reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Ola nie powinnaś być bez badan dopuszczona do pracy po 30 dniach urlopu. Lepiej jakby lekarz jakikolwiek pokrył ci ciągłość bo może dać do 3 dni wstecz

U mnie smutno. Mąż choruje. Nerka ma stan zapalny, zatrzymało wodę, bolą go plecy i ma temp. i czekamy na wyniki badań od nefrolog. Niestety nie dość że jedna to po tym wirusie nadszarpnieta. Jakoś mi smutno i bardzo ciężko :( bardzo kocham tego "uparciucha" ;)
Wspieram kochana mocno i dużo zdrowia dla męża.

reklama
@olaa90 @marzycielka81 - ja miałam teraz przeboje z wypłata i moim L4... i jednak mój szef się mylił, a mąż miał racje. Jeśli w ciągu całego roku przekroczysz 33 dni L4 (nieważne czy łącznie czy jednorazowo), płatność przechodzi na ZUS. W Twoim Ola wypadku najpewniej za 3 dni urlopu zapłaci pracodawca, a resztę ZUS. Ja teraz tez do 4.12 miałam zapłacone przez szefa, a na większa resztę czekam od ZUSU bo po zsumowaniu wcześniejszych L4 miałam już 33 dni zwolnienia i resztę świadczenia płaci ZUS :/ niestety może to potrwać 30 dni ponoć także jestem trochę wkurzona... no ale cóż. Poczekam. Szczęście, ze jest mąż i nie mam nad sobą jakiegoś kredytu bo tak to by było ciężko związać koniec z końcem. A przelicza się to tak, ze bierze się średnia z zarobków za ostatnie 12 miesięcy (u mnie podstawa + premia) i z tego odlicza się składki czyli liczymy od tej kwoty 80% (w moim przypadku, w ciąży jest chyba 100%?) i to x liczba dni.

@aspekt - oko? Hahah dobre.

@nafoczka - zdrówka dla męża :(

@ola co to za mądry lekarz . ? Z Rzeszowa?
@Destino co u Was?
Dziewczynki mało się udzielam ale czasu brak ... Dużo mam na głowie .
Mam do Was pytanie do dziewczyn które robiły badanie komórek NK w Prokocimiu macie tam jakieś namiary by się umówić i zrobić to badanie ? Jadę z małą na kontrolę rozrusznika i serduszka to może by mi się udało zrobić .

@olaa90 to nie ma znaczenia czy to oświata czy nie. Zgodnie z przepisami dotyczącymi profilaktyczne opieki zdrowotnej po nieobecności w pracy trwającej dłużej niż 30 dni pracownik musi iść na badania kontrolne do lekarza medycyny pracy. Pracodawca nie ma prawa dopuścić go do pracy a jeśli to zrobi to na własną odpowiedzialność i w razie kontroli chociażby z Inspekcji Pracy może zapłacić mandat. Natomiast jeśli pracownik nie ma ciągłości zwolnienie i i pokrywa to urlopem to w praktyce nie jest dopuszczony do pracy więc nawet nie miałby kiedy iść tych badań zrobić - bo badania też zgodnie z przepisami są robione w godzinach pracy i na koszt pracodawcy.

I zgadzam się co do tego kto i kiedy płaci. W firmie gdzie zatrudnionych jest powyżej 20 pracowników płaci pracodawca cały czas.

@nafoczka Kochana nasza - nie smuc się. Uszy do góry, zobaczysz że będzie dobrze. Napisz jak Twoje zdrówko i Twoje urwiski :-*

@agatush Ale czy dobrze kojarze, ze to ma byc 30 dni na jednym kodzie choroby? Czyli 29 dni na krwawienia w ciazy i (bez przerwy) 15 dni na drogi oddechowe nie generuje tego obowiazku medycyny pracy?

@agatush Ale czy dobrze kojarze, ze to ma byc 30 dni na jednym kodzie choroby? Czyli 29 dni na krwawienia w ciazy i (bez przerwy) 15 dni na drogi oddechowe nie generuje tego obowiazku medycyny pracy?
Nie ma znaczenia czy na jednym czy nie na jednym. 30 dni niezdolności do pracy generuje obowiązek skierowania pracownika na badania kontrolne. I mogą to być nawet 3 czy 4 różne kody (notabene nie wiem jak to wygląda teraz z podglądem w pue ale na zwolnieniach pisanych pracodawca nie miał wglądu do tego z powodu jakiej choroby jesteśmy na zwolnieniu (kod był widoczny tylko na blankiecie który zostawal u lekarza i szedł do urzędu bezpośrednio. Na blankiecie który był wydawany choremu kodu nie było.

Dziekuje Wam dziewczyny za pomoc z Encortonem.
Musze powoedziec, ze pierwszy cykl z jego pomoca nie pomogl :/
15cs sie konczy. Za niecaly miesiac lot do Polski na konsultacje i kolejne badania.
Mam malego dola przez to wszystko :/

reklama
@ola co to za mądry lekarz . ? Z Rzeszowa?
@Destino co u Was?
Dziewczynki mało się udzielam ale czasu brak ... Dużo mam na głowie .
Mam do Was pytanie do dziewczyn które robiły badanie komórek NK w Prokocimiu macie tam jakieś namiary by się umówić i zrobić to badanie ? Jadę z małą na kontrolę rozrusznika i serduszka to może by mi się udało zrobić .
12 658 20 11 w. 1626 lub 1176
Nie pamietam który był do rejestracji. Badania robią chyba raz albo dwa razy w miesiącu. Ja byłam przed 7 rano w umówionym dniu.
Ale ostatnio pytałam w diagnostyce czy robią i wychodziło nawet taniej (270zl)

Do góry