reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

@Porzeczka1234 ,ważę 61,5-62,5kg. moje ddimery teraz wzrosły tylko o 100 w miesiąc, wcześniej skończyły z 552 na 812. Badam też układ krzepnięcia, zawsze jest w normie. Aptt co miesiąc rośnie. A źle jest chyba jak maleje? A wiesz ile Twoja Zosia ważyła w 29+5 lub okolicach tego tygodnia? Pewnie wezmę tą większą dawkę,choć nie ukrywam,że się boję krwawień..

reklama
@matylda23 dokładnie pamiętam, że w 29 tydzień ważyła 1210 bo byłam w szpitalu w Łodzi . Niskie masz te d-dimery dobrze ci to badanie anty-xa zrobili? Miałabym zgrzyt co robić ale znając mnie wziełabym 0,6 zresztą przy twojej wadze obecnej 0,6 jest ok bo jeśli dobrze pamiętam to 0,6 jest od 60-75 kg .... Ale ją tylko radzę przede wszystkim słuchaj lekarza

Ciekawa bylam wlasnie co myslicie o tym wpisie mamy ginekolog. Ja za krótko w tym siedzę, zeby miec wyrobione zdanie na ten temat.
Mi docent powiedzial przy homocysteinie 9,3, gdzie u mnie w labie normy byly do 10, ze to jest ok i nic z tym nie trzeba zrobic. Nie zlecil badania tych mutacji, o ktorych piszecie. I teraz sama nie wiem, biore femibion, ale niedlugo sie konczy, czy kupic metylowane formy czy nie? A jak ktos nie ma tej mutacji to moglyby one zaszkodzic?

@olaa90 nie byłam bo terminy mega odległe chyba rok
Obiecałam kiedyś ze napisze Co z Karolem. Ostateczna diagnoza będzie za ok tydzień ale już wam pi dzisiejszym spotkaniu mogę napisać ze ma ewidentne wręcz książkowe zaburzenia laterakizacji. Duży w tym błąd nasz bo przestawilismy go z lewej na prawą rękę i w skrócie mózg się pogubil stąd problemy głównie z koncentracja, pisaniem i nadwrażliwość. Oczywiście powodów może być więcej i leki i ciężki poród itp. W każdym razie pełna diagnoza dopiero będzie a błąd był też po naszej (a raczej po tesciowej) stronie :/

utacja Pai-1 homozygota. @kas90 wiec chyba ta sama?
@Nadja_n no i gdzie sie leczysz i jak????? Lekarz tlumaczyl ci cos dlaczego pierwsza ciaza bez problemow a teraz same problemy?

@Porzeczka1234 ,robiłam to anty xa na skawińskiej, w Krakowie tu polecają tylko to badać lekarze. Wątpię ,żeby była mowa o pomyłce. Tyle że podobno to są normy dla dawki lecznicej czyli 0,6 w wzwyż, a ja mam profilaktyczną. Nie wiem jaką decyzję podjąć.

Ciekawa bylam wlasnie co myslicie o tym wpisie mamy ginekolog.
Ona jest jeszcze młoda, do tego chyba blisko pracuje z Wielgosiem, który jest współautorem stanowiska PTG ws MTHFR. Trudno spodziewać się, żeby wywracała ten system do góry nogami. Zwykle otwarcie pisze o tym, że przedstawia bieżące stanowisko medyczne (i to pewnie chodzi o polskie warunki) i tak na to trzeba patrzeć. Wydaje mi się, że wiele jej wpisów na blogu jest wartościowych i poszerza wiedzę mnóstwa kobiet, obala mity i lęki. Kiedyś napisała, że codziennie (!) zwracają się do niej kobiety, które jeszcze nigdy nie były u ginekologa. Wobec tego chwała, że jej się chce to w ogóle prowadzić. A my tutaj jesteśmy już przeczołgane przez tematy położnicze, więc mamy inne perspektywę. Ostatecznie, uczciwsze jest napisane "MTHFR i płodność to fałszywa korelacja, ja poroniłam i tego badać nie będę" niż "MTHFR i płodność to fałszywa korelacja, moja etyka lekarska nie pozwala na uznawanie tych wyników u pacjentek, ale sobie samej zbadałam tę mutację i wstrzykuję heparynę na wszelki wypadek, a mąż mi wypisuje recepty refundowane". Bardzo mi się przykro zrobiło na wieść, że ma problemy, szczególnie, że ona chyba jest teraz na podobnym etapie ciąży co ja. Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze. Może osobiste doświadczenie popchnie ją w zgłębienie tematu i za kilkanaście lat będzie specem od zaburzeń płodności? Ponoć lekarka (dr nauk med) mojej koleżanki przyznała się, że weszła w temat obserwacji cyklu kobiecego i diagnostyki problemów - typu niedomoga lutealna - dopiero, gdy sama zaczęła mieć problemy z zajściem w ciążę.

@matylda23 ja kiedyś napisałam do niej co myśli na ten temat ale odp,ze nie udziela porad medycznych :D Ale wiem,ze jej mąż prowadzi to jakieś centrum medyczne mi to się trochę kojarzy z Genesis z Poznania,to może przez wzgląd na to-temat kojarzy.

no i gdzie sie leczysz i jak????? Lekarz tlumaczyl ci cos dlaczego pierwsza ciaza bez problemow a teraz same problemy?
Ja mam MTHFR (nie to co ty) i PAI-1 (takie jak ty), oba homo. I dzieci mam z ciąż nr 2 oraz nr 4 bez leków. Także to nie jest magia pierwszej ciąży. Umówiłaś się już do któregoś z tych speców od płodności, których polecały Ci dziewczyny?

reklama
@Porzeczka1234 spoko mam luz :D podziwiałam wasze diety i stwierdziłam nawet że to jest bardzo praktyczne rozwiązanie tyle tylko że u nas jest jeden catering z takimi specjalami :(

A ja bardziej stwierdziłam fakt co mnie zrazilo nie wiem natomiast co na tym blogu czy fb jest bo ja po prostu tego nie śledzę ale fakt jak ktoś nie potrafi się wybrać do ginekologa a na problem no to może i rzeczywiście dobrze że ktoś taki jest i pomaga :)

Do góry