Dziewczyny, a to clexane to sie bierze codziennie w ciazy? Czy to trzeba przechowywac w lodowce? Patrze teraz na niemieckie ceny, jesli moja gin sie zgodzi ale da prywatna recepte to 200e na miesiac[emoji43] ile taki lek ma waznosci? Moze bym sobie wtedy do pl wyskoczyla po zapas...
reklama
magda1208
Fanka BB :)
Z tego co czytałam to najlepiej profilaktycznie szew A poten dołożyć ten pessar.
Najlepsza jest podobno taśma Tac , ale to nie każdemu chcą założyć, szczególnie po 1przypadku straty dziecka...
Ja mam założony pessar.
agatush
Moderatorka
Tak bierzesz codziennie. Nie musisz trzymać w lodówce pod warunkiem że upałów nie ma. A co do daty ważności to mają dość długa więc ewentualnie mogłabyś sobie zapasie zrobić.Dziewczyny, a to clexane to sie bierze codziennie w ciazy? Czy to trzeba przechowywac w lodowce? Patrze teraz na niemieckie ceny, jesli moja gin sie zgodzi ale da prywatna recepte to 200e na miesiac[emoji43] ile taki lek ma waznosci? Moze bym sobie wtedy do pl wyskoczyla po zapas...
Porzeczka1234
Madziu kochana ale ty masz założony pesar na początku ciąży między 13-16 tygodniem a dzidziuś jest tak mały wagowo jeszcze, ze nie naciska na szyjkę aż tak bardzo problem jest w wysokiej ciąży. Teraz maleńka? waży ok 250 -400 gram a pesar masz od 2 tygodni. Nie martw się należy się cieszyć że jest taki Malina, że o wszystko dba i o wszystkim myśliJa mam założony pessar.
@anna_kat w Pl bez refundacji clexan 10 szt koszt ok 100-120 zł czyli miesiąc ok 400-480 zł czyli 100 e
@iveo jak się czujesz?
@bobasek1990 myślę o Was o tobie @burczuś @marshia @Auri_a @nafoczka również. Doczeka jak mąż psychicznie i fizycznue
magda1208
Madziu kochana ale ty masz założony pesar na początku ciąży między 13-16 tygodniem a dzidziuś jest tak mały wagowo jeszcze, ze nie naciska na szyjkę aż tak bardzo problem jest w wysokiej ciąży. Teraz maleńka? waży ok 250 -400 gram a pesar masz od 2 tygodni. Nie martw się należy się cieszyć że jest taki Malina, że o wszystko dba i o wszystkim myśli
Kochana dziękuję wiem, że Malina to super lekarz . Boje się tak strasznie żeby czegoś nie przeoczyć czym dalej tym strach większy.
Przestraszyłam się trochę bo profesor powiedział że powinnam prędzej mieć pessar bo szyjka się skróciła a i tak nie mam jakiejś super długiej bo powyżej 4.
Jak czytam że pessar też nie daje 100% pewności to płakać mi się chce.
Do tego jeszcze infekcje na które trzeba uważać. Do tego trombofilia i zespół af.chyba oszaleje.
Ostatnia edycja:
Widzę właśnie, zawsze to stowka w kieszeni. Przytlaczaja mnie powoli koszta, ivf, potem ciaza, niby nie obciaza nas to jakos bardzo, ale koniec koncow wychodzi duzo[emoji17] podlamalam się trochę, jeszcze te problemy z recepta. Jak mi moja gin nie da to jak ja to zalatwie? Chyba do pl polece, specjalnie po recepte... A wie ktos może czy docent moze cos takiego ewentualnie wypisac? Za tydzień mam wizyte u gin, moja prawie ostatnia nadzieja...Madziu kochana ale ty masz założony pesar na początku ciąży między 13-16 tygodniem a dzidziuś jest tak mały wagowo jeszcze, ze nie naciska na szyjkę aż tak bardzo problem jest w wysokiej ciąży. Teraz maleńka? waży ok 250 -400 gram a pesar masz od 2 tygodni. Nie martw się należy się cieszyć że jest taki Malina, że o wszystko dba i o wszystkim myśli
@anna_kat w Pl bez refundacji clexan 10 szt koszt ok 100-120 zł czyli miesiąc ok 400-480 zł czyli 100 e
@iveo jak się czujesz?
@bobasek1990 myślę o Was o tobie @burczuś @marshia @Auri_a @nafoczka również. Doczeka jak mąż psychicznie i fizycznue
@magda1208 i ty mowisz, ze nie masz dlugiej szyjki, bo powyzej 4cm zaledwie. Ja na starcie mialam 3,5 cm i skrocila mi sie do 3 w 2trymestrze. Kochana masz szyjke jak szyja zyrafy. Oprocz dlugosci wazne jest tez czy jest twarda i zamknieta. Szyjka sie martwimy jak osiaga 2,5 - 2 cm. Spokojnie, naprawde nie jest zle. Moze i Malina super lekarz, ale masz sie czym martwic, to po co cie stresuje jak ubylo kilkanascie milimetrow. Niech chucha i dmucha na was, ale o twoja psychike tez powinien zadbac. W koncu pierwsza ciaza po tylu stratach jest mega trudna. Madziu pilnujesz i jest ok. Jedyne co mozesz to czesto ja kontrolowac, choc musisz wiedziec, ze nie jest dobrze w szyjce tak czesto "gmerac". Ciezko ci, jednak musisz starac sie wszystkie zle mysli odsuwac jak najdalej i cieszyc sie, bo jest czym. Zobacz jak daleko juz jestes [emoji8]
magda1208
@magda1208 i ty mowisz, ze nie masz dlugiej szyjki, bo powyzej 4cm zaledwie. Ja na starcie mialam 3,5 cm i skrocila mi sie do 3 w 2trymestrze. Kochana masz szyjke jak szyja zyrafy. Oprocz dlugosci wazne jest tez czy jest twarda i zamknieta. Szyjka sie martwimy jak osiaga 2,5 - 2 cm. Spokojnie, naprawde nie jest zle. Moze i Malina super lekarz, ale masz sie czym martwic, to po co cie stresuje jak ubylo kilkanascie milimetrow. Niech chucha i dmucha na was, ale o twoja psychike tez powinien zadbac. W koncu pierwsza ciaza po tylu stratach jest mega trudna. Madziu pilnujesz i jest ok. Jedyne co mozesz to czesto ja kontrolowac, choc musisz wiedziec, ze nie jest dobrze w szyjce tak czesto "gmerac". Ciezko ci, jednak musisz starac sie wszystkie zle mysli odsuwac jak najdalej i cieszyc sie, bo jest czym. Zobacz jak daleko juz jestes [emoji8]
Dziękuję kochana doceniam to, że Pan Bóg doprowadził nas tak daleko i każdego dnia dziękuję mu za to. Czasami mam słabsze dni szczególnie jak czytam takie historie.
Boje się aby niczego nie przeoczyć choć wiem, że na pewne sprawy nie mamy wpływu. Ja na starcie miałam chyba 4,8 szyjkę. Pewnie Malina nie powiedział tego celowo może chciał podziałać psychologicznie bo bardzo panikowałam,że muszę mieć pessar . Co jak wiemy okazuje się być zbawienne. Mam za sobą 4 łyżeczkowania więc to też nie pociesza.
Mam nadzieję, że z Bożą pomocą dotrwamy do końca.
Dziewczyny mam jeszcze pytanie odnoszę takie uczucie jak by moja macica pracowała tak jak by wypuszczała powietrze nie wiem czy to może być niepokojące.?
Nie bardzo też mogę leżeć lub spać na lewym boku choć tak zalecają.
Ostatnia edycja:
@magda1208 niestety takie epizody strachu beda sie pojawiac. Wszyscy razem wierzymy, ze bedzie dobrze, musi byc!
reklama
Marthi
@anna_kat - ja pierwszą krzywą też robiłam w ciąży - 9tc, potem kolejna teraz w kwietniu (jak się potem okazało, tuż po zapłodnieniu) i w minioną sobotę. Wcześniejsze - w ciąży i kwietniu, w normie, przynajmniej glukozowe. Pójdę po okresie do mojego gina i dopytam czy on mi sam pomoże czy iść do diabetologa
Na razie na podstawie szybkiego reaserchu w sieci - patrzę na składniki, staram się eliminować cukier, jeść więcej mięsa, warzyw i zobaczymy...
@olaa90 - aaa ok Myślałam właśnie, że masz na myśli Paśnika, a co do Przybycienia to racja
@olaa90 - jaką masz w końcu dawkę sterydu? Co Ci wyszło w badaniach nie tak, że miałaś mieć szczepienia?
@asia669 - to już rok? ale zleciało... cudny przystojniak! ;*
Na razie na podstawie szybkiego reaserchu w sieci - patrzę na składniki, staram się eliminować cukier, jeść więcej mięsa, warzyw i zobaczymy...
@olaa90 - aaa ok Myślałam właśnie, że masz na myśli Paśnika, a co do Przybycienia to racja
@olaa90 - jaką masz w końcu dawkę sterydu? Co Ci wyszło w badaniach nie tak, że miałaś mieć szczepienia?
@asia669 - to już rok? ale zleciało... cudny przystojniak! ;*
Podziel się: