reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Truskawko kochana ja kłuje się fraxi 0,4... Wiec bez sensu nie wysyłaj cle... Wkrótce i Tobie będzie potrzebne... Dzięki Tobie to jakoś spokojna jestem jeśli chodzi o encorton....
Hmm za Wasza rada zacznę brać 5 hmmm może 10 .... A kiedy to najlepiej brać tak jak pisał Misiejek przy śniadaniu ? Acard Gosiu biorę nieustannie od jakiegoś roku... Acard na noc, fraxi o 18 bo tak może mnie mąż kłuć, sama na razie nie dam rady... Brrrr
Dziewczyny co warto teraz z badań zrobić ? Zrobię przeciwciała b2glikoproteinie, APA, ana, bo kiedyś miałam je dodatnie... Progesteron Co jeszcze radzicie?

Raptus ja mam APA ale nie brałam szczepień... Bo mi ich nie zlecono...
Agnieszka cieszę się ze jest już taki plan...
Balbinka jak dluuuuuugo ... Napisz kochana co u Ciebie?

Ostatnia edycja:
reklama
Dziękuje Kochane za odpowiedzi ;-), postanowiłam wziąć się w garść i nie świrować, przed ostateczna decyzją chce się jeszcze wybrać do pediatry-genetyka.
A genetyka dlatego, ze wyczytałam że dzieci z mutacja mthfr ( a najprawdopodobniej po mnie odziedziczy :( ), mogą mieć obniżona metylacje i niewskazany jest tiomersol ( czyli rtęc) dodawana do kilka szczepionek.
Np. w szpitalu w którym rodzę szczepionke wzb podają firmy euvax, która zawiera rtęć, ale można dopłacić 60 zł i robią już firmy engerix wolną od rtęci.
Swoja droga to niezłe ku..... ze z oszczędności szczepią gorszymi jakościowo szczepionkami.
no nic zobaczymy co powie ta pediatra-genetyk, bo wiadomo że takie rewelacje z neta, trzeba zawsze dzielić przez dwa..

Raptus witaj, tutaj praktycznie każda z nas ma ta mutacje w różnych wariantach, Ty jaka masz ?
Ja mam zlecone przez pr.Jerzak, kwas foliowy na receptę 5 mg, Femibion natal1 ( dostępny w aptece bez recepty , bardzo ważny ze względu na to ze jako jedyny preparat w Polsce zawiera metafolian , czyli kwas foliowy metylowany, bardzo ważny przy tej mutacji.
Do tego B12 ( najlepiej by było żeby tez metylowana, ale to przez neta tylko można kupić plus 3xdziennie witamina b6, łącznie 150 mg)

Co do szczepionek to ja miałam , w Łodzi u Malinowskiego, a Ty gdzie robisz ?
Po 4, dwóch od meza i dwóch pulowanych miałam 49%,
nie wiem czy pomogły szczepionki czy żelazny zestaw, ale aktualnie jestem w 36 tygodniu
co do APA się nie wypowiem, chyba tylko przy ANA, nie sa zalecane szczepionki.

Agnieszko to super ze wizyta owocna, a cos o innych wynikach mówił ? , jakies lekarstwa dostałaś, zalecenia np. w związku z mutacją ?
a co powiedział na Twój wysoki MLR ?

Alusiu mi tak Malina rozpisał, ze encorton i acard rano do śniadania, claxane zawsze biorę wieczorem .

Barbinka Kochana pojawia się i znika, co tam u Ciebie ??

Ostatnia edycja:
Alusiu ja też brałam encorton 10 mg rano zaraz po pozytywnej becie:) Na bank taka dawka Ci nie zaszkodzi. Niestety ja już pozbyłam się mojego zapasu...A Fraxi masz refundowaną?? Bo mnie zostało jeszcze trochę - jak chcesz to Ci wyślę:)

Misiejku kochana ja szczepię Basię 6w1 (już jesteśmy po 1 szczepionce) i wszystko było w porządku. Poczekałam tylko aż skończy 7 tydzień. Alę też tak szczepiłam więc jakoś tak sie nie zastanawiałam nad innym sposobem:-D Na rota nie szczepię bo uważam że bez sensu tyle kasy wydawać a efekt może być żaden bo mutacji rota jest bardzo dużo. Na meningo i pneumokoki też ją zaszczepię bo mamy darmowe. Ja generalnie z tych szczepiących, wśród dzieci moich koleżanek ani w rodzinie nie było jakiś złych przypadków poszczepiennych. Co do autyzmu to ja w to nie wierzę bo uważam że dziecko już się z nim rodzi i żadne szczepienie nie może go wywołać. Ale to moje zdanie:) Ja jestem z tych szczepiących ;-)

Raptus
ja mam APA i mutację MTHFR typu A. Jestem po szczepieniach limfocytami, przed ciążą brałam Polfilin, bromergon i acard. W ciąży doszczepiałam sie 2 razy ze względu na zerowe MLR, i brałam dodatkwo encorton 10mg, fraxi 0,4, duphaston, luteinę, Femibion Natal 1, folik 15mg (potem 5mg), wit, B6,B12 i D. Potem dołączyłam zamiast witaminy D Mutlicalcium Max. Mnie to pomogło bo urodziłam zdrową córcię:-D

Ostatnia edycja:
Alusia gratuluje i mocno trzymam kciuki!!

Misiejek, widzę, że wczoraj trafiłyśmy na to samo forum ;-) ja szukałam informacji o metylowych formach witamin, a tam wyczytałam o wyższym ryzyku ZD i autyzmu przy mutacjach.... Aż się boje już gdziekolwiek poza naszym forum wchodzić. Tam też dziewczyny boją się szczepionek i naprawdę sobie wyobrażam co czujesz, ale nie można dać się zwariować :crazy:
Ale fajnie, że tu ten temat poruszyłaś. Życzę udanej decyzji :*

I jeszcze powiedz mi prosze jaką dawke bierzesz tej metylowej B12 i od kogo kupujesz i po co Ci B9? (pisalas o tym na tamtym forum). Ja chcialabym znalezc kwas foliowy, B12 i B6.

Ostatnia edycja:
Alusia skarbie gratuluję :) ciesze się bardzo. Ja tez miałam ciążę z długiego cyklu, zawsze tydzień odejmowalam ;)

Raptus, ja mam te mutacje. 33miesiace wcześniej kwas foliowy 5mg brałam oraz fraxiparine, encorton luteina ;) taki standard :)

Raptus witaj rozgosc sie.
Dziewczyny pomoga
Prosilabym zebys edytowala swoje wiadomosci jesli chcesz cos dopisac lub zapytac. Z tel nie moge tego zrobic za Ciebie.
Zeby byl porzadek ;)

Misiejku bardzo dobra decyzja.
Ktoras z mamus udaielajacych sie na forum naszym.ma syna z autyzmem FElicja Hmm ona pamietam.ze.pieknie opisala wazystkie powiazania
Aa wczesniaki jak co maja za darmo pneumokoki. A czy zaszzcepisz do roku czy pozniej to.twoja decyzja i tak samo maja opoznione szczepienia wg wieku korygowanego

Raptus zależy o co pytasz?? Bo ja po prostu na APA brałam encorton do 18 tc. Witaminy i acard brać na własną rękę już teraz, wysęp tylko do swojej lekarki encorton i heparynę

Esperanza widze ze węszysz tak jak ja :), zgubi nas to kiedy, bo mi tylko nerwy szarpią te nowe wiadomości.
Po wczorajszej histerii, maz znowu chciał mi neta zablokować :(
A tak naprawdę i te powiazania mutacji ze szczepionkami i autyzmem itd. nigdzie nie maja poparcia naukowego.
No ale lepiej dmuchac na zimne i odpowiednio się suplementować.
Kaira pisze o naszym forum , przez jakiś czas udzielała się tutaj Felicia, mam nadzieje ze się nie obrazi jak napisze, ze znasz ja z forum o mutacjach , na którym wczoraj pisałyśmy, tam ma login myszawa.
A tak przy okazji skrobnę , ze u niej wszystko dobrze, dzisiaj pisała ze jest w 20 tyg ciązy i synek rozwija się prawidłowo :)
jutro dzwonie się zapisac do tej pediatry -genetyk to będę dla nas miała więcej rzetelnych informacji, a nie tych zaczerpniętych z netu, gdzie trzeba spojrzeć prawdzie w oczy, dużo jest samozwańczych pseudo naukowców.

Raptus to masz ta sama mutacje co ja, generalnie uważana do tych najlżejszych , odziedziczona po jednym z rodziców, w jakiś 20 % upośledza przyswajanie kwasu foliowego.
Teraz po zebraniu wielu info w necie, wiem ze najważniejsze przy niej, to nawet nie kwas foliowy na receptę, bo i tak będzie się marnie wchłaniał, ale właśnie ten femibion i do tego najlepiej metylowana b12.
ja do 3 miesiaca ciąży brałam metylowana b12 i kwas foliowy 15 mg, plus 3xB6, potem już sobie dzieliłam tabletkę kwasu na pół.
Z tego co wyczytałam i mówiła profesor jerzak, najlepiej tak ze 3 miesiace przed ciąża się suplementować tym femibionem i kwasem i witaminami b.
Mi troche się zeszło z zachodzeniem, wiec te suplementy plus acard brałam już z pol roku przed ciążą.

Enya Ty to twarda babka jesteś, zazdroszczę tak zdrowego podejścia,
ja to przy Tobie to rozchwiany emocjonalnie mazgaj jestem :))

Ostatnia edycja:
reklama
Misieku proszę podaj nazwę tego metylowanego B bo pomimo,że boję się art.farmaceutycznych z neta,to zaczęłam szukać. Jaka firma? Może link?

Do góry