reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

reklama
@bertha a próbowałaś na sterydzie? Czy od razu się decydowałaś na ten intralipid?

Ja mam problem żeby w ogóle zajść, wiec nie miałam okazji jeszcze żadnego leczenia spróbować.
Po pierwszym i jedynym poronieniu od razu zaczęłam szukać zawzięcie przyczyny i mam teraz masę wyników i planów leczenia ale nie mam jak tego sprawdzić, bo od 2,5 roku, w tym 2x in vitro, 2x iui i sryliard stymulowanych cykli, ciąży brak. Mam nadzieje ze te sterydy, immunosupresje, i accofile może coś mi w organizmie poprzestawiaja i w końcu zajdę.

@burczuś super puzzle kiedys mial am marzenie zeby mezowi przekazac informacje jak zajde w ciaze w sposob szczegolny i to zrobilam teraz wole o tym nie pamietac:/

Przyszly mi wyniki
Wynik: -------
Wykryto obecność wariantu c.677C>T
(p.Ala222Val) w pojedynczym allelu genu MTHFR (gen reduktazy metylenotetrahydrofolianowej) – układ heterozygotyczny. zapis na poziomie cDNA: NM_005957.4: c.[677C>T];[ =] zapis na poziomie białka: NP_005948.3: p.[Ala222Val];[ =]
-------------
Wykryto obecność wariantu c.1298A>C
(p.Glu429Ala) w pojedynczym allelu genu MTHFR (gen reduktazy metylenotetrahydrofolianowej) – układ heterozygotyczny. zapis na poziomie cDNA: NM_005957.4: c.[1298A>C];[ =]
zapis na poziomie białka:NP_005948.3: p.[Glu429Ala];[ =]

reduktaza metylenotetrahydrofolianowa (MTHFR) jest enzymem zaangażowanym w metabolizm kwasu foliowego i metioniny
- obecności wariantu/ów c.677C>T i/lub c.1298A>C w genie MTHFR, przy niedoborze kwasu foliowego, może powodować wzrost poziomu
homocysteiny we krwi
- w przypadku obecności wariantu/ów c.677C>T i/lub c.1298A>C w genie MTHFR zaleca się;
- zapewnienie wystarczającej dziennej dawki kwasu foliowego w pożywieniu
- w przypadku planowania rodziny należy rozważyć suplementację bioaktywnym kwasem foliowym oraz wit. B6 i B12 przynajmniej na 4-6 tyg.
przed planowaną ciążą - deficyt kwasu foliowego zwiększa ryzyko wad cewy nerwowej, wielowadzia lub defektu epigenetycznego u płodu
- permanentna homocysteinemia, wraz z innymi czynnikami ryzyka, sprzyja rozwojowi chorób krążenia (Wald et al., 2002)
- w przypadku leczenia metotreksatem (lek cytostatyczny należący do antagonistów kwasu foliowego) - udowodniony niekorzystny wpływ na efekty
leczenia

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
@zosiak popieram @marshia, tez tak brałam :)

ale Ci powiem, że Ci ładnie to opisali :)
@bertha @burczuś
k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,033_dU_orig.gif

brrr u mnie -22 brrrrrr
k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,06_3L_orig.gif

Załączniki

• k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,06_3L_orig.gif
    k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,06_3L_orig.gif
    11,8 KB · Wyświetleń: 806
  • k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,033_dU_orig.gif
    k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,033_dU_orig.gif
    72,5 KB · Wyświetleń: 781
Do góry