reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Esperanza V-Leiden jest odpowiedzialny za wrodzoną zakrzepicę, trochę "gorszy" niż mutacje MTHFR które też masz. Ale na to radą są właśnie leki przeciwzakrzepowe - bezwzględnie musisz łykać acard i kłuć się heparyną i ja myślę że już przed ciążą.
Nie łam się bo przynajmniej znasz swojego wroga i będziesz z nim teraz walczyć:) Wierz mi że cuda się zdarzają i warto w nie wierzyć. Właśnie dla mnie Zula jest takim przykładem bo byłyśmy przy niej jak była zrezygnowana i nawet myślała o adopcji a teraz jest jedną nogą na porodówce ze swoimi cudami:-)

Nut myślałam o Tobie, cieszę się że się pozbierałaś i teraz walcz z całych sił!!!!

reklama
Nut przykra sprawa... Ja się nie znam na tych określeniach: biochemiczna itp. Rozumiem, ze te badania robiłaś w jednym laboratorium.

Jeśli chodzi o dietę to mnie pouczał mój gin (biore metformax) jak mam jeść, co tak co nie. Ale z tego to odstawiłam tylko część owoców, bo i tak odżywiam się zdrowo. Jeśli uda mi się szczęśliwe zaciążyć to od początku będę stosować bardziej restrykcyjną dietę, bo pozwalam sobie na grzeszki.
Qchenne-Inspiracje! FIT blog o zdrowym stylu życia i zdrowym odżywianiu. Kaloryczność potraw.
wrzucam Wam link do fajnego bloga. Kiedy już doczekam się szczęścia to zamówię u niej dietę. Np. mój gin zakazał mi jeść owoce, napisałam do niej i odpowiedziała, że mogę je jeść tylko z dodatkiem otręb, bo one hamują podnoszenie poziomu glukozy. Chyba dobrze napisałam.

Jeśli chcesz mieć ułatwione odpowiadanie a korzystasz z komputera nie telefonu to pod każdym postem masz "odpowiedz, cytuj i multi cytat tego posta" ten z plusikiem możesz zaznaczyć na wielu i kiedy będziesz pisała odpowiedź to one Ci się wszystkie pojawią. Nie wiem tylko czy o to Ci chodziło.

Ja biore bromka od czerwca. Nie badałam jeszcze czy spadla prolaktyna. Za wysoka i to spoooro miałam po obciążeniu. Ale chyba już czas to sprawdzić. Nie mam tylko tej tabletki, która należy wziąć do badania a do gina póki co się nie wybieram.

Spotkanie? Fajny pomysł, szkoda tylko, ze już jest jesiennie.

Nut, ja sie konsultowalam z trojka endokrynologow i oni twierdza, ze prolaktyna nie jest odpowiedzialna za poronienia, ale za moze utrudniac zajscie w ciaze. Kazdy uwaza, ze w przypadku pozytywnego testu, nalezy Bromergon/Dostinex odstawiac, ale moze warto spytac dziewczyn, jak podchodzili do tego ich lekarze?
Takze dziewczyny czekamy na opinie odnośnie Bromka/Dostinexu w ciazy
;-)

A ja sie otrzasnac nie moge po tych wynikach, bo czytalam, ze mutacja V-Leiden jest odpowiedzielna przede wszystkim za poronienia po 10 tyg. i w III trymestrze i ze powoduje wady plodu i odklejanie sie lozyska, wiec mam ogromny powod zeby sie bac az do samego konca. Co więcej ma ja tylko 5% spoleczenstwa, wiec nic tylko grac w totka z taka "dobra" passa.Sam fakt, ze zadna z dziewczyn z forum tego nie ma...

No i wczoraj miałam atak histerii i mówiłam mężowi, ze odwołujemy Jerzak i Przygodę i szukamy kogoś, kto zna sie na tych okropnych CD19/CD5. Ze moze za granice, ale maz mna potrzasna i powiedzial, ze mam sie uspokoic i zrobimy to, co zaplanowalismy czyli w piatek lecimy do Warszawy..
Moja ginekolog z Trojmiasta oczywiscie
CD19/CD5 zbagatelizowala... Trzymajcie kciuki zeby Jerzak wiedziala czym to obnizyc prosze! :-(

Kruszka - o tych owocach z otrębami pierwsze słyszę? Dobrze wiedzieć na przyszłość. Aktualnie nadrabiam za dwa miesiące diety, o rany nawet nie wiedziałam że bułki pszenne mogą tak smakować, miam...
Czekam na efekty - tego co się zadziało. Mocno kciukam.

Nut4nut - tak to c. biochemiczna, czyli taka której nie uwidoczniono na usg a potwierdziło badanie b hcg. Nut4 nut z tego co gdzieś wyczytałam bromka (i innych leków na prolaktynę) nie odstawia się od razu. Zmniejsza się dawkę i powoli odstawia.

Esperanza - powiem Ci jak w 2012 roku odebrałam mutację MTHFR - niewiele o niej było na forum. Wszystkie dane wskazywały na duże prawdopodobieństwo urodzenia chorego dziecka. U nas mutacje posiada także mój mąż. Przestraszyłam się bardzo, a potem przypomniała mi się moja pierwsza zdrowa ciąża na samym foliku. Wyniki i dane z internetu swoją drogą. Nie bierz tak wszystkiego do siebie co przeczytasz, od dokładnych diagnoz są lekarza a nie dr google. Tak jak dziewczyny piszą są na to leki stosowane z dużym powodzeniem na całym świecie : heparyna i acard. , szkoda Twojego zdrowia... spokojnie rób badania, konsultuj wyniki. i na boga nie bierz tak do siebie wszystkiego co przeczytasz.

Tak, moj najwieszy problem to brak lekarza, ktoremu moglabym zaufac. Ty, z tego co pamietam nie masz pochlebnej opinii o Jerzak, prawda?
Generalnie Wy tutaj i dr Google wiecie O NIEBO WIECEJ niz jakikolwiek z ok. 15 lekarzy u ktorych bylam w Trojmiescie. Niektorzy uczciwie rozkladaja rece i przyznaja sie, ze nie zaglebiaja sie w przyczyny poronien, a innym jest glupio przyznac, ze nic nie wiedza i zarzekaja sie, ze to przypadek i mam probowac dalej oraz doslownie wysmiewaja immunologie. Gdyby nie moja determinacja to nikt by mi zadnych badan nie zlecil.

I Boze, jak Ci zazdroszcze, ze masz juz w domu Skarb...

Cześć dziewczyny! Podczytałam was troszkę.
Nut bardzo mi przykro ale na takim etapie to może i lepiej.. walka przecież wciąż trwa.. no i wasza twórczość
;-) PS ja czasem jak chce napisać coś więcej to pisze w notatniku bo juz pare razy net mnie rozłączył i i nie zapisał- zabolało:-D
Esperanza c
o do lekarzy to doskonale wiem o czym mówisz. Niestety to co napisze też nie będzie pochlebne dla „tego kręgu”. Pisałam kiedyś, że mam kiepską lekarke. Wyszukałam już najlepsze, statystycznie najczęściej powtarzające się nazwisko w Rzeszowie. Jakbym Pana Boga złapała za nogi… Byłam wczoraj na wizycie z całą teczką historii i badań. Niestety (choć szczerze) powiedział, że nie ma na mnie pomysłu, nie ma się czego czepić w badaniach a w moim przypadku to totolotek…! Pokazałam mu po przestudiowaniu forum badania jakimi mógłby mnie „uszczęśliwić” ale nie chcecie znać jego miny… i zdania na ten temat. Uświadczyło mnie to tylko w przekonaniu, że w Rzeszowie nie mam punktu zaczepienia. Ogromnie czuje się zawiedziona..
Zostaje klinika… a mój mąż na to: to będziesz cintkiem jeździć póki koła będą się krecić hehehe (chodzi oczywiście o kase)
Kochane moje gdybym chciała uderzyć na klinikę w Warszawie Dubrawski/Malinowski to oni chcą jakiekolwiek już zrobione badania typu histeroskopia? Czy wszystko opiera się tylko na tych badaniach, co oni zlecą i nie warto dublować kosztów?
Olusia, Pietrucha, Madzia :* :* :*

NutNut bardzo mi przykro :(,
co do diety, to ja byłam u tej dietetyczki od jerzak, tylko przeslij mi maila na priv, bo niestety na tym forum nie da rady dołączyć załączników.

Esperanza Madziadobrze mówi, nie możesz tak wszystkiego brac do siebie co jest w necie, wiem ze łatwo mówić, ja tak samo niestety reaguje, ale widze teraz po naszych historiach, ze czasami nie taki diabeł straszny, np z tymi mutacjami..
mase terorii wykluczajacych się, łacznie z tym ze moze powodowac wady u dziecka.
A jak widzisz po nas , praktycznie wszystkie dziewczyny ja maja i rodzą zdrowe dzieciaczki. Nawet o niej nie iwdzac i przyjmujac zwykły kwas foliowy.
Myśle ze u Ciebie ważne by było zeby oprocz takiego kwasu foliowego na recepte, przyjmowac tez go w formie metylownej..
podobno ten jest ważniejszy przy tej typu CT.
No i obowiązkowo te witaminy B6 i B12, b12 tez dobrze w formie metylowanej, zresztą też dobrze ja przyjmowac przy stosowaniu glucophage , bo osłabia jej przyswajanie.

Co do tych C19/C5 to ja tak jak Enya miałam to robione w Łodzi i to akurat wyszło ok, za to miałam skopane CD56,
od tych historii to dobry jest Malina z Łodzi, oczywiscie na te rozjechane limfocyty zleca standardowo szczepionki.
Jesli chodzi o tą mutacje leiden, to tak jak pisze Enya najważniejszy bedzie acard i heparyna, i możliwe ze wieksza dawkiki niż te 0,4.
pewnie w ciazy trzeba bedzie badac czesto te wszystkie d-dimery, fibrynogen i reszte badan na krzepliowosc i według tego zwiekszac dawke heparyny.
Zula ale Ty biedaku masz przejscia :((, mam nadzieje ze to juz sie nie powtórzy, trzymam kciuki za Ciebie i Kluski:-)

Alokin to powodzenia !!!, ale co mówiła gina , beda jeszcze próbowali w szpitalu przedłużyc, czy cesarka juz wyznaczona ?

Truskaweczka dzieki ze pytasz, u nas ok, młody nie spieszy sie zawczasu..wczoraj byłam na usg, wazy juz 3 kg, szyjka ma 3cm,
płyn owodniowy i łożysko w normie, wiec odpukac wszystko idzie pięknym torem.

Enya kiedy wizyta u okulisy ?

Nafoczka Dubrawski uznaje badania, zleca oczywiscie jakies swoje ale powtarzac nie kaze, gorzej z Malina u niego niestety pewnie trzeba bedzie wiekszość powtarzac, chociaz np. takie typu tych mutacji itd i powinien uznać.
Histeroskopie tez powinien uznac, w końcu to nie takie hop siu badanie zeby je czesto robic.

Ostatnia edycja:
Z tego, co pisały dziewczyny, to Malina raczej nie akceptuje wczesniejszych wyników i każe robic u siebie, chociaż w jakis pojedynczych przypadkach jakies badania zaakceptował, a Dubrawski nie mam pojęcia... Nie wiem nawet ktora z dziewczyn od nas sie u Niego leczyła właśnie :cool: Apolinka sie wybiera z tego, co wiem, a Agnieszka P chyba zaczyna u Niego leczenie.

A histeroskopie Malina robił dziewczynom u siebie w Lodzi, kładł Je na 3 dni do szpitala.

I dzieki Misiejku, ja kurcze nigdy nie miałam robionych tych wszystkich d-dimerow, fibrynogenow, tylko na białko S i C czekam. Kurcze wiem, ze jest super hematolog u nas, ale pierwsza wizyta w maju 2015, także tego.... A Wam te badania zlecał ginekolog, immunolog czy kto?

Ostatnia edycja:
Musiejek bez mojej gin nie mam szans na cesarkę dlatego wysyła mnie do szpitala- żebym przetrwała ten czas w którym jest na wakacjach. Wiadomo że w domu nie ma szans na 100% leżenie.
No i chyba pójdę już dziś wieczorem. Juto ostatni dzień jest w szpitalu więc jeszcze dobrze mnie zbada.
Kiepsko ale co mam robić :-(

reklama
Alokin szczerze, to ja nienawidze szpitali, ale gdybym mogła to na cały ostatni miesiac bym sie położyła, albo i na cała ciążę , zawsze to człowiek czuje sie bezpieczniejszy.
A sterydy dla Małej beda Ci podawac ?
no dużo nie zostało , wiec do wyrka , nogi w górę i leżec :-)

Esperanza ja na krzepliwość miałam robione u Maliny , a mianowicie
d-dimiery , APTT, Czas protrombinowy, INR, Fibrynogen , Czas trombinowy, źle wyszedł mi tylko czas protrombinowy,
ale i tak dostałam claxane ze względu na mutacje MTFHR , która tez w jakies sposob zwiazana jest z krzepliwośćią.
Te badania na krzepliwość zrobisz w kazdym laboratorium, nie sa drogie, jakies 20-30 zł za sztuke, ja czesc z mich robiłam co miesiac przez cała ciążę, bo większosc z nich dużo wzrasta w ciazy i mogą przekraczac normy ale nie jakoś kosmicznie.

Z tego co czytam to u Ciebie wszystko idzie w strone tych kłopotów z krzepliwością, wiec na heparynie musi sie udac :)
przypominj mi Ty na acardzie i heparynie podchodziłas do ciąży ?
myśle tylke ze wazne zeby lekarz dobrze dobrał dawke tej heparyny, a ile wazysz jesli mogę spytac :), bo według tego tez dobieraja dawkę.

Co do tego Amh, to jak do tej pory zachodzi w ciaze, to moze nie ma co sie tym tak przejmowac, zobacz nasza Gogac :))
a badałas je tylko raz ?
ja maiłam jakas dziwna sytuacje, boraz amh mi wyszło 3, a jak robiłam rok później to 9:szok:

Do góry