reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

@dżoł a ja sie zastanawiam czemu np Clexane od testu. Czy jak ktos ma problem zakrzepowy to do testu pn nie wystepuje? Wie ktos coś?
To samo z encortonem.
Nie do konca mnie to przekonuje

Napisane na LG-D855 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
@iveo problem zakrzepowy pojawia się w momencie kiedy pojawia się ciąża jako taka, rośnie betaHCG, progesteron, zagęszcza się fizjologicznie krew i zmienia się całkowicie biochemia organizmu. Zanim ciąża się zagnuezdzi Twój organizm funkcjonuje przecież normalnie, krew krąży normalnie. Wiec nie ma potrzeby brać clexane jak mentosa. Zreszta na wszelkie w każda z nas bierze przecież już acard albo aspirin cardio.
Co innego steryd. On nie działa na krew, tylko immunologię, wiec czasem zaleca się go wczesnuej, zeby zdążyć przygotować odpowiednie podłoże dla połączonych komórki i plemnika. Bo już w fazie podziałów może się coś popsuć, a steryd na temu przeciwdziałać i chronić ciaze od samego poczatku.

@marshia niby to wszystko wiem ale niektorzy lekarze pisza clexane od owulacji np doktor @kas90 roxie123 tez tak miala czyli ich poglady sa rozne. Ja niedowiarek jestem to musze 100 razy wszystko przeanalizoowac

@iveo - ja mam np. zalecony encorton i clexane od pozytywnego testu... mój gin, wytłumaczył to mniej więcej tak jak Marshia, jednak co do sterydu - ginka dała mi go bardziej na moje życzenie... wie, że on mi nie zaszkodzi, ale jako tako sama nie widzi póki co wskazań, aczkolwiek nie mówi - nie.

@Marthi ja bym chciala zrozumiec dlaczego @kas90 miala od owu bo wiekszosc ma od testu a ze swojej historii nie miala wiekszych wskazan do tych lekow niz ja ale to juz chyba tylko jej ginka mi moze wytlumaczyc [emoji5]

@iveo @kas90 mi to tłumaczyła we wrześniu. Dostała steryd szybko ze względu na wczesne straty wcześniejsze. Ty miałaś zarodki. Mój gin we wrzesniu tez zalecił mi steryd od owu, bo ja tez mam problem na etapie podziałów. Paśnik tez zaleca od 6 dc, ale ze to z kolei obniża jakość jajek to ja się boje i będę brać od owu dopiero. Ale jak ktoś doczekał wczesniej zarodków to wystarczy włączyć steryd od testu.

Ostatnia edycja:
@marshia - Twoje tłumaczenie jest dość klarowne. A czy @kas90 nigdy nie doczekała zarodka i serduszka? Nie pamiętam dokładnie jej historii, przyznam szczerze... Ja np. za każdym razem miałam serduszko i widoczny zarodek, aczkolwiek potem był problem z rozwijaniem się dzidzi, co widać po rozmiarach wpisanych w moją sygnaturkę...

@marshia - Twoje tłumaczenie jest dość klarowne. A czy @kas90 nigdy nie doczekała zarodka i serduszka? Nie pamiętam dokładnie jej historii, przyznam szczerze... Ja np. za każdym razem miałam serduszko i widoczny zarodek, aczkolwiek potem był problem z rozwijaniem się dzidzi, co widać po rozmiarach wpisanych w moją sygnaturkę...

@kas90 kochana odezwij się i rozwiej wątpliwości. Nie chcę tu wrzucać nieprawdziwych info, ale z tego co pamiętam to Ty chyba serduszka nie doczekałaś wczesniej ani razu? A zarodki?

reklama
@JoannaRak Tak, mieszkam pod Stuttgartem :) Po wizycie dam Ci znać czy to taki zwykły gin, czy jednak oferuje coś więcej i jest bardziej dociekliwy :)

Dziewczyny czytam sobie to, co piszecie o tych sterydach. Nie do końca rozumiem w jaki one sposób dzialają na organizm kobiety i zarodka. Wiem, że przy tej mojej pierwszej i jedynej donoszonej ciąży brałam encorton raz dziennie do 12 tygodnia. Teraz po pierwszym poronieniu pytałam o to, ale mnie zbyli informacją, że nie jest mi to potrzebne. Po czasie żałuje oczywiście, że nie naciskałam na wytlumaczenie.

Mam jeszcze pytanie o szczepienia limfocytami. Czy to jest możliwe, żeby u kobiety, która już ma jedno dziecko z tym samym partnerem, nagle coś się poprzestawiało? :D U mnie lekarze twierdzą, że nie, jak zresztą ze wszystkim. Czytałam artykuł, ze takie szczepienia podnoszą szansę na donoszoną ciążę u kobiet, które wcześniej nie donosiły, ale w takiej sytuacji jak moja to chyba raczej nie tędy droga?

Do góry