reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Ten lekarz brzmi sensownie! @marzycielka81, moze to dobry trop dla Ciebie, zeby do wawy nie jezdzic?
Jesli chodzi o heparyne, to nie wiem niestety.. ja wlasnie sie zastanawiam czy nie powinnam z Pasnikiem pogadac o mojej dawce, bo ja mam 72kg, i ostatnio dorobilam pc p/fosfatydyloserynie i wyszlo ktores z nich pozytywnie. wiec mysle, ze dla mnie 0.6 to koniecznosc..
takze w razie w, jakbys z recepty nie skorzystala, to ja tutaj macham rączką, bo nie wiem jaka dawke mi zaleci Gizler - @marshia, moze ty wiesz jakie ma podejscie? :)
@Bertha ja znam tego lekarza. Bylam juz kiedys u niego i leczylam sie w tej klinice przed Novum. Chcialabym jeszcze raz sprobowac z Lewym. Choc sama nie woem czy to dobra decyzja

reklama
@iveo tego nie stosowala, nie probowalam, nie musialam, wiec o tym sie nie wypowiadam. Dziekuje, ze uzupelnilas to, co powiedzialam

@Marthi tak sie mowi, ze dawka 0,4 jest profilaktyczna, a 0,6 lecznicza. Nie wiesz ktorego lekarza sluchac, sluchaj swego serca. Ja tak robilam i wiedzialam, ze jak sie nie uda, to tylko siebie bede winic. Nikt na siebie nie wzial u mnie odpowiedzialnosci. Wiele lekow sama stosowalam i sama dobieralam dawki. To trudne i wygodniej oprzec sie na lekarzu. No coz nie mialam tego szczescia. Jak zobaczysz 2 kreski, bedzie mus, to decyzje szybciej zapadna.
Napisalam ci o Sydorze i o sobie bys miala jeszcze inny obraz stosowania heparyny. To czasem pomaga podjac decyzje. Ja w ciazy studiowalam ciaze zakonczone sukcesem i na tej podstawie stosowalam leki i dobieralam dawki dla siebie. Wiedzialam ile dziewczyny waxyly pi razy drzwi. Nie wiem, czy ci to pomoze. Kazdy wybor bedzie dobry, bo twoj. A wszystko jest ryzykiem i szansa 50/50. Polecam lekarza dostepnego, z ktorym sms i tel jest. To wazne jak cos sie dzieje. Mialam to szczescie i gine, ktora mocno mnie wsparla psychicznie i znala moje leki i dawki, choc nie podobalo jej sie, ze biore, ale nie negowala. Pomagala sobie z tym poradzic. To niezwykle wazne. I w razie skurczy plamien schiz i watpliwosci cala byla dla mnie.

Widzicie...wg najnowszych badań heparyna 0,6 a nie 0,4. I tak w kółko. nagle się okazuj,że ktoś coś gdzieś komuś, konferencja lekarska, czy jak to się zwie...i już zalecenia się zmieniają. A my, kobiety z problemem poronień nawykowych bijemy się z myślami co robić. I kto ma rację. I czy faktycznie.
Ja pierdziele...ten mętlik w głowie...

@Destino - tylko, ze serce mam rozdarte i sama nie wiem co lepsze... z tą wizytą u nowego gina to uwierz, też miałam mieszane uczucia czy iść... i co zrobiliśmy? rzuciliśmy monetą i na 3 rzuty 3 razy pod rząd padło by iść go sprawdzić, więc poszłam. Zaufałam losowi. A teraz sama się bije z myślami, które clexane.
Do mojej dotychczasowej gin też mam nr telefonu i piszę do niej czasem smsy, ale nie zawsze odpisuje co mnie dość irytuje. Z drugiej str. ona jest strasznie oblegana, u niej na wizytę czeka się 2 miesiące w normalnym trybie i wiem, że ma mase pacjentek... Może faktycznie, w razie "w" lepiej iść za nim.

@burczuś - zatem teraz chyba sama dobrze mnie rozumiesz, jaki ja mam mętlik i co robić z tą hepą :(

@zosiak - czyli Ty byś stawiała na 0,4 u mnie?

Tak @zosiak masz rację. Trzeba komuś zaufać. I sobie też przede wszystkim. Obserwować siebie. Tylko ile z nas zna dokładną przyczynę poronień lub niemożności wogóle zajścia?? Mało kto. A tu jeden z drugim lekarzem na mądrym sympozjum mówi mniej więcej tak: Od czego są poronienia nawykowe to nie wiem,ale na pewno nie od tego... A tak naprawdę po czym to stwierdził,ze akurat u mnie główna rolę nie gra MTHFR i homocyteinie na poziomie 18?? Poprostu teoria goni teorię...
@Marthi jasne,ze Cię rozumiem!

@burczuś Moj lekarz jezdzi na te sympozja i co troche sie cos zmienia:D ja 0,4 mam a potem 0,6
@Marthi moj lekarz co innego mowi wiec byc tu madra slucgaj sie tego u ktorego podejmujesz leczenie ;) bo kazdy inny plan dzialania ma
Ja od dzisiaj na l4 zle sie czuje taka polamana miesnie bola cos mnie przewialo wiec co jakis czas czytam i drzemie.
Moja kuzynka chodzila przez pol roku do profesora i powiedziala ze gosciu sie zupelnie nie znal na tym co robil wrocila do kliniki teraz jest w trakvie przygotowan do procedury ivf.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
@burczuś - no właśnie, tylko jak przeliczyć tę heparynę w stosunku do wagi? Z drugiej strony znajoma mi mówiła, że wg. najnowszych wytycznych dopiero dawka 0,6 jest ponoć lecznicza... Trudna decyzja. Jeden lekarz mówi 0,4, inny 0,6. Którego posłuchać... :(
Odnośnie Mamyginekolog - ja też się nie sugeruję jej wpisami już tak całkowicie. One są ciekawe, ale dość komercyjne i ogólne. Mi ewidentnie przy mutacji MTHFR rosła homocysteina, którą udało mi się zbić tylko i wyłącznie metylami (b6, b9 i b12), jak je odstawiłam na 3 tygodnie, homocysteina od razu poleciała mi do góry z 4,8 na 7,4 podajże. Także, te wytyczne PTG nie bardzo mnie interesują w tym wypadku bo widzę sama co na mnie działa.

@iveo - antykoagulant tocznia a dokładnie La1 i La2 miałam ciutkę podwyższone o 0,4 i 0,1 ale gin powiedział, że u mnie i tak i tak heparyna więc mimo iż w sumie wskazania są by powtórzyć to badanie to nie muszę bo i tak i tak ciąza musi byc na heparynie. Nie ma innej opcji. Te: ciala antykardiolipinowe i b glikoproteinowe wyszły mi ok, białko c i s też ok, APTT INR badałam tylko w ciążach i chyba też były spoko.

@Destino - ja nie byłam u Sydora ;) Tylko u Bręborowicza w Poznaniu. Zarówno ten lekarz jak i ta moja gin, mówiła bym od testu brała heparynę. Kurcze, strasznie trudna decyzja odnośnie tej dawki...

@Porzeczka1234 - właśnie wczoraj tak też o tym myślałam, że Malina daje wszystkim 0,6... ale jestem teraz zagubiona, sama nie wiem :(

@bertha - już też Marzycielce o nim wspominałam, ona zresztą raz u niego była nawet ;)

@marshia @nafoczka @agatush - a Wy doświadczone dziewczyny, co mi radzicie kochane; Clexane 0,4 czy 0,6.

Wiem, że chyba @kas90 i @Funia90 jechały na 0,4 - ile wy dziewczyny ważyłyście na starcie?
Marthi ja zaczynałam od 0,4 fraxiparyne ale około 10 tygodnia przeszłam na 0,6. Z tym że ja to waga Ciężka bo ponad 80 kg

reklama
Do góry