reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Hej, nie pamiętam które z nas są z Trojmiasta wiec tak ogólnie napisze.... jest jutro w Sopocie fajna darmowa konferencja na temat niepłodności, będą omawiane tematy immunologiczne, będzie tez mowa o stratach dzieci. Jakby któraś miała ochotę to wstawiam link do stronki gdzie można się zapisać i jest tam tez program konferencji. Link do: Action Life

reklama
@Koralowa30 - dzięki za info! <3

@czarna_mala - na razie nie, ale... myślę nad tym badaniem. Muszę o nim poczytać i pogadać z lekarzem.

@Zzzzzz - ja jaki badałam (kilka razy) to zawsze tylko podstawową, na czczo. Zawsze miałam w normie, mam regularne cykle, owulacje też co miesiąc - ale tym razem pół roku zachodziłam w III ciążę. Wcześniejsze w 1 max 2 cyklu przy staraniach zachodziłam.

@Kitki - dziękuję za informację;* Ja badałam pare razy prolaktyne na początku cyklu i zawsze była ta podstawowa, na czczo, w porządku. U mnie 2 ciąże się utrzymały dość długo, więc nei podejrzewam bym miała problem z prolaktyną... w tej 3 biochemicznej ciąży progesteron miałam na poziomie (mierzyłam co 48h) 18, 19 z groszem i 25 podajże więc nie jakoś super nisko, ale też niezbyt wysoko. W 2 pierwszych ciążach nikt mi nie kazał badać progresteronu więc nie wiem jaki był... :/ A Ty te 70-80 miałaś na czczo tak? Nie mowisz o tej z obciazeniem?

@burczuś - walka!!! :)))

@Porzeczka1234 - zrobiłam na razie Helicobacter Pyrolli i PAI-1 - za 2 tyg około wyniki. Prolaktyny nie badałam teraz, ale chyba w sierpniu zrobie sobie panel hormonalny. Reszta badań od Paśnika dopiero jak dostanę kolejną @.... oby bylo to jakoś zaraz...
@Marthi - tak 70-80 na czczo przy normie do 23. Po tabl mialam ok 300 wiec malo przyroslo i to niby tez typowe dla guza przysadki. Kazali zrobic rezonans i sie potwierdzilo.

Witajcie :)
Z góry przepraszam że z marszu proszę o pomoc,ale jestem trochę przerażona ilością strzałek na moich wynikach...
Straciłam dwie ciąże i aktualnie jetem po badaniach immunologicznych. Właśnie przyszły mi pierwsze wyniki - test IMK oraz ocena cytokin.

Test IMK (MultiTest)
Limfocyty T % 61,0 % norma 60,0 — 82
Limfocyty B % 10,0 % norma 7,0 — 23,0
Limfocyty helper CD3+/CD4+ % 41,0 % norma 30,0 — 51,0
Limfocyty supresor CD3+/CD8+ % ¯ 17,0 % norma 19,0 — 39,0
Współczynnik (h/s) CD4/CD8 2,4 ratio norma 0,8 — 2,5
Komórki NK % (CD3-/CD16+56+) 28,0 % norma 7,0 — 24,0

Ocena cytokin i współczynnika Th1 / Th2
Interferon gamma ¯ 1212,0 pg/ml norma 2046,6 — 4738,0
TNF alfa 6928,0 pg/ml norma 1208,3 — 4156,1
Interleukina 10 1096,0 pg/ml norma 695,6 — 3048,4
Interleukina 4 21,0 pg/ml norma 20,0 — 80,6
Interleukina 5 ¯ <20,0pg/ml norma 20,0 — 59,8
Interleukina 2 142,0 pg/ml norma 20,0 — 62,5

Wskaznik IFN/IL4 57,7 ratio norma 36,7 — 175,0
Wskaznik TNF/IL4 329,9 ratio norma 19,7 — 149,5
Wskaznik IFN/IL10 ¯ 1,1 ratio norma 1,2 — 3,0
Wskaznik TNF/Il10 6,3 ratio norma 0,7 — 2,8

Czy możecie mi podpowiedzieć czego mogę spodziewać się po takich wynikach?
Z góry bardzo dziękuję. Wizytę u lekarza mam dopiero za miesiąc i do tego czasu chyba osiwieje...:-) :):-) :)

@Plum1986 Masz dość podobne wyniki do moich.
Bardzo wysokie komórki NK, niska interleukina 10, która chroni zarodek i za wysoka Interleukina 2, która mu nie sprzyja z kolei. Ifn/Il10 w teście CBA też powinien być tak naprawdę mniejszy niż 1 dla starających się. I dosyć wysoki jest współczynnik CD4/CD8. Powyżej 2,5-3 jest wskazanie do immunosupresji, wiec jeśli będziesz pacjentką doktora Paśnika, to myślę że Przy takich parametrach zaproponuje albo to, albo szczepienia.
To tak na szybko z mojej wiedzy.
Na jakim etapie traciłaś wcześniejsze ciąże?
Edit..... Ciekawe że normy masz inne niż ja. Ja spojrzałam na wyniki pamiętając o swoich normach. Więc nie traktuj tego co napisałam dosłownie. Niech oceni to lekarz.

Ostatnia edycja:
@Plum1986 Masz dość podobne wyniki do moich.
Bardzo wysokie komórki NK, niska interleukina 10, która chroni zarodek i za wysoka Interleukina 2, która mu nie sprzyja z kolei. Ifn/Il10 w teście CBA też powinien być tak naprawdę mniejszy niż 1 dla starających się. I dosyć wysoki jest współczynnik CD4/CD8. Powyżej 2,5-3 jest wskazanie do immunosupresji, wiec jeśli będziesz pacjentką doktora Paśnika, to myślę że Przy takich parametrach zaproponuje albo to, albo szczepienia.
To tak na szybko z mojej wiedzy.
Na jakim etapie traciłaś wcześniejsze ciąże?
Edit..... Ciekawe że normy masz inne niż ja. Ja spojrzałam na wyniki pamiętając o swoich normach. Więc nie traktuj tego co napisałam dosłownie. Niech oceni to lekarz.

Bardzo, ale to bardzo Ci dziękuję za podpowiedź :)
Pierwszą ciąże straciłam w 6t3d była to ciąża naturalna. Przy drugiej z IVF zarodek zatrzymał się na 5t (na usg gdy powinno być widoczne serduszko był tylko mały pęcherzyk).

Właśnie jestem pacjentką doktora Paśnika - to on zlecił mi te badania :)

Bardzo, ale to bardzo Ci dziękuję za podpowiedź :)
Pierwszą ciąże straciłam w 6t3d była to ciąża naturalna. Przy drugiej z IVF zarodek zatrzymał się na 5t (na usg gdy powinno być widoczne serduszko był tylko mały pęcherzyk).

Właśnie jestem pacjentką doktora Paśnika - to on zlecił mi te badania :)
Plum to wysyłaj maila do docenta :) on już coś wymyśli ;)

reklama
Do góry