reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Czesc Dziewczynki,

Ale naprodukowalyscie postow, jeszcze nie ogarnelam wszystkiego ale ciesze sie, ze generalnie wszystko OK u Was. Bardzo sie ciesze. Barbinka gratulacje, bede mocno zaciskac kciuki:)

Ja sie musialam troche ogarnac a nie chcialam Wam za bardzo smecic. No wiec staram sie nie przejmowac tym na co nie mam wplywu. A czuje, ze co ma sie stac to sie stanie bez wzgledu na to co zrobie. Z moimi ostatnimi wynikami pokazalam sie u internisty i wypisala mi skierowanie na badania okreslajace prace trzustki i przede wszystkim cukier i insulina po obciazeniu. W sumie dobrze bo nigdy tego badania nie robilam.

Przypomnialybyscie mi kochane czy ktoras z Was brala encorton juz wczasie staran? Ja zaczynam w tym cyklu i w sumie nie jestem do konca przekonana jak go brac. Czy od owulacji (ktora magicznie chyba zaginela), czy robic przerwe na okres itp?:confused:

reklama
Hej :-)
Odstawiłam ciocie M na lotnisko i odpoczywam. Wczoraj złapał mnie straszny ból brzucha, żołądka właściwie.. Tylko przywitałam się z ciocia i zniknęłam na cały wieczór w pokoju. Dziś mnie jeszcze trochę męczy, ale jest lepiej. Nie wiem czy ciotka mi uwierzyła, że to żołądek, ale nie wnikala.
Jeszcze tydzień i przestaniemy ukrywać ciążę. Jednak od nowego roku nasz dom to mały hotel, ciotka za ciotka i moja mama niedawno była. A ja muszę ukrywać złe samopoczucie, zmęczenie... Na szczęście gośćmi zawsze zajmuje się Franek, więc tyle luzniej :-)

Apolinko wszystko będzie dobrze :-) My przestaliśmy się zabezpieczać jak tylko zaczęłam brać leki. Na szczęście mój organizm wiedział co robi i zaciązyl dopiero w trzecim cyklu, czyli tak bym mogła odpowiedni czas brać leki i kwas foliowy.

Iris przegwizdane z tymi lekarzami, ale jak Ci facet pasuje to się To trzymaj :-)

Alusia Ty też po wizycie :-)
Drugi trymestr zaczynam za tydzień. Dziś skończyłam 12 tc. Wow!!!

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Co do heparyny wszystko zależy od lekarza. Ja też teoretycznie nie miałam wskazań do refundacji a moja ginka każdej swojej pacjentce po poronieniach wypisuje z refundacją i nikt się nie czepia.

Iris
witaj w klubie dziewcząt:D Jeśli chodzi o lekarza i to że bez problemu wypisuje Ci leki to się go trzymaj. Niestety "ciążowe" wizyty z reguły odbiegają od ideałów. Ja trochę lekarzy zaliczyłam i muszę przyznać że najlepiej mimo wszystko rozmawiało mi się z Maliną. Na każde pytanie kulturalnie odpowiadał i nie miałam wrażenia że mu przeszkadzam;-)I zwracaj uwagę lekarza na szyjkę macicy, czy się nie skraca itd. Niech robi Ci USG dowcipne żeby ją zmierzyć. Ja też się o to zawsze prosiłam.

Enya dziękuję za odpowiedz w sprawie kwasu foliowego. A czy pamiętasz, kiedy odstawialas b6 b12?

Apolinko polecam mierzenie temperatury i prowadzenie kalendarzyka. Ja zaczęłam, jak był problem z poczeciem Franusia, potem nic, i teraz zaczęłam w połowie drugiego cyklu.

Mała czarna a Ty jesteś z Kielc?? Do kogo chodzisz?? Ja też uważam że dawka encortonu 5mg jest za mała, minimum to 10mg. I nie bierz witamin typu complex bo to nic nie da. Ja tak jak dziewczyny brałam D-vitum 1000 własną rękę, osobno wit, B6 i wit. B12. A bierzesz może Femibion natal??
Na początek przepadaj sobie ANA, APA, ASA, AOA, antykoagulant tocznia. TSH, FT3,FT4, anty TG, anty TPO.
Tak jestem z Kielc, a Ty też?:-)
Kochana u kogo ja nie byłam ;) najpierw przygodę zaczęłam u dr. Ananga, potem była pani dr Misiorek, potem trafiłam do Wydrzyńskiego (fajny lekarz), kolejna była Gameta i dr Świercz :baffled: potem byłam u Rudzińskiego i na końcu była dr Gruszka, ale coś mi się wydaje, że i jej brak już pomysłów na mnie :(
A Ty też z moich okolic? Do kogo chodzisz? Moze Ty podasz mi jakiś trop :D

Witajcie
Ja mam clexane od ginki, nie mam żadnych wyników potwierdzających konieczność stosowania leków tego typu, wszystkie wyniki w normie, a mimo to mam na refundację, póki co leci 3 opakowanie. Więc nie wiem w końcu od czego to zależy...
Ja też miałam refundację na Clexane ;) to chyba zależy od dobrej woli lekarza...

Enya co do leków to nie brałam nigdy Femibionu :no: teraz brałam Symnatal Pro Baby :tak: myślę, że w 1 cyklu po poronieniu ruszę z badaniami, jak organizm wróci do stanu sprzed ;)

Iris, Ewuś bierzecie jeszcze dupka i lutke... Jeśli tak to w jakich dawkach... Boje sie odstawiać te progesteronu :/
Olusia, Gogac jak tam u Was?

Iris zwracaj uwagę lekarza na szyjkę macicy, czy się nie skraca itd. Niech robi Ci USG dowcipne żeby ją zmierzyć. Ja też się o to zawsze prosiłam.

Właśnie do tej pory moi lekarze nie oceniali przez USG długości szyjki, tylko za każdym razem organoleptycznie. I każdorazowo było stwierdzenie, że "szyjka jest zamknięta i długa". Czy już na następnej wizycie mam się domagać zmierzenia szyjki na usg? będę miała prawdopodobnie usg połówkowe, to mogę panu doktorowi pomarudzić.

Acha jeszcze mam pytanko odnośnie tego poziomu żelaza, czy wystarczy, że zbadam ferrytynę? wolę mieć rękę na pulsie odnośnie tego żelaza w ciąży, bo porównując wyniki ze szpitala i morfologię 2 tyg wcześniej to hemoglobina spadła z 13.6 na 11,9. Tylko, że pielęgniarka pobierała mi krew zaraz po przyjęciu do szpitala (czyli po południu), a nie rano i może to miało wpływ na wynik badania?

Kruszko, jeśli chodzi o metody objawowo-termiczne, to ja tez je przerabiałam. Tylko u mnie, podziałały one w ten sposób, że brykanka odbywały się tylko wtedy, gdy wykresy wskazywały na owulację i radości z tego seksu nie miałam żadnego. Byłam nastawiona przede wszystkim na prokreację, skupiona i zestresowana.
Poza tym, mimo że miałam ładne skoki i super śluz to na monitoringu często wychodziło, że pęcherzyk jednak nie pękał i albo się wchłaniał albo miałam torbiel do okresu. Ehh i najlepsze! moja ginka, która mnie prowadziła 2 lata i to widziała, ani razu nie zaproponowała ovitrelle mimo, że faszerowała mnie clo!!!
Wracając do tematu obserwacji, Apolinko, jeśli nie podejdziesz do sprawy zadaniowo, to wydaje mi się, że warto wiedzieć kiedy owulka u nas wypada. zastosuj np bardzo prosta metodę Rotzera (zapisywanie temperatury zaraz po przebudzeniu, bez wstawania z łóżka i obserwacja śluzu). Ja teraz obserwuje jedynie śluz i tyle mi wystarczy.
Uważam, że lekarz z Gamety powiedział jedną mądra rzecz, "kochać się minimum 2 razy w tygodniu dla przyjemności, a jeśli przyjdzie ochota to i częściej".

Ostatnia edycja:
reklama
Hej :)
Alusia ja dalej biorę jedno i drugie. Dupka miałam odstawić po 1 trymestrze, ale przez te skurcze przepisali mi znowu. Zaczynam powoli schodzić z dawki, bo mnie doktor nastraszył wadami cewki u chłopców. Luteinę zamierzam brać do końca, blok progesteronowy hamuje przedwczesny poród.
Iris mnie też za każdym razem mierzą długość szyjki przez usg. Szyjki lubią być podstępne :-)

Do góry