reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

reklama
Ciekawe jak Wikuś będzie operował ręką. Mój brat, 8 lat młodszy, jest leworęczny. Po moim przykładzie nikt go nie nakłaniał do przekładania kredek z lewej do prawej. Co ciekawsze wszyscy z każdej rodziny praworęczni :)

Lewe oko, pisze od prawej do lewej i często z odbiciem lustrzanym. Karol ma 7, Wikus 2. Oby :*
Moja tesciowa zdiagnozowali dopiero w 3 klasie podstawowki, zostala juz praworeczna, ale ponoc wszystko ma na odwrot. Była wspaniałą uczennicą i jest od 30 lat nauczycielka z sukcesami dydaktycznymi. Ale jest meczliwa, szczególnie jesli chodzi o wzrok. Karol jeszcze na początku edukacji jest, nadrobi! To trzymam kciuki za terapeutow, ale i za wychowawce w szkole, zeby mu nie przypisał łatki trudnego ucznia. Wiesz cos o osteopatach? Ja nie poszlam, wiec opinii nie wyglaszam,ale kilka niezwiazanych ze soba osob radzilo mi isc z trudnym niemowlakiem (a potem 2-latkiem z podejrzeniem opoznionego rozwoju mowy, zaburzen ze spektrum autyzmu lub integrqcji sensorycznej).

Co do mthfr.... Malinowski przepisał mi inofolic
Jerzak dawała mi ogromne dawki zwykłych witamin, moja lokalna ginekolog mówiła ze bez znaczenia, moja immunolog preferuje tylko metylowane a hematolog który mnie prowadzi, najlepszy jakiego znam, które nie raz uratował życie ludzkie, uważa ze metylowane to robienie biznesu. A z mojego doświadczenia: homocysteina pięknie zbita metylowanymi. Natomiast po leczeniu u Jerzak miałam tak toksyczny nadmiar witaminy b w organizmie ze dostawałam już zmian neurologicznych ( drętwienia nóg) i przeszło po odstawieniu. Obecnie słucham się prof. Malinowskiego. Czyli biorę inofolic, choć czasami robię sobie dzień bez inofolicu i biorę metylowane ;) chyba jeszcze nie do końca wiadomo co jest dobre, za pare lat się dowiemy :)
Dalas mi do myslenia z tymi dretwieniami. Chodzo o B12, czy tez inne? W Diagnostyce widzę B1, B2, B3, B5, B6, B12 no i B9 (kwas foliowy). Juz nawet nie o mnie chodzi, bo akurat ja sie b complex nie obzeram, ale o czlonkow rodziny, ktorzy tez maja mthfr.

badalam wtedy b6, b12 i obydwa wyniki były kosmiczne. Ja miałam takie drętwienia nóg ze nie mogłam wstać rano.... nocami nie spałam. Wszystko przeszło jak odstawiłam te toksyczne witaminy i przeszłam na metylowane. Immunolog mówiła mi ze takie zmiany neurologiczne mogą być nieodwracalne. Z witaminami trzeba uważać. Mi krążyło to we krwi mocno, mocz miałam żółty aż rażący w oczy. Ja prócz problemów z metylacja mam addison biermer i b12 biorę teraz w zastrzyku. A b6 i b9 metylowane pare razu w tygodniu i inofolic 2x dziennie. Sama sobie takie leczenie ustaliłam bo niestety lekarze nie maja wspólnego zdania :)
Ahhh i zanim zaczęłam brać witaminy metylowane to miałam problem z zagnieżdżaniem zarodka,kolejna ciąża się już dobrze zagnieździła ale córka miała wadę genetyczna. Ale to mógłbyc kłopot po stronie chorych plemników. Tak mówi Malinowski
A i kolejna sprawa.... mój hematolog mówi ze nie ma sensu sprawdzać poziomu witamin bo to wychodzi ile masz w krwi a nie ile w komórkach. Ja mimo wszystko zrobiłam badania. Hematolog mówi żeby badać homocysteine. Słyszałam natomiast teorie iż za dużo toksycznych witamin we krwi powodują autyzm u dzieci... oczywiście to nie są sprawdzone informacje. Jerzak natomiast uważa ze jak za wysoka homocysteina to może powodować wady genetyczne. Czyli co do jednego moi lekarza się zgadzają: badać homocystejne

Ostatnia edycja:
@Hatice czyki jaskrawozolty mocz po metylach to znak,ze się złe wchłaniają tak? Bo ja taki mam jak jem metyle ale pewna genetyczka mówiła,ze to efekt ryboflawiny...hmmmm to już się zaczęłam zastanawiać sama nad tym...
Ja tez popieram ta teorie o toksyczności witamin a tego autyzmu,mam u siebie 2 dzieci które zbadane pod W-wa w jakimś ośrodku,wyszło ze maja problem z metylacja i trudności z usuwaniem toksyn z organizmu... a i wiem tez,ze bardziej miarodajny wynik jest po odstawieniu min na 3 dni witamin, bo w przeciwnym razie one krążą we krwi i stad zawyżone wyniki :)

Ostatnia edycja:
Ja jestem leworeczna, moj dziadek byl leworeczny i moja mama. Dziadek bardzo dusil, zebym byla praworeczna ale sie nie dalo, zbyt duza ingerencja w organizm by to byla.

@marshia pysznosci opisujesz i moj zoladek sie skreca. Kochana jajnik juz mnie nie boli. Bolal bo lekarz cos nagmeral w piatek.

@matylda ja dostalam po cc fragmin na tydzien.

@olaa90 ja miałam jaskrawo żółty po niemetylowanych. I jeszcze czułam nawet zapach witamin, taki silny. A jak biorę metylowane to nie zauważyłam. czułam się ,,zatruta „ jak brałam zwykle witaminy, a brałam w tych ogromnych ilościach które zapisuje Jerzak. 15mg kwas foliowy, 3xdziennie b6 itd. Badania krwi robiłam po odstawieniu na pare dni witamin, b12 tez badam pod koniec miesiąca bo zastrzyk dostaje na początku każdego miesiąca.
Teraz już poziomu witamin nie badam, zbadałam tylko homocysteine i jest ok, wcześniej miałam hiperhomocysteinemie. Homocysteina ponad 20. Teraz poniżej 10. Jerzakowa mówiła żeby nie zachodzić w ciąże gdy homocysteina powyżej 10 i tak samo insulina poniżej 10 :) tak zapamiętałam

reklama
@Hatice czyli sama bierzesz formy metylowe? Ja mam homocysteine 8,30 dziewczyny piszą ze z ta mutacja powinna byc ok 5 aa nawet ponizej. Zastanawiam sie nad modulatorami homocysteiny zeby ja obnizyc i do sierpnia zeby byla ok- Wczesniej mam wizyte u pasnika zobaczymy co on na to.
A czym zbija sie najlepiej homocysteine- dziewczyny radza buraki co jeszce??????

Do góry