reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

@magda1208 jak wrazenia z osrodka adopcyjnego?

Napisane na HUAWEI CUN-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Kochana dziękuje, że pytasz oj uczucia są mieszane wrażenie zrobiliśmy dobre tak bynajmniej twierdzi Pani kierownik i zarazem psycholog. Sama adopcja wiadomo to szereg współzależności.
Po rozmowie mam mieszane uczucia ze względu na fakt , że my chcielibyśmy dzieciątko jak najmniejsze a takich brak bądź jest ich nie wiele z reguły od rodziców z problemem alkoholowym bądź psychicznym.
Nie stanowi to jednak problemu dla nas . Bardziej obawiam się sytuacji gdy dziecko miało by być starsze czy damy radę . To takie obawy na początek mojej drogi . Przygotowujemy papiery i umawiamy się na kolejne spotkanie.

reklama
@bertha - dziękuję kochana za słowa otuchy! może faktycznie szukam dziury w całym... :) owu mam późno, więc wierzę, że endo rośnie później jeszcze. :) byle do przodu, bo ostatni obraz usg miałam w mojej ocenie niezbyt dobry.

@dżoasia, @nafoczka - popieram, ja mam podobnie jeśli chodzi o koncentrację i miałam tak od małego. Teraz jest ciut lepiej, ale jak na studiach się uczyłam to masakra - czytałam notatki i nagle w ogóle nie wiedziałam co czytałam i o czym, mimo absolutnej ciszy. Odkąd zaczęłam się leczyć na to pieprzone Hashimoto to nawet z tą koncentracją jest u mnie lepiej... Z pamięcią, słabo, bez zmian;p

@magda1208 - trzymam kciuki za procedurę!

@burczuś && ♥️
@dżoasia jak dla mnie przyrost z 4 na 16 w ciągu 48 h jest w normie. Niemożliwe, żeby od zagnieżdżenia wzrosło w ciągu kilkudziesięciu godzin do ponad 100, bo zawsze zaczyna od 0 przecież. A przyrost tez nie może być zbyt duży, bo grozi zaśniadem. Oczywiście tez jestem schizol i tez być może bym panikowała, ale wierzę, ze u Ciebie ruszy jeszcze z kopyta.
@magda1208 podziwiam Was :)
@Marthi super artykuł i Siper info z wizyty. Czyli trzymamy & za starania :)

Przy ivf to raczej jasne kiedy co sie dzieje:) U mnie transfer byl w 17dc to tak jakby w 12dc byla owu. Dobra, dziolchy koniec.o mnie bo ocipieje ;) czekam do piatku, ale znajac zycie to gowno sie wyjasni. We wrzesniu miesiac czasu zylam w zawieszeniu :/

Kochana będziemy trzymać kciuki i wierzyć w końcu cuda się zdarzają .

@magda1208 zrobcie tak jak my. Pokonujcie powoli krok po kroku. Na kazdym etapie rozwazacie za i przeciw i kolejny raz podejmujecie decyzje. Macie duzy plus, bo nam powiedzieli, ze mozemy conajwyzej adoptowac dziecko od ok 7roku zycia. Ja i tak zawsze myslalam o adopcji takich dzieci, gdzie jest rodzenstwo maluch i starszak. Malucha kazdy chce, a starszaki zostaja. Ja chialam dac im szanse wspolnego dorastania. Male czy duze, dzieci potrzebuja wsparcia i milosci. Wy macie jej ogrom. A problemy, to sa nawet w rodzinach z rodzonymi dziecmi.
Ciesze sie, ze masz pozytywne wrazenia ze spotkania. Powodzenia na dalszych etapach

@burczus trzymam kciuki za dobre wiesci[emoji110][emoji178][emoji110]

@dzoasia [emoji179]

@Destino @Marthi @dżoasia Karol nie ma nic zdiagnozowane na razie a słuch badalismy szukając powiekszonych migdałków i był ok więc raczej się zastanawiam co moze być przyczyną. co do koncentracji to ja jak mam nawał pracy to nawet radia nie włączam i jak jest trudny przepis prawny to czytam pół głowem bo wiecej wtedy rozumiem
Cóż dzięki za odpowieć, no a ja jak kazda matka troche rozmyślam nam moim madrym i roztargnionym synem :)

@dżoasia ja zagniezdzanie miałam w 4dpo a w 8dpo bete :*
@magda1208 mi m powiedział że jeśli chce córke to tez mam iśc tą drogą co wy :) bo on nie zniesie drugi raz takiego strachu o mnie :) więc mnie na taki czyn nie stac jak twój, podziwiam :*

@burczuś && ♥️
@dżoasia jak dla mnie przyrost z 4 na 16 w ciągu 48 h jest w normie. Niemożliwe, żeby od zagnieżdżenia wzrosło w ciągu kilkudziesięciu godzin do ponad 100, bo zawsze zaczyna od 0 przecież. A przyrost tez nie może być zbyt duży, bo grozi zaśniadem. Oczywiście tez jestem schizol i tez być może bym panikowała, ale wierzę, ze u Ciebie ruszy jeszcze z kopyta.
@magda1208 podziwiam Was :)
@Marthi super artykuł i Siper info z wizyty. Czyli trzymamy & za starania :)

Kochana sama czasami sobie się dziwię wiem na pewno ,że chcę mieć kurs adopcyjny bo czas ucieka . Jeżeli chodzi o adopcję to pozostawiam to własnemu biegowi. jest bardzo dużo wątpliwości tak jak wspominałam wcześniej dlatego podchodzę z dystansem i rozwagą.

@magda1208 adopcja to trudna decyzja ... ja się nie czuję gotowa na takie rozmyślania jeszcze czy bym dała rade takie dziecko wychować no i za młoda chyba ;/ po pierwsze nie wiem czy bym pokochała tak całą sobą ...chciałabym i pewnie okazywałabym moc uczuć , ale zawsze jest to ale ... no i własnie cięzko adoptować noworodka , a dziecko im większe tym ciężej mu się zaklimatyzować w nowej rodzinie i trzeba mieć siły na ten etap przejściowy ... no i takie głupie wrażenie , że im by było starsze to jednak nie widziałabym podobieństwa do nas i bym się oddalała emocjonalnie ? no i ten wiek buntu
" i tak nie jestes moją prawdziwą mamą " i inne aspekty dziedziczone po rodzicach np. narkomanach np . charakter ciężki do opanowania . Na okrągło opieka społeczna w domu itd .
Są to takie pytania na , które nie znam odpowiedzi i nad nimi nie myślę .
Jestem chyba jeszcze za młoda i za głupia na takie co by było gdyby ... warto jednak zagłębić się w temat i podejmować decyzje takie na jakie nas stać :) Bardzo podziwiam ludzi , którzy biorą pod swoją opiekę takie dziecko , bo tacy ludzie są silni emocjonalnie i odważni :) brawo Wy , że wgl się interesujecie :) ;*

@nafoczka może to mały indywidualista troche :) ale widzisz jak trzeba to przekupka i poszedłby w świat za ludźmi :) jesli się martwisz weź do specjalisty i już , zawsze coś powie :) ja niestety nie doradzę , bo nie znam się ;/

@Marthi u mnie z pamięcią teraz jest makabra ... powie mi ktoś coś , albo położe coś gdzieś a za 5 minut nie wiem xD

@burczuś czekamy ;*

@magda1208 zrobcie tak jak my. Pokonujcie powoli krok po kroku. Na kazdym etapie rozwazacie za i przeciw i kolejny raz podejmujecie decyzje. Macie duzy plus, bo nam powiedzieli, ze mozemy conajwyzej adoptowac dziecko od ok 7roku zycia. Ja i tak zawsze myslalam o adopcji takich dzieci, gdzie jest rodzenstwo maluch i starszak. Malucha kazdy chce, a starszaki zostaja. Ja chialam dac im szanse wspolnego dorastania. Male czy duze, dzieci potrzebuja wsparcia i milosci. Wy macie jej ogrom. A problemy, to sa nawet w rodzinach z rodzonymi dziecmi.
Ciesze sie, ze masz pozytywne wrazenia ze spotkania. Powodzenia na dalszych etapach

@burczus trzymam kciuki za dobre wiesci[emoji110][emoji178][emoji110]

@dzoasia [emoji179]

Kochana właśnie tak zamierzam działać krok po kroku rozważnie bez podejmowania pochopnych decyzji bo to poważna sprawa. Jest tak jak piszesz dzieciaczki powyżej 6 roku życie mają o wiele mniejsze szanse na adopcję. Maluszków brak bo jak to powiedziała Kierownik ośrodka 500+ robi swoje. Swoją drogą serce pęka gdy słyszy się takie słowa. Małe dzieci jeżeli są to pochodzą od matek alkoholiczek bądź z chorobą o podłożu psychicznym .

Podchodzimy z dużą rozwagą ponieważ zdajemy sobie sprawę z tego jak duży bagaż złych doświadczeń dzieciaki niosą ze sobą. Nigdy nie chciała bym skrzywdzić dziecka, które los tak okrutnie doświadczył stąd moja ostrożność w podejmowaniu decyzji . Nie obawiam się braku miłości bo mamy jej dużo od strony materialnej wygląda to równie dobrze. Adopcja to jednak bardzo poważny krok zwłaszcza w odniesieniu do starszych dzieci , które są już w pewny stopniu ukształtowane i wymagają ogromnej miłości akceptacji i zrozumienia to nie rzecz, którą można zwrócić lub odstawić na półkę. Wczoraj właśnie rodzice adopcyjni oddali 8 letniego chłopca nie byli wstanie sobie poradzić. Dlatego zdaję sobie sprawę z faktu , że musi to być decyzja w pełni dojrzała zgodna z własnym sumieniem i wartościami .

reklama
@magda1208 dokładnie tak jak piszesz... eh i taki oddany dzieciak jeszcze będzie miał ciężej teraz , i w na psychice i ogólnie ...tylko dlatego , że ktoś nie dał rady :< takie dzieci są trudne w wychowaniu , bo jednak niosą z sobą bagaż doświadczeń i człowiek , który adoptuje dziecko nie dostaje tylko dziecka jako dziecka pod opiekę ale i całą jego historie do udźwignięcia ... dlatego to takie trudne i wiele trzeba przemyśleć ...

Do góry