reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

reklama
@bertha a próbowałaś na sterydzie? Czy od razu się decydowałaś na ten intralipid?

Ja mam problem żeby w ogóle zajść, wiec nie miałam okazji jeszcze żadnego leczenia spróbować.
Po pierwszym i jedynym poronieniu od razu zaczęłam szukać zawzięcie przyczyny i mam teraz masę wyników i planów leczenia ale nie mam jak tego sprawdzić, bo od 2,5 roku, w tym 2x in vitro, 2x iui i sryliard stymulowanych cykli, ciąży brak. Mam nadzieje ze te sterydy, immunosupresje, i accofile może coś mi w organizmie poprzestawiaja i w końcu zajdę.

@burczuś super puzzle kiedys mial am marzenie zeby mezowi przekazac informacje jak zajde w ciaze w sposob szczegolny i to zrobilam teraz wole o tym nie pamietac:/

Przyszly mi wyniki
Wynik: -------
Wykryto obecność wariantu c.677C>T
(p.Ala222Val) w pojedynczym allelu genu MTHFR (gen reduktazy metylenotetrahydrofolianowej) – układ heterozygotyczny. zapis na poziomie cDNA: NM_005957.4: c.[677C>T];[ =] zapis na poziomie białka: NP_005948.3: p.[Ala222Val];[ =]
-------------
Wykryto obecność wariantu c.1298A>C
(p.Glu429Ala) w pojedynczym allelu genu MTHFR (gen reduktazy metylenotetrahydrofolianowej) – układ heterozygotyczny. zapis na poziomie cDNA: NM_005957.4: c.[1298A>C];[ =]
zapis na poziomie białka:NP_005948.3: p.[Glu429Ala];[ =]

reduktaza metylenotetrahydrofolianowa (MTHFR) jest enzymem zaangażowanym w metabolizm kwasu foliowego i metioniny
- obecności wariantu/ów c.677C>T i/lub c.1298A>C w genie MTHFR, przy niedoborze kwasu foliowego, może powodować wzrost poziomu
homocysteiny we krwi
- w przypadku obecności wariantu/ów c.677C>T i/lub c.1298A>C w genie MTHFR zaleca się;
- zapewnienie wystarczającej dziennej dawki kwasu foliowego w pożywieniu
- w przypadku planowania rodziny należy rozważyć suplementację bioaktywnym kwasem foliowym oraz wit. B6 i B12 przynajmniej na 4-6 tyg.
przed planowaną ciążą - deficyt kwasu foliowego zwiększa ryzyko wad cewy nerwowej, wielowadzia lub defektu epigenetycznego u płodu
- permanentna homocysteinemia, wraz z innymi czynnikami ryzyka, sprzyja rozwojowi chorób krążenia (Wald et al., 2002)
- w przypadku leczenia metotreksatem (lek cytostatyczny należący do antagonistów kwasu foliowego) - udowodniony niekorzystny wpływ na efekty
leczenia

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
@zosiak popieram @marshia, tez tak brałam :)

ale Ci powiem, że Ci ładnie to opisali :)
@bertha @burczuś
k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,033_dU_orig.gif

brrr u mnie -22 brrrrrr
k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,06_3L_orig.gif

Załączniki

• k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,06_3L_orig.gif
    k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,06_3L_orig.gif
    11,8 KB · Wyświetleń: 798
  • k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,033_dU_orig.gif
    k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,033_dU_orig.gif
    72,5 KB · Wyświetleń: 775
Do góry