszcze zrobic Antytrombina III, białko C, białko S i przeciwciała przeciw beta2glikoproteinie-I i antykardiolipinowe w klasach IgG i IgM oraz antykoagulant toczniowy?

Miałam do zabiegu histeroskopii robione badania to:
INR 1.07 (0.80-1.20)N
Wskaźnik protrombiny 92,20 (80-12-)N
APTT 32,1 sek (24-38)N
Białko całkowite 7,19 g/dl (6,4-8,3)N
CRP 0,38mg/l (0.00- 5.00)N

Doradźcie

Ostatnia edycja:
A kiedy się ten Acard bierze? Jakie są wskazania?
Mam robić jakieś badania jeszcze? Co radzicie?
Czy jak w Klinice dają Fragmin 5000 profilaktycznie to to wystarczy?

cześć Tola, ja tez wszystkie badania robiłam w diagnostyce. Wszystkie te o których piszesz plus tak jak dziewczyny piszą MTHFR i możesz jeszcze insulina na czczo sprawdzić bo okazuję się, że cos w tym siedzi też. W sumie to zostawiłam tam ok 1500 bo wszystkie badania prywatnie, sporadycznie te tańsze ktoś ci zleci. Wyrob sobie u nich karte rabatową o ile jeszcze nie masz to zawsze coś ci zostanie a poza tym będziesz mogła sledzić wyniki przez neta. Plecam.
Acard bierze się przy zespole ale każda z nas bierze, cała ciąże a co niektóre już przed.

A ja dziś mam maly sukces- zbalazłam lekarza, który przepisze mi heparynę na zniżke. Wprawdzie zniżke da mi dopiero w ciąży ale jak dla mnie to już mega dużo :) na samą heparynę przez całą ciąże trzeba by było dac ok 3500.

Esperanza spokojnie ;*

Ewa, Kruszka, Iris :* :*

PS pralka podarła mi firanke! wrrrrrrrr myje okna ;)

Ostatnia edycja:
A jak mi tylko wyszła tylko ta mutacja MTHFR C677T to jest sens robienia tych pozostałych badań z tego pakietu z Diagnostyki. Czy wyjdzie mi że mam wskazanie do Acardu i Fragminu czy raczej nie?
Gentyk kazała brać Kw. Foliowy w zwiększonej dawce i B complex

Enya
Serdeczne dzięki za wyczerpujące info:);-)

A ja jestem po wizycie u gin dostałam Acard+encorton + estrofem (wszystko 1x1)
W sumie to te sytuacja z moja chorobą imunologiczną wyszła pod koniec zeszłego tygodnia. Dzis na m onitoringu widziałam dwa pęcherze:) 17 i 14 mm. Wychodzi na to, że w tym tygodniu, pod koniec będę mieć inseminacje.
Lekarz mówił, że myślałm nade mną i zdecydował, że wprowadzimy ten w/w zestaw. Tzn estrofem dostałam dodatkowo, bo w tym cyklu wyjątkowo kiepskie endo = 6 mm. Powiedział, żeby przez endo nie stracić cyklu to mam brac te tabletki.
A wracając do tematu mam pewne obawy i obiekcje, wiem, że dostałam ten zestaw bez badań, ale skoro mam chorobę na podłożu imunologicznym, to może faktycznie lepiej spróbować z tymi lekami. :baffled::confused: Mam troszke mętlik w głowie, bo boję się tych sterydów....ale z drugiej strony jak sobie pomyślę, że to wlasnie imunologia mogła byc przyczyą poronienia to nie chce tego niepotrzebnie przeżywać.
Dlatego Kochane powiedzcie, bo mąż mój troszkę spanikował, czy to nie zaszkodzi ewentualnej Fasolce.....ehhh i tak żle i tak nie dobrze....ale chyba muszę zawierzyć lekarzowi, do tej pory się nie mylił...

Przepraszam,że tak o sobie tylko, ale jestem troszkę skolowana i różne myśli chodzą mi po głowie.
Jedynym dla mnie skutkiem ubocznym bedzie to, że pewnie jak odstawie steryd, to choroba zaatakuje ze zdwojoną siłą, ale jeśli ma to pomóc to się pisze...!

reklama
Lumi ja właśnie wracam z usg polowkowego i wg lekarza z naszą dziewczynką jest wszystko w porzadku. Też biorę steryd przy niezbyt konkretnych wskazaniach (oprócz utraty ciaz 2 kliniczne i 1 biochemiczna) do tego acard i fragmin. U mnie wyszły tylko ANA. Zespołu fosfolipidowego nie mam, genetyka bdb, brak jakichkolwiek mutacji, tarczyca w porzadku. Ja mam brac stetyd do 23tc. Ale wierzę że po odstawieniu też wszystko będzie ok.

Tola ja mam fragmin 2500 i na razie dajemy radę. Jak d-dimery wzrosną to będziemy zwiększać dawke, zatem wydajw mi się ze 5000 to juz dużo jak na początek.

Do góry