reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

@basiawol ja mam mutacje mthfr 1298 hetero i na zwykłym kwasie foliowym ciąża - obumarła ale zbadałam zarodek w Genesis i nie było wady, wiec nie zawsze kochana wada genetyczna. Bo dziewczyny Ci już pisały i mi tak tez mój gin mówił,ze może zarodek przyczepił się w takim miejscu,gdzie krew słabiej dopływała i nie miał bidok co „jeść” i tak się stało... cieszę się,ze już co nie co pobadalas ;* będzie dobrze !!;*

reklama
@matylda w ogoe nie bralam. Mialam odlozony, ale nie myslalam wtedy o tym, zeby mi m przywiozl. Stan zdrowia Nataniela wszystko przyslonil. Dopiero 8 dnia w szpitalu na obchodzie byl lekarz, ktory zlecil fraxi i byl zdziwiony, ze mi nie dali przy mojej mutacji. Poniewaz minelo 7dni, to juz nie chcialam brac. Wzielam jeszcze jeden w domu, bo w miejscu, gdzie mialam oxy to mi sie takie czarne zrobilo i bolalo. Po fraxi przeszlo. Ja mam od dawna problemy z zylami. Powinnam pogadac z hematologiem, ale nie mam kiedy. Juz kiedys bylam, ale mnie olali.

No właśnie ostatnio usłyszałam o nowych wytycznych,że przy cc dostane tylko 1-2dni, ale szczerze? Jeśli zostanę mamą i urodze szczęśliwie,to nie bede ryzykowala i mam w planach sama się kłuć jak mi nie dadzą :D nie wiem tylko ile tygodni.

@matylda23 ja rodzilam sn. I dlatego tez nie przywiazalam do tego wagi. Tym bardziej, ze jak pytalam milewicza, to mowil, ze nie trzeba. Przy cc jest potrzebna bo sie lezy duzo. Ja chodzilam i to duzo, bo zanosilam mleko dla malego na jedzenie nawet w nocy. A gdzie bedziesz rodzic? Na kopernika?

@olaa90 tak wzielam sie porzadnie za badania i mysle ze znalazlam przyczyne ale mimo wszystko zbadam wszystko od a do z zebym juz sie nie bala( choc i tak cien strachu zawsze bedzie mi towarzyszył). Trzymam kciuki kochana zeby wszystko Ci sie udało!
Czekam do sierpnia spokojnie ale chce isc z pelna teczka badan co by juz nie czekac na wyniki tylko zaczac sie leczyc

@aspekt kochana tak umówiłam się do Przybycienia na sierpien. To powiedz mi kwestia czego? Szczęscia czy co? Możliwe że tak jak mówił @burczuś mutacja powoduje wady i dzieci byly chore tylko mega zdolna lekarka zle pobrala materiał niestety . A bierzesz met. formy kwasu foliowego i witamin? teraz bierzesz heparyne acard? Czyli nie tylko ja jestem takim "szczęsliwcerm".
Widzisz kochana dlaalś mi nadzieje ze będzie ok.
Nie mam recepty ani daru wróżenia, natomiast jestem przekonana, że człowiek nie jest tylko kodem DNA, który można opisać wynikami badań, a na kondycję zdrowotną ma wpływ mnóstwo czynników. W pierwszej donoszonej ciąży brałam witaminy dla ciężarnych, w których był zwykły kwas foliowy w dawce 0,4 mg. W pierwszych tygodniach bardzo mnie ciągnęło do naturalnych źródeł kwasu foliowego. W drugiej donoszonej ciąży brałam Femibion, a w nim już wtedy było 0,4 mg kwasu foliowego i 0,4 mg metafoliny. Teraz też biorę Femibion. Nigdy nie brałam acardu ani heparyny. Nigdy nie badałam homocysteiny, kwasu foliowego, witaminy B12, bo do tej pory nikt mnie nie badał w kierunku tych mutacji genetycznych. Ale, uwaga, nie jem glutenu, a taka dieta podobno wspiera organizm z zaburzeniami immunologicznymi. Obie moje straty były na początku, nie pojawiły się serduszka. Lekarz mówi, że mogło to być związane z zakrzepicą, ale nie musiało. W poprzedniej ciąży były problemy z przepływami w II trymestrze, ale ostatecznie łożysko zostało ocenione jako wydolne, podobno było ładne, nie wzięli go do badania po porodzie w 36 tc. Aktualnie robię badania w kierunku zaburzeń krzepnięcia. Mam trudną tę ciążę i mętlik w głowie. Pytasz o szczęście, to Ci odpowiem, że nie wiem, czy pomaga mi szczęście, czy przeszkadza pech...

@Porzeczka1234 jestem, jestem. Tylko w pracy tak strasznie dużo obowiązków ostatnio, że nie mam czasu pisać. A i podczytuję mocno z doskoku, bo po pracy dalej praca, bo biorę do domu. Na szczęście od czerwca będzie luźniej...... byle przeżyć do czerwca....
Ja dziś standard - 1200 - glikemiczna. Pyszny serek biały i ogórek. Na drugie chyba najlepsza sałatka jaką kiedykolwiek jadłam: ciemny ryż, drobno pokrojony por, drobno pokrojony kurczaczek, papryka. na obiad Kasza bulgur paprykowa + indyk + Coleslaw. Połowę bulguru wyrzuciłam, bo nie zjadłam - było tego tak dużo, A od colesława dostałam wzdęcia... Niestety kapustka..... no potem jeszcze sałatka z pasztetem gryczanym :)
Już moje serce krwawi na myśli, że od przyszłego tygodnia sama będę sobie musiała ogarniać jedzenie. Te pudełka to jest niewiarygodna wygoda.
A ze spraw forumowych: @iveo, @magda1208 , @Totois, @Lucyna @aspekt @marzycielka81 kciuki za wasze ciążę. Marzycielka zakładam że ty też już jesteś, więc wluczam Cię do tego grona szanownego :) twoje bóle jajników ewidentnie o tym dobrze świadczą :)
@Maciejka78 kochana..,,.. Ty już prawie! Omg!
@matylda23 kciuki za dobre dobranie dawki.
@nafoczka mnie też na początku lat osiemdziesiątych przestawili z lewej ręki na prawą. W zerówce też wylądowałam z tym u psychologa, bo miałam problemy z koncentrację, ale generalnie jakoś się poukładało. Świadectwa potem były z paseczkami i to nie takimi na dupie ;), na studiach stypendium naukowe, więc wszystko można jeszcze poukładać. Ale żal we mnie pozostał. Wolałabym być leworęczna. Zresztą do tej pory potrafi robić wiele rzeczy lewą ręką, typu jeść, Smarować kanapkę, pisanie gorzej mi wychodzi bo literki koślawe
@Asiula11111 jak się trzymasz? Na jakim etapie jesteś?

Ostatnia edycja:
@nafoczka czy za tydzien lekarz przedstawi Wam jakis plan? Jakies rozwiazanie? Rozumiem, ze juz za pozno na samowolke, zeby synek wrocil do lewej reki?

@Auri_a ♥️♥️♥️

@nafoczka kochana niech żyje teściowa!! A tak poważnie mam nadzieję, że jakoś się to wszystko jednak ułoży i wszystko z synkiem będzie dobrze. Trzymam mocno kciuki.

@basiawol Ja mam mthfr A i C ale heterozygoty tu większość z nas ma mutacje musiałabyś poczytać ten wątek co @kas90 ci dziś pisała.

@matylda23 chyba musisz zaufać lekarzowi i swojej intuicji co robić.

@Nadja_n mnie na dawce 0,6 i sterydzie 15 mg i po szczepieniach udało. Co prawda 1 raz na tym zestawie ale mam nadzieję, że i Tobie się uda

@anna_kat ja uwazam ze homocysteina do zbicia moze zamów sobie metylowe formy albo kup zestaw dla kobiet witamin prenatal classic tam masz metylowe formy witamin z grupy B czyli tych które są potrzebne do obniżenia poziomu homocysteina i jedz buraki

@marshia gdzie jesteś??? Dziś dieta dla kobiet w ciąży i karmiących Dieta Box pyszne jedzenie mam zgryz co zamówić na 2 tygodnie

@nafoczka nie wiem co napisać...kompletnie nie znam się co to oznacza. Można cofnąć skutki tego? Na przyszłość co to oznacza?

@Porzeczka1234 jestem, jestem. Tylko w pracy tak strasznie dużo obowiązków ostatnio, że nie mam czasu pisać. A i podczytuję mocno z doskoku, bo po pracy dalej praca, bo biorę do domu. Na szczęście od czerwca będzie luźniej...... byle przeżyć do czerwca....
Ja dziś standard - 1200 - glikemiczna. Pyszny serek biały i ogórek. Na drugie chyba najlepsza sałatka jaką kiedykolwiek jadłam: ciemny ryż, drobno pokrojony por, drobno pokrojony kurczaczek, papryka. na obiad Kasza bulgur paprykowa + indyk + Coleslaw. Połowę bulguru wyrzuciłam, bo nie zjadłam - było tego tak dużo, A od kole sława dostałam zdjęcia. Niestety kapustka..... no potem jeszcze sałatka z pasztetem gryczanym :)
Już moje serce krwawi na myśli, że od przyszłego tygodnia sama będę sobie musiała ogarniać jedzenie. Te pudełka to jest niewiarygodna Wygoda.
A ze spraw forumowych: @iveo, @magda1208 , @Totois, @Lucyna @aspekt @marzycielka81 kciuki za wasze ciążę. Marzycielka zakładam że ty też już jesteś, więc witam cię do tego grona szanownego :) twoje bóle jajników ewidentnie o tym dobrze świadczą :)
@Maciejka78 kochana..,,.. Ty już prawie! Omg!
@matylda23 kciuki za dobre dobranie dawki.
@nafoczka mnie też na początku lat osiemdziesiątych przestawili z lewej ręki na prawą. W zerówce też wylądowałam z tym u psychologa, bo miałam problemy z koncentrację, ale generalnie jakoś się poukładało. Świadectwa potem były z paseczkami i to nie takimi na dupie ;), na studiach stypendium naukowe, więc wszystko można jeszcze poukładać. Ale żal we mnie pozostał. Wolałabym być leworęczna. Zresztą do tej pory potrafi robić wiele rzeczy lewą ręką, typu jeść, Smarować kanapkę, pisanie gorzej mi wychodzi bo literki koślawe
Pisze to głównie dlatego żebyście nie popełniły moich błędów. Diagnoza będzie do 2 tyg. Potem jej omówienie i terapia. Oczywidcie prywatnie bo na NFZ 03.2020. Na razie nie wiem ile z tego naprawimy ale na pewno czeka nas sporo pracy razem z odpowiednią dieta. Tak głównie przekłada się na brak koncentracji no i kłopoty z pisaniem co może doprowadzić np do dysleksji. Niestety Wikus tez ma zaburzenia czucia glebokiego co zauwazylam poprzez jego ciagle "walenie glowa".Pani ktora to prowadzi z mężem tez ma taką corke bo np. została podduszona przy porodzie. Wiec powody mogą być różne. Oj jak ja go tak kocham ♡

Co do mthfr.... Malinowski przepisał mi inofolic
Jerzak dawała mi ogromne dawki zwykłych witamin, moja lokalna ginekolog mówiła ze bez znaczenia, moja immunolog preferuje tylko metylowane a hematolog który mnie prowadzi, najlepszy jakiego znam, które nie raz uratował życie ludzkie, uważa ze metylowane to robienie biznesu. A z mojego doświadczenia: homocysteina pięknie zbita metylowanymi. Natomiast po leczeniu u Jerzak miałam tak toksyczny nadmiar witaminy b w organizmie ze dostawałam już zmian neurologicznych ( drętwienia nóg) i przeszło po odstawieniu. Obecnie słucham się prof. Malinowskiego. Czyli biorę inofolic, choć czasami robię sobie dzień bez inofolicu i biorę metylowane ;) chyba jeszcze nie do końca wiadomo co jest dobre, za pare lat się dowiemy :)

reklama
@nafoczka A ile lat ma Twoj syn? Sprawdzali tez oko dominujace? Mam nadzieje, ze trafiliscie do fachowcow i będziesz widziala jak syn blyskawicznie rozwija skrzydła.

Do góry