reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

@smerfik88 mnie się tez to zdarzyło ale nie w ciąży !Jak w niej jestem to tylko zaparcia.

@magda1208 kochana mam nadzieję, że się nie gniewasz ale moim zdaniem lepiej iść jeden raz za dużo.... ja byłam w ciąży bardzo ostrożna wiem że Ty jesteś ale jak napisałaś o takim bólu i poty cię oblewaja to warto to skonsultować a tymczasem kupuj ,kupuj, kupuj....

Kochana nigdy na Ciebie cenię sobie każde słowo i sama staram się być bardzo bardzo czujna. Dlatego idę do mojej ginekolog w środę lub piątek.

reklama
badałam przeciwciała ANA - dodatnie, przeciwciała przeciw kardiolipinie, przeciwciała przeciw beta 2 glikoproteinie, dopełniacz składowa C3 i C4, antykoagulant toczniowy, wszystkie hormony zawsze w normie, witaminy D mam za mało, przyjmuję też Letrox na tarczycę, haszimoto nie mam, do tego miałam tą drożność, i to z zasadzie tyle.
W grudniu mam wizytę w Invimedzie u dr Gizlera, jak do tego czasu się nie uda to mam od niego listę badań do zrobienia.
No to faktycznie sporo zrobilas, ja sie na wynikach nie znam , szczególnie tych ANA, ale czy lekarz mowil co konkretnie jest przyczyna? Czy nic z tych badan nie wyszlo?
Ja tez mam niedobor wit d i to spory a mimo to w ciaze zaszlam , wiec to chyba nie to, le wiadomo warto suplementowac :)
Dobrze, ze masz jakis plan awaryjny - lekarza ktory bedzie dalej badal, mimo to zycze Ci powodzenia, zebys nie musiala do niego isc ;)
A i jeszcze mialam dopytac czy maz sie badal? Ale pewnie juz lekarze dawno to zasugerowali.
Trztnam kciuki ;*

@marshia ja chodzę co 2-3 tygodni. Warto sprawdzać szyjkę i robić krzepliwość czyli APTT i Ddimery , TSH raz w miesiacu. Kiedy robiłaś próby wątrobowe?
@smerfik88 ja mam raz sraczki raz zaparcia nie ma reguły i nie wiadomo czemu

@marshia ja chodzę co 2-3 tygodni. Warto sprawdzać szyjkę i robić krzepliwość czyli APTT i Ddimery , TSH raz w miesiacu. Kiedy robiłaś próby wątrobowe?
@smerfik88 ja mam raz sraczki raz zaparcia nie ma reguły i nie wiadomo czemu

Mocz, posiew moczu i morfologia 2 tyg temu, tsh + ft3/4 1,5 tygodnia temu, usg tydzień temu, aptt, ddimery, INR w środę. Wiec to jest na świeżo.
Proby wątrobowe..... hmmm, jutro w pracy zerknę do wyników. Ale raczej nie robiłam, chyba, ze na początku coś było w pakiecie pierwszych badań.
Moze wymyślę powód, żeby pojechać na IP jak już mnie w przyszłym tygodniu przyciśnie ;)

Ostatnia edycja:
@magda1208 ja byłam na spotkaniu z brafiterką i mówiła żeby stanik do karmienia kupować jak najpóżniej i taki żeby się zapinał ciasno na ostatni guzik czyli ten najdalszy i najlepiej zeby miał kilka regulacji zapiecia (czesto maja 5) bo potem się obwód szybko zmniejsza
Warto iść do takiego salonu z brafiterką moze macie w Bydgoszczy?

Mamusie obecne i te będące w 3 trymestrze pytanie: co ile miałyście wizyty w 2 trymestrze? Dla bezpieczeństwa dziecka jaka była wasza maksymalna przerwa między jedną wizytą a drugą?
Ja miałam co 4 tygodnie.

@magda1208 co do stanika ja miałam zwykle z ryneczku. Laktator medela. Wanienka i stelaż Tega Baby. Podkłady kupiłam seni , majtki zwykle siateczki z canpol. Co do kosmetyków polecam hipp. Warto spróbować zwykłych kosmetyków na początku żeby w razie problemów skórnych u dziecka można było ratować się emolientami w pierwszym rzucie, a nie przyzwyczaić skórę od razu do emolientow a później każdy kosmetyk który emolientami nie jest będzie robił spustoszenie. Ale to musisz przemyśleć sama :-)

reklama
badałam przeciwciała ANA - dodatnie, przeciwciała przeciw kardiolipinie, przeciwciała przeciw beta 2 glikoproteinie, dopełniacz składowa C3 i C4, antykoagulant toczniowy, wszystkie hormony zawsze w normie, witaminy D mam za mało, przyjmuję też Letrox na tarczycę, haszimoto nie mam, do tego miałam tą drożność, i to z zasadzie tyle.
W grudniu mam wizytę w Invimedzie u dr Gizlera, jak do tego czasu się nie uda to mam od niego listę badań do zrobienia.

Mnie tez lekarze zapewniali ze ANA to nie wskazania do encortonu a jednak jestem po 2 strarach. Przed zajściem w obecna ciaze kupiłam encorton 10mg przez internet (nikomu tego nie polecam oczywiscie leki na wlasna reke to zlo). Pozniej byłam u innego immunologa ktory powiedzial zebym zostawiła encorton do 20tc. Za 4 tyg odstawiam. ANA3 anty dsn 1:1000

Do góry