reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

@magda1208 - kochana, życzę aby wszystko się w miarę unormowało i jakoś poukładało.

A ja Wam dziewczynki powiem, że byłam wczoraj na konsultacji u innego lekarza (dr Andrzeja Bręborowicza z Med Art w Poznaniu), z dość dużym doświadczeniem, bo długo był w Stanach. Rozmawiałam z nim ponad godzinę o wszystkim: wszystkich moich wynikach, o mężu i jego wynikach, o moich poronieniach (i zabiegach, które miałam robione pomimo poronień samoistnych - z czego nie był zadowolony i mówił, że m.in. nie pracuje już w tym szpitalu, w którym robili mi te łyżeczkowania bo on się na to nie godził, a tam liczyły się tylko pkt od zabiegu) o sposobach leczenia, o intralipidach, immunoglobulinach, metforminach, sterydach, stymulacjach i clexanach.
Wniosek jest taki, że generalnie zgadza się z założeniem mojej gin, czyli: metyle, wit. D, selen, letrox 75mg, encorton 7,5mg (i on też pomimo znanej mu teorii o kortyzolu każe mi brać 5mg przed 8 rano a 2,5mg w południe), accard 75, ale co do clexane to on mi wolałby dać 0,6 a nie 0,4.... Z tego wszystkiego nie pamiętam jak to tłumaczył i czy w ogóle o to dopytałam, ale mam mętlik i nie wiem kogo słuchać jak uda mi się zajść i jaką dawkę przyjmować. Wypisał mi recepte na 2x10 ampułek clexane 0,6 i mam mętlik. W domu mam 1 opakowanie już wykupione 0,4 i zastanawiam się co robić?! Ważę 47-48 kg. On kazał brać 0,6 i mówił, bym po 5-7 dniach od 1 zastrzyku zbadała morfologię, aptt i inr i mu to wysłała.
Poza tym zalecił mi jedynie badanie krzywej glukozowej i insulinowej pod kątem IO, bo wspomniałam mu również o metforminie i powiedział, że mam zrobić to badanie to będę mieć już komplet i wtedy zadecyduje czy, np. gluckophage też powinnam przyjmować czy nie. Powiedział też, byśmy dali sobie jeszcze z 2 pełne cykle staraniowe i potem by myślał dalej, nad stymulacją czy inseminacją w dalszej części, ale póki co mówi, że skoro wcześniej od razu się udawało to teraz też się powinno udać.
No powiem Wam, że rozmowa była długa i wyczerpująca, dużo opowiadał o badaniach prowadzonych w stanach i teraz mam mętlik czy zostać przy dr Kubiaczyk, która mnie teraz prowadziła ale jest też mega oblegana i nie zawsze np. odpisuje na smsy, czy iść do niego, który póki co nie ma aż tak wielu pacjentek, ale sposób leczenia ma podobny i jest bardziej dostępny (dał mi od razu nr do siebie, maila i mówił, że w razie w mam wszystko mu pisać)...

Doradźcie plis jaka wg. Was dawka tego clexane dla mnie lepsza... Mam ogromny mętlik.

reklama
@Marthi tu dziewczyny pisały,że heparyna pod wagę się stosuje. No ale skoro lekarz coś mówi,to znaczy,że wie. Ciężko dyskutować z tym:)
A ja wczoraj się troszkę wczytałam to co napisała mamaginekolog.I się zdenerwowałam. Bo kolejny lekarz neguje coś, co tak na prawdę no nie jest zbadane. chodzi o ten nieszczęsny MTHFR. Ja nie mówię,że u nas jest to główna przyczyna poronień, bo nie,ale na pewno ma swój negatywny wpływ. szczególnie poziom homocysteiny powiązany z MTHFR.

@burczuś mi immunolog powiedzial ze clexane np ma pozytywne dzialanie nawet w ciazach bez wskazan wiec pisze sie prawie kazdemu po poronieniach
Mamaginekolog profesorem na razie nie jest wiec ja nie wierze we wszytsko co pisze. Mi lekarz prof w ciazy nie zapisal clexane bo byl na madrej konferencji ze acard wystarczy a potem sie okazalo ze mam zespol antyfosfolipidowy.
Malina nie lekcewazy niczego kaze badac homocysteine i uwaza ze kazda mutacja jest wazna
@Marthi badan zakrzepowych jest wiele najwazniejsze to antykoagulant tocznia p ciala antykardiolipinowe i b glikoproteinowe ale tez p fosfatydyloserynie foscatydyloinozytozlowi białko c i s fibrynogen ddimery APTT tyle mi z glowy przychodzi
Mimo wszystko 40 Ci do wagi na początek powinna wystarczyc jeśli bierzesz profilaktycznie

@matrhi ja bym tez posluchala tego, co mowi Sydor. On jest za heparyna, ale od 5tc, bo widzial jak wiele ciaz z wczesniejszym podaniem poplynelo. Wydaje mi sie, ze mial ma mysli krwiaki. Mysle, ze od testu warto ja wdrozyc i na poczatek mniejsza, czyli 0,4 a potem po 6tc wieksza, czyli 0,6. Ja wazylam 68 przy wzroscie 165. Dostalam 0,6 bo Milewicz taka pisal przy mutacji i fosfatydyloserynie. A i tak pierwszy trymestr bylam glownie na 0,4 ze wzgledu na krwawienie

@Marthi ja zauważyłam ze na 0,6 udaje się większości dziewczyną ale przy twojej wadze raczej bym zaczęła od 0,4 chodź Malina wszystkim przypisuje 0,6 nawet tym co ważą 50-60 kilo. Ja bym się poważnie zastanowiła nad tym lekarzem bo bardziej dostępny a jak mówisz leczenie takie samo.

@magda1208 Kochana może zrób morfologię napisz do Maliny straszne jest to co piszesz

@magda1208 - kochana, życzę aby wszystko się w miarę unormowało i jakoś poukładało.

A ja Wam dziewczynki powiem, że byłam wczoraj na konsultacji u innego lekarza (dr Andrzeja Bręborowicza z Med Art w Poznaniu), z dość dużym doświadczeniem, bo długo był w Stanach. Rozmawiałam z nim ponad godzinę o wszystkim: wszystkich moich wynikach, o mężu i jego wynikach, o moich poronieniach (i zabiegach, które miałam robione pomimo poronień samoistnych - z czego nie był zadowolony i mówił, że m.in. nie pracuje już w tym szpitalu, w którym robili mi te łyżeczkowania bo on się na to nie godził, a tam liczyły się tylko pkt od zabiegu) o sposobach leczenia, o intralipidach, immunoglobulinach, metforminach, sterydach, stymulacjach i clexanach.
Wniosek jest taki, że generalnie zgadza się z założeniem mojej gin, czyli: metyle, wit. D, selen, letrox 75mg, encorton 7,5mg (i on też pomimo znanej mu teorii o kortyzolu każe mi brać 5mg przed 8 rano a 2,5mg w południe), accard 75, ale co do clexane to on mi wolałby dać 0,6 a nie 0,4.... Z tego wszystkiego nie pamiętam jak to tłumaczył i czy w ogóle o to dopytałam, ale mam mętlik i nie wiem kogo słuchać jak uda mi się zajść i jaką dawkę przyjmować. Wypisał mi recepte na 2x10 ampułek clexane 0,6 i mam mętlik. W domu mam 1 opakowanie już wykupione 0,4 i zastanawiam się co robić?! Ważę 47-48 kg. On kazał brać 0,6 i mówił, bym po 5-7 dniach od 1 zastrzyku zbadała morfologię, aptt i inr i mu to wysłała.
Poza tym zalecił mi jedynie badanie krzywej glukozowej i insulinowej pod kątem IO, bo wspomniałam mu również o metforminie i powiedział, że mam zrobić to badanie to będę mieć już komplet i wtedy zadecyduje czy, np. gluckophage też powinnam przyjmować czy nie. Powiedział też, byśmy dali sobie jeszcze z 2 pełne cykle staraniowe i potem by myślał dalej, nad stymulacją czy inseminacją w dalszej części, ale póki co mówi, że skoro wcześniej od razu się udawało to teraz też się powinno udać.
No powiem Wam, że rozmowa była długa i wyczerpująca, dużo opowiadał o badaniach prowadzonych w stanach i teraz mam mętlik czy zostać przy dr Kubiaczyk, która mnie teraz prowadziła ale jest też mega oblegana i nie zawsze np. odpisuje na smsy, czy iść do niego, który póki co nie ma aż tak wielu pacjentek, ale sposób leczenia ma podobny i jest bardziej dostępny (dał mi od razu nr do siebie, maila i mówił, że w razie w mam wszystko mu pisać)...

Doradźcie plis jaka wg. Was dawka tego clexane dla mnie lepsza... Mam ogromny mętlik.
Ten lekarz brzmi sensownie! @marzycielka81, moze to dobry trop dla Ciebie, zeby do wawy nie jezdzic?
Jesli chodzi o heparyne, to nie wiem niestety.. ja wlasnie sie zastanawiam czy nie powinnam z Pasnikiem pogadac o mojej dawce, bo ja mam 72kg, i ostatnio dorobilam pc p/fosfatydyloserynie i wyszlo ktores z nich pozytywnie. wiec mysle, ze dla mnie 0.6 to koniecznosc..
takze w razie w, jakbys z recepty nie skorzystala, to ja tutaj macham rączką, bo nie wiem jaka dawke mi zaleci Gizler - @marshia, moze ty wiesz jakie ma podejscie? :)

reklama
@burczuś - no właśnie, tylko jak przeliczyć tę heparynę w stosunku do wagi? Z drugiej strony znajoma mi mówiła, że wg. najnowszych wytycznych dopiero dawka 0,6 jest ponoć lecznicza... Trudna decyzja. Jeden lekarz mówi 0,4, inny 0,6. Którego posłuchać... :(
Odnośnie Mamyginekolog - ja też się nie sugeruję jej wpisami już tak całkowicie. One są ciekawe, ale dość komercyjne i ogólne. Mi ewidentnie przy mutacji MTHFR rosła homocysteina, którą udało mi się zbić tylko i wyłącznie metylami (b6, b9 i b12), jak je odstawiłam na 3 tygodnie, homocysteina od razu poleciała mi do góry z 4,8 na 7,4 podajże. Także, te wytyczne PTG nie bardzo mnie interesują w tym wypadku bo widzę sama co na mnie działa.

@iveo - antykoagulant tocznia a dokładnie La1 i La2 miałam ciutkę podwyższone o 0,4 i 0,1 ale gin powiedział, że u mnie i tak i tak heparyna więc mimo iż w sumie wskazania są by powtórzyć to badanie to nie muszę bo i tak i tak ciąza musi byc na heparynie. Nie ma innej opcji. Te: ciala antykardiolipinowe i b glikoproteinowe wyszły mi ok, białko c i s też ok, APTT INR badałam tylko w ciążach i chyba też były spoko.

@Destino - ja nie byłam u Sydora ;) Tylko u Bręborowicza w Poznaniu. Zarówno ten lekarz jak i ta moja gin, mówiła bym od testu brała heparynę. Kurcze, strasznie trudna decyzja odnośnie tej dawki...

@Porzeczka1234 - właśnie wczoraj tak też o tym myślałam, że Malina daje wszystkim 0,6... ale jestem teraz zagubiona, sama nie wiem :(

@bertha - już też Marzycielce o nim wspominałam, ona zresztą raz u niego była nawet ;)

@marshia @nafoczka @agatush - a Wy doświadczone dziewczyny, co mi radzicie kochane; Clexane 0,4 czy 0,6.

Wiem, że chyba @kas90 i @Funia90 jechały na 0,4 - ile wy dziewczyny ważyłyście na starcie?

Do góry