reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

monisia ja zrobiłam masę badań (no może nie taka jak wiele z Was) i nigdzie nic nie wyszło, więc dostałam dawkę profilaktyczną 0,4 ,żeby w razie czego gdyby zespół miał się uaktywnić w ciąży dopiero to się zabezpieczyć... nie jestem w stanie podejxść do 6 ciązy na żywioł, mimo że nic u mnie nie znaleziono...

reklama
Esperanza mi tez po poronieniu cykle bardzo sie skrociły. Mialam nawet 19-24 dniowe. Lekarz nie widział w tym problemu :( później pi stymulacjach i faszerowaniem hormonami trochę się unormowalo ale nigdy nie wrocilo do normy. A byłaś na monitoringu? Jak tam Twoje endometrium? Może powinnas pobrac trochę luteine po owu aby podciągnąć fazę lutealna?

Monisiap ja też mam heparyne na ślepo. Bez niej nie wchlanialy mi sie krwiaku w ciazy i prawdopodobnie powodowaly problemy z rozwojem zaridka. One rosły a zarodki nie. W tej ciąży dostalam heparyne na samym początku bedac w szpitalu i krwiak po niej zaczął się wchlaniac. A mialam 4 razy mniejsza dawke luteiny niż w poprzednich ciazach. Wykluczylismy zespół zarowno przed jak i w trakcie ciąży. Później okazalo się że mam ANA i doszedł jeszcze acard.
Badalam ostatnio APTT i mam nizsze niż przed ciążą a mialam na granicy 34-36 s. Teraz 30s. Lekarz jest zadowolony.

Masz córeczkę która jak widzę urodziła się między poronieniami więc możesz zajść w ciążę utrzymać ją i bezpiecznie urodzić dziecko, a to najważniejsze i tego się trzymaj ja poroniłam tylko raz więc nawet nie piszę Ci że wiem co czujesz bo nawet sobie tego nie wyobrażam, ale naprawdę warto zanim zaczniesz starać się ponownie o dziecko zadbać o to aby wiedzieć co się dzieje z Twoim ciałem. Każdy lekarz u którego byłam odradzał mi kolejną ciążę bo powikłania mogą być różne, w końcu znalazłam lekarza który wytłumaczył mi na czym one mogą polegać i zdecydował się mi pomóc. Powiem Ci że nie myślałam że może być tak ciężko, bo już w 10 tygodniu miałam plamienie i musieliśmy walczyć o maluszka, jak już odetchnęłam to pojawiły się nowe problemy, skrócona i całkowicie rozwarta szyjka to problem z którym walczymy obecnie, i nawet jak lekarz mówi że się polepszyła to boję się jeszcze cieszyć bo nie daj Boże zaraz usłyszę coś złego. Dlatego takie ważne jest żeby wiedzieć co dzieje się w środku, bo póżniej zostaje już tylko popadanie coraz głębszą depresję, i wymawianie sobie że można było zrobić więcej. Marta przy Emilce też brałaś leki??

Esperanza nie załamuj się Kochana. Ja też od pierwszego poronienia zaczęłam plamić przed okresem. Przyczyny nie znaleziono, a na zajście w ciążę nie miało to wpływu. W połowie listopada też dostałam brunatnych plamień przed "okresem". Dziś mój "okres" ma prawie 19 tygodni i kopie mnie w żebro. Nawet jeśli naprawdę dostaniesz okres, to nie martw się tymi plamieniami, mogą naprawdę nie oznaczać żadnych problemów z cyklem. Trzymam kciuki.

Iris - sprawdzałam endometrium po pierwszej @ po zabiegu i bylo ok, w Grudniu u dr. Przygody przy tym USG z przepływami tez sprawdzała i w 6 d.c. zaraz po @ wynosiło 7,3 cm. Umowie się w marcu w 11 d.c. w jakiejś Klinice Niepłodności na monitoring, ale cykle mam regularne 29 dni, plamienia tak od 27 d.c., a teraz 23 d.c i to takie lekkie krwawienie. Teraz tylko plamienie brunatne na szczęście, ale psycha mi siada, bo po łyżeczkowaniu się czuję taka "popsuta" i z miesiąc na miesiąc jest coraz gorzej. A jak radzisz mi brać ta Luteinę? tak od 22 d.c aż do @ ?

Ewuś - dziękuję bardzo za ciepłe słowa :* :* :*

Ostatnia edycja:
moniusia przy Emi nie brałam kompletnie nic. Ale te 2 pierwsze ciąże to były puste jaja płodowe, więc porobiłam badania , które były ok także kariotypy. Później ciąża w miarę bezproblemowa ( od 31 tygodnia na obserwacji w szpitalu podejrzenie małowodzia (zostawili mnie do rozwiązania, ale jak na końcu stwierdzili dla mojego spokoju bo wartości były graniczne a nie poniżej normy) Później 2 ciąze kończyły się 9-10tydzień obumarcie zarodka mimo prawidłowej akcji serduszka i całej "strukturyokoło zarodkowej" jak określił to gin w 6-7 tygodniu. Dlatego powtórzyłam badania i nadal były ok i po rozmowie z ginką próbujemy wspomóc ciążę heparyną , acardem i luteiną.

Ostatnia edycja:
Esperanza..ja robię tak jak Iris mówi, od 16 do 25 dc biorę lutke dopochwowo, teraz brałam tak już 2 cykl, i brunatne plamienia przed okresem ustały...także coś chyba prawdy w tym jest ;) Ale ja w sumie biorę "na wszelki" wypadek gdybym była już w ciąży, ale niestety na razie się nie udaje...;/
Ja też czuję się "popsuta" bo wydaje mi się, że owulki nie mam, a i jakoś ten mój ostatni okres krótko trwał, dziś 5dc a tu końcówka końcówki...;/ i też się boję, faktycznie coś się popsuło....;/

Esperanza dokładnie tak jak pisze Apolinka lub jeśli mierzysz tempke to 3 dni po skoku temperatury o min 0.2 C. Nie brałabym chyba wiecej niz 100 mg.
Ja też zaciazylam bez zadnych leków ale u mnie ważna też była psychika.

Apolinka - witaj w klubie. Ja się wybiorę na ten monitoring. Może mi podniesie nastrój... a bierzesz 50mg czy 100mg?

Iris - tak, mierzę temperaturę już od 7 miesięcy. U mnie to tez będzie wypadać tak od 15 d.c, a teraz wzięłam 22 d.c. "z czapy" zupełnie. No nic... to za 3 dni odstawie i zacznę 3 dni po owulacji w marcu.

Dziękuję Wam dziewczyny raz jeszcze :* dziś mam dzień, którego mogłoby nie być normalnie :cool:

reklama
Esperanza a bierzesz pod uwagę plamienie implantacyjne?
Nie chce Cie nakręcić, ale nie doluj się na razie.
Ja plamilam na brązowo w obu ostatnich ciazach. Co prawda dopiero ok 27-28 dc

Do góry