reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Dzięki dziewczyny, bo jak czytałam na necie to tu krzepliwosc, tam krzepliwosc i wydawało mi dziwne to wszystko.

Napisane na HTC One A9s w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
@reqiem generalnie lista badań typowych przy problemach z poronieniami lub z zajściem w ciążę. Pierwsze dotyczą problemów z krzepliwoscia allo mlr to przeciwciała.

Oczywiście że warto... Wyniki potwierdza bądź wyklucza konieczność stosowania w ciąży np. Heparyny, sterydy itp., ale też wskażą ewentualnie w która stronę pogłębiać ewentualną diagnostyke

Napisane na PRA-LX1 w aplikacji Forum BabyBoom

@dżoasia - ja mam takie mthfr jak w stopce, czyli: MTHFR A1298C (heterozygota)

@marzycielka81 - ja się niestety na in vitro nie znam w tym wypadku.

@Porzeczka1234 - dawaj czadu w tych butach do biegania :p Niech Ci się ziemia pali pod nogami :D

@olaa90 - przypomnisz na jakim etapie straciłaś te dwie ciąże? Badałaś zarodki? Widzę, że nasza historia jest bardzo podobna... Ja wcześniej też obie ciąże utracone (1 nie wiem dlaczego, 2 bo była wada genetyczna), ale one też tylko na witaminach, euthyroxie i duphastonie/luteinie.
Na żelaznym nie próbowałam, ale jeśli zajdę to wdrażam właśnie clexane + steryd (ciągle jednak myślę nad dawką czy 7,5 czy 10). Co w tym zakresie polecił Ci Sacha? On również sugerował heparyne i steryd?

@Totois30 - powodzenia!

@Auri_a - zazdroszczę tak mądrej córeczki <3

@marshia - myszko, trzymam kciuczki, by wszystko wróciło do normy ;* prędko, prędziutko! bo dziś piątek, piąteczek, piątunio! <3

Ja za to czekam na @... Duphaston odstawiłam w 31 dc całkowicie, dzisiaj mam 34dc. Kiedy powinna @ przyjść? Dupka brałam 2x dziennie od 23.03. do 2.04 włącznie.

@Marthi 1 ciąża nie badałam wiec nie wiem czy wady były,ale było tylko ciałko żółte nie uwidoczniony zarodek- zapewne był zbyt mały. 2 ciąża - był zarodek , plec męska , bez wad. Ale co ciekawe rozwój poszedł trochę dalej bo było go właśnie widać, łykałam wtedy acard ze względu na mthfr ale niestety... kazał mi Sacha zrobić jeszcze takie 5 badań w tym to białko, stężenia antytrombiny i jeszcze jakieś ale teraz do nazw nie mam dostępu,to jest po to żeby stwierdzić czy jakieś zatory,zakrzepicę itp. Ale wg niego i tak profilaktycznie clexane i acard jeśli będę chciała to mi się naleZy. Ale ja zrobie te badania i tak. Wg niego problem jest właśnie w tym hamowaniu allo mlr i na to są właśnie te szczepienia... ale przeciwciała ana mi wyszły i mam chorobę autoagresywna u kuzynki i się na nie decyduje. Wg niego steryd nie pomoże, ale ja i tak zaryzykuje. Ty kochana badalas to allo? Dla mnie to jest trochę masło maślane bo skoro jak twierdził steryd mi jeszcze allo obniży to jakim cudem po szczepieniach kobiety go maja .... ale widocznie mój szary móżdżek nie jest na tyle „kolorowy” by to ogarnąć :/ czekam na histeroskopie i działam na lekach ... ale chyba ja bym startowała w dawce steryd 10mg bo taka dawkę miała tez kas90 i na innych forach tez widziałam,ze to tak mniej więcej...

@olaa90 - a w których tc poraniałaś? Ja też badałam te białka, antytrombiny itd - po II poronieniu, wyszło u mnie to ok... Ja tego Allo nie badałam, aż tak głęboko w immunologię nie wchodziłam póki co. Chcę spróbować na żelaznym. Tylko... tak jak pierwsze dwie ciąże pyknęły od razu, 1 cykl starań i ciąże, tak teraz już z 5-6 cykli się nie udało mi zajść. :( Nie wiem why... bo owu jest, cykl wygląda idealnie, badania potwierdzają owu a nie zachodzę.

@Marthi 1 zabieg - 10 tc. 2 - 8/9 tc... ja tez zachodzę od razU- mąż strzelec wyborowy :D raz zaszłam nawet po owu :p :D może głowa musi wyluzować kochana ;* a u Ciebie chyba ciąże wyższe wiec może problem właśnie zakrzepowy i clexane i steryd da rade , życzę Ci tego :)))

reklama
@zosiak no niekoniecznie :) bo może być i na tyle silny organizm ze traktuje dziecko jak intruza , może być problem zakrzepowy i odcina dziecko od matki , wiec nie zawsze jest to wada. Ja tez tak myślałam, ale z badań zarodka wyszło co innego.

Do góry