reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Zula trzymaj sie .... :tak:

Esperanza86 a endometrioza 1 stopnia tez odpowiedzialna jest? co sie na nia bierze:tak:

Nut a na jakiej podstawie stwierdzilas ze to ciaza biochemiczna? ze kreska nie ciemniala jak nalezy czy temperatura spadla? mysle ze nie do konca powinno sie sugerowac temperatura? hmm przeciez ona jest zmienna w ciazy...:tak: ja sobie otwieram nowe okno i pisze, potem czytam dalej co pisza dziewczyny i odpisuje..

p.s jesli chodzi o Olvitrelle to jak on ma pomoc w ciazy? jakie ma zastosowanie?

p.s kiedy sie powinno robic prolaktyne? w jakim dc?

nafoczka, esperanza, nut, burczus, pietrucha, truskawka, magda CH i dla reszty dziewczyn duzo buziaczkow dla was.... :* :* :* :*:-D

reklama
Esperanza ja bym Ci w takim wypadku polecała Malinę. Co jak co ale to jego "konik". Mnie uznał kariotypy i właśnie badania pod kątem trombofili wrodzonej. Resztę musiałam robić u niego. Tak jak Misiejek pisze on każe badać D-dimery, fibrynogen itd...i umie te wyniki interpretować i dobierać dawkę heparyny. Jak dla mnie to w Twoim przypadku On byłby pomocny:)

Nutku
ja brałam bromka od sierpnia do lutego bo zaszłam w ciążę. Ja nie miałam jakiejś mega prolaktyny ale jak leżałam w szpitalu Malina zrobił mi profil prolaktynowy i okazało się że ona skacze od 9 do chyba 36. W obciążeniu miałam za to dużo za dużo. Na to dał mi profilaktycznie bromka i potem miałam prolaktynę chyba12 ale badałam tylko raz. W ciąży kazał mi po prostu odstawić jak zaszłam w ciążę ale ja zmniejszałam powoli dawkę bo miałam resztę w opakowaniu.
No myślimy powoli o zlocie, ja jestem chętna bardzo ale myślę że jakoś na wiosnę jak się ciepło zrobi:)

Misiejku
okulistę mam 14.11 i na szczęście 11.11 przyjeżdża mój mąż więc idziemy razem:) A Basiula coraz częściej się do mnie uśmiecha pełną gębą - po prostu rozpływam się wtedy:-) A Ty jak tam na końcówce??

Kruszko jak chcesz metocloparamid na badanie prolaktyny z obciążeniem to ja powinnam jeszcze mieć - mogę Ci wysłać.

Zuluś już niedługo, wytrzymaj kochana jeszcze troszkę:) Chociaż wiem jak na końcówce jest ciężko....

Madziu masz heterozygotę w mutacji MTHFR typu A - czyli odziedziczyłaś ją po jednym z rodziców. Ja mam tą samą i łykałam witaminy B6,B12, D, Femibion natal oraz folik 15mg a potem 5mg.

Ja jutro idę z Basiulą na pierwsze szczepienie;-)

Ostatnia edycja:
Olusia -
1 - co do ciąży biochemicznej, to nut4nut napisała, że beta hcg nie wzrastało prawidłowo, a nawet spadło...Więc ani nie chodzi o ciemniejącą kreskę ani o temperaturę tylko potwierdzone badaniami stężenia hormonu ciążowego.

2 - ja prolaktynę badałam w rożnych dc. wyniki niewiele się między sobą różniły, więc myślę że nie ma to znaczenia.

3 -leki zawierające hcg (ovitrele, pregnyl itp ) działają identycznie jak endogenne hcg tj. pobudzają produkcję hormonów ciążowych - głównie progesteron ale i estradiol.

4 - co do endometriozy nie pomogę, bo się nie znam.

Burczuś - wg Jerzak witaminy:
kwas foliowy 5 mg
B6 -3 x 50 mg/ dzień
B12 - 10 ug/ dzień - taka witamina bez recepty, bierze się 1 tabletkę

I niech homocyteina pięknie spada...:-)

Enya81 czy czasami to co pisałaś Madzi nie tyczyło się do mnie? :-)
A Tobie MagdaCh wielkie dzięki jeszcze raz:-) witamine B6 brałam 1x1 wg sugestii zwiększę:-)
Olusia7982 odsyłam buziak;-)

Ostatnia edycja:
Nutnut, niestety nie dostałam żadnej wiadomości :(

Burczuś Jerzak nie zwraca uwagi na prolaktynę po obciążeniu, ja maiłam za wysoką to skwitowała tylko że to nie jest już stosowane i
żeby się nie przejmowąć.
Co do mutacji, to ja mam ta sama, czyli najlżejszą, do tego co Dziewczyny piszą możesz przyjmować więcej witaminy B12 , bo widziałam ze przyjmujesz tez metaforax , a on obniża jej wchłanianie.
Ja na allegro zamawiałam B12 w formie metylowanej, taka brałam do 12 tyg, potem już normalna 2 x dzień taka zwykła do momentu stosowania glucophage.

A tak z ciekawostek, ostatnio dużo czytałam ze metformina, oprócz tego ze obniża insulinę, pomaga zajść w ciąże i działa przeciw poronnie.

Enya no widziałam Basiulkę na fb śliczna dziewczynka :) i widzę ze Alutka zakochana w siostrze :-)
u nas świetnie, oprócz tego ze dzisiaj znowu już nie śpie od 3 , to samopoczucie super.
Ale czas się strasznie wlecze..:((

Esperanza ja w ciąży już nie jeździłam do Łodzi, ostatni raz byłam na szczepionce w 8 tyg ciąży.
Malina niestety bardzo generuje koszty, już w samej ciązy zleca powtórne badania za ponad 2000, które i tak w leczeniu już nic nie wnoszą, bo leki zostaje i tak te same.
Ja całe szczęście znalazłam gina w Wawie który zna się leczeniu Maliny i bez problemu prowadził mi ciąze na jego zaleceniach, własnie co miesiac zlecał te wszystkie badania na krzepliwość itd.

Ostatnia edycja:
Misiejek super że wszystko u Ciebie ok.
Ja dość że w szpitalu to jeszcze nakaz leżenia plackiem. Spać się nie da, brzusio dokucza więc może być moja Laleczka lada chwila na świecie. SZOK!!!!!!

Alokin trzymaj się dzielnie Kochana, wiem ze szpital straszna rzecz, ale to takie "słodkie" cierpienie, w końcu lada moment powitasz na świecie swój Cud :-)
a poki co Zuzi siedzi w brzuszku jak najdłużej i zbiera siły ;-)

alokin niech się dziej wola nieba,ale trzymam kciuki,żeby maluszek jeszcze chwilkę wytrzymał, nabrał więcej siły:)
no i czekamy na wieści na bieżąco:)

reklama
NU t- ja prolaktynę podstawową miałam na poziomie 10-11 , natomiast po obciążeniu 168. Wzrost o 15x.
Nie badałam już potem z obciążeniem, bo u nas w labo chcą skierowanie na to badanie. A zarówno Jerzak jak i mój lekarz nie widzi sensu jej badać, podobno jest to badanie niemiarodajne???? Wiem tylko tyle, że przez 8 miesięcy brania parlodelu mimo owulacji nie zaszłam w ciążę. Po jej odstawieniu udało się od razu. Nie wiem czy to zbieg okoliczności? Odstawiłam Parlodel bo wypadały mi po nim okropnie włosy. Miałam zrobić tylko przerwę, ale bach uadło się. Wiem jedno więcej tego leku nie będę brać.
Z tego co czytałam prolaktyna spada chyba dość szybko.Na forach o niepłodności jest wiele wpisów dziewczyn, którym jej wysoki poziom nie pozwalał zajść w ciążę. Po kilku tabletkach zachodziły w ciążę.
Mam jeszcze przemyślenia co do tej prolaktyny. Kobiety karmiące mają jej wysoki poziom, a bez trudu zachodzą w ciążę i rodzą dzieci. Moja koleżanka podczas II ciąży do 16 tc karmiła swoje pierwsze dziecko piersią i to dość intensywnie. I nie miała żadnych problemów. Nie zawracaj sobie głowy tym, że za krótko itp.... Jeśli masz wskazania do stosowania leku to go po prostu bierz, skontroluj teraz poziom prolaktyny i głowa do góry. I życzę Ci, abyś wiosną była gruba i ociężała. :-):-)

Alokin - wspólczuję Ci. Znam ten ból. Z synem leżałam od 32tc-34 tc plackiem pod kroplówkami. Będziesz mieć wiele spadków formy... Ale cel już tak bliziutko. Tyle przeszłaś, że przejdziesz i to. Buziaki.

Misiejku - Ty nie śpisz od 3:) zamiast korzystać i wyspać się na zapas. A tak serio, też tak miałam. Za to po porodzie w szpoitalu budziły mnie położne żebym dziecko nakarmiła. Na szczęście mój młody był ospaluchem i powiem Ci nawet w dzień spałam razem z nim. Jeśli masz okazję odsypiaj sobie w dzień.

Zula - jak sytuacja na froncie?
A z tym wylewem to mnie wystraszyłaś. Nawet nie chcę sobie wyobrażać co przeszłaś.

Burczuś - o tej B2 nie słyszałam. Ale poszperam. Jak coś znajdziesz tzn jaka dawka to daj znać.

Do góry