reklama
magda1208
Fanka BB :)
@magda1208 może faktycznie trzeba próbować do skutku... ja już sama nie wiem czy to kwestia dobrego jajeczka , czy coś piszczy w środku, czy po prostu taki pech... widzisz in vitro odpada , bo zachodzisz i to tak ... ciekawe co u mnie P wymyśli , chyba , ze cos wylezie na samym końcu ... całkiem mozliwe , że będziemy "razem" zaczynać starania , mam nadzieje , że nic nie wyskoczy żebym musiała czekac jakoś długo ... a Ty mialas accofil ?
@burczuś zapewnione i jedno i drugie , będę jutro odświeżać strony ciągle
Jakoś mam wrażenie , że wyjdą mi jakieś przeciwciała...
Zaczynam shizować powoli przez tą niewiedzę
Nie tylko szczepienia
magda1208
Madziu jesli prof nie widzi potrzeby ifv to chyba bym mu zaufala
Uzupelniajac tylko jego info to chcialabym ci dopowiedziec a propos ilosci zarodkow - jesli z jednej procedury uzyskalibyscie np 1-2 zarodki, to nie jest oplacalne badanie takiej ilosci ze wzgl na koszt. Ale jest opcja kilku stymulacji, np 2-3 i albo zapladniacie komorki za kazdym razem na swiezo i po wyhodowaniu zarodkow do 5tej doby pobiera sie od nich material i potem mrozi sie zarodki i material i tak za kazdym razem, a wysyla sie komplet do badan, albo mozecie mrozic komorki i zaplodnic dopiero jak uznacie, ze ilosc juz jest ok, wtedy hoduje sie wszystkie zarodki razem itd.
Jesli chodzi o uszkodzenie zarodkow przy biopsji (czyli pobraniu materialu do badania) to nam na warsztatach w klinice embriolog mowila, ze ryzyko jest prawie zadne. Material pobiera sie z trofoblastu, nie z czesci zarodkowej, wiec tym bardziej ryzyko spada. Ale, budowa zarodka jest mozaikowa (mozna sobie tu wyobrazic pilke taką do gry w nogę, gdzie są biale i czarne pola - te biale to komorki zdrowe, a te czarne to chore), tzn ze moze sie zdarzyc tak, ze do badania trafia akurat tylko dobre i wada moze nie zostac wykryta, lub moze byc wykryta wada, ale jest szansa, ze z tego urodzi sie jednak zdrowe dziecko. To tak dla rozjasnienia
Dziękuję za informacje. Nie zamykam sobie drogi do in vitro bo nie wiem co przyniesie życie.
roxie123
@magda1208 moze u Ciebie tez by pomógł , coraz czesciej czytam , że wielu kobietom udaje sie utrzymac ciąże na accofilu
roxie123
@roki_1991 spoczko wiesz co jak odstawisz to już chyba będzie ok , gorzej w trakcie
roxie123
@olaa90 wiesz co jak byłam w podstawówce gimnazjum wiecznie miałam zapalenie oskrzeli , od dawna juz nie choruje jak juz to jakis katar czy gardło od czasu do czasu , a jak mnie juz weźmie to angina ale mało kiedy , ogólnie to nie jestem teraz chorowitkiem ja mam nadzieje ze insulina... boje sie ze coś powychodzi z przeciwciał albo kariotypy. Wiesz P ma takie przypadki , że głowa mała mam nadzieje , że i nas ogarnie
@roki_1991 wiesz bo w trakcie mogłoby cos wyjsc nie halo a tak bedziesz miec pewnosc
@roki_1991 wiesz bo w trakcie mogłoby cos wyjsc nie halo a tak bedziesz miec pewnosc
reklama
Podziel się: