reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Kurcze, to trochę mało przybrał, o ile dobrze go zmierzyli. A który ma tydzień? Po 30 tc to tak 200-250 na tydzień. Moja w miesiąc zrobiła około kilo (o ile pomiar wyszedł dobrze). Bo najtrudniej zmierzyć dobrze brzuszek, mi za pierwszym podejściem wyszedł sporo mniejszy i się zestresowałam, trzeba było mierzyć jeszcze raz i już wyszło ok.
Może lekarz się spieszył? Mierzył powtórnie z innej perspektywy? Nie wiem co to wapniejące łożysko i jak się to stwierdza.
Warto też doradzić, żeby spała i leżała na lewym boku, będą lepsze przepływy.

@Maciejka78, będziesz powtarzać betę?

@magda1208, może to po tym zabiegu jeszcze coś tam odczuwasz, w sumie był nie tak dawno.

Ja słyszałam, że fraxi jest trochę inaczej zbudowane niż clexane, choć mają takie samo działanie. Zamiennikiem clexane jest neoparin, fraxi już nie

Ostatnia edycja:
reklama
Bertha napisalam tylko to co mi dr P powiedział. Bo on nie chcial mi dac clexanu "po co Ci krwaki, krwotoki?malo masz stresu?" Nawet dziewczyny ktore nie biora ani acardu ani clexanu maja krwiaki. U z tego co sie czyta na roznych forach krwiaki sa bardzo czeste.

Kurcze, to trochę mało przybrał, o ile dobrze go zmierzyli. A który ma tydzień? Po 30 tc to tak 200-250 na tydzień. Moja w miesiąc zrobiła około kilo (o ile pomiar wyszedł dobrze). Bo najtrudniej zmierzyć dobrze brzuszek, mi za pierwszym podejściem wyszedł sporo mniejszy i się zestresowałam, trzeba było mierzyć jeszcze raz i już wyszło ok.
Może lekarz się spieszył? Mierzył powtórnie z innej perspektywy? Nie wiem co to wapniejące łożysko i jak się to stwierdza.
Warto też doradzić, żeby spała i leżała na lewym boku, będą lepsze przepływy.

@Maciejka78, będziesz powtarzać betę?

@magda1208, może to po tym zabiegu jeszcze coś tam odczuwasz, w sumie był nie tak dawno.
Tak tak lece jutro rano na bete a potem znow bede umierac do poludnia ze strachu :mad:

@mała79

Zarejestrowanymi w Polsce preparatami enoksaparyny są:
- Clexane we fiolkach po 3 ml oraz w ampułko-strzykawkach po 0,2 ml, 0,4 ml, 0,6 ml, 0,8 ml i 1,0 ml,
- Clexane forte w ampułko-strzykawkach po 0,8 ml i 1,0 ml.

1 fiolka:
- Clexane 3,0 zawierają 300 mg enoksaparyny.

1 ampułko-strzykawka:
- Clexane 0,2 zawiera 20 mg enoksaparyny,
- Clexane 0,4 zawiera 40 mg enoksaparyny,
- Clexane 0,6 zawiera 60 mg enoksaparyny,
- Clexane 0,8 zawiera 80 mg enoksaparyny,
- Clexane 1,0 zawiera 100 mg enoksaparyny,
- Clexane forte 0,8 zawiera 120 mg enoksaparyny,
- Clexane forte 1,0 zawiera 150 mg enoksaparyny.

Zarejestrowanym w Polsce preparatem nadroparyny jest:
- Fraxiparine w ampułko-strzykawkach po 0,3 ml, 0,4 ml, 0,6 ml, 0,8 ml i 1,0 ml,
- Fraxiparine Multi we fiolkach po 5 ml i 15 ml,
- Fraxodi w ampułko-strzykawkach 0,6 ml, 0,8 ml i 1,0 ml.

1 ampułko-strzykawka:
- Fraxiparine 0,3 zawiera 2 850 j.m. anty-Xa nadroparyny,
- Fraxiparine 0,4 zawiera 3 800 j.m. anty-Xa nadroparyny,
- Fraxiparine 0,6 zawiera 5 700 j.m. anty-Xa nadroparyny,
- Fraxiparine 0,8 zawiera 7 600 j.m. anty-Xa nadroparyny,
- Fraxiparine 1,0 zawiera 9 500 j.m. anty-Xa nadroparyny

Przelicznik
40 mg Clexane = 5000 J.M./0,2ml Fragmin = 0,6 ml Fraxyparine
60 mg Clexane = 7500 J.M./0,3ml Fragmin = 0,8 ml Fraxyparine
80 mg Clexane = 1000 J.M./0,4 Fragmin = 1,0 ml Fraxyparine
To jest przelicznik Maliny z jakiegoś opracowania ale czytałam kiedyś dużo jego opracowań jak się szczepiłam teraz nie bardzo wiem gdzie to znaleźć.

@bertha jesli to ciąża coś ok 30 tygodnia to dziecko powinno przytyk ok 200 gram na tydzień albo więcej jeśli ma zwapnienia łożyska niech idzie gdzieś prywatnie niech inny lekarz zmierzy dziecko i sprawdzi to łożysko i przedewszystkim przepływy bo łożysko może już sie starzeć, że tak powiem ale trzeba zbadać przeplywy w pepowinie,mózgu i maciczne jeśli te są ok to obserwacja bo może dość do niedotlenienia dzidzi :(Bardzo jej współczuję tyle stresu trzymam kciuki aby to była pomyłka w pomiarach.

@Maciejka78 będzie dobrze!!! Trzymam kciuki

Ostatnia edycja:
Dziewczyny nie wiem co to za trend lansuje dr P ale mi w Novum prof. dokladnie tlumaczyl. Po pierwsze acard i clexane maja zupelnie rozne dzialanie!!! I acard rozrzedza krew ale to wlasnie clexane zapobiega zakrzepom!!! Co on wam za kit wciska!! Sorry ale sie wkurzylam!! Jak clexane moze robic krwiaki!! To jest jakas autorska teoria albo ciemnogrod!!!!! Na calym swiecie takim kobietom jak my zaleca sie clexane! Czytam teraz amerykanskie, angielskie strony. Bo wlasnie nie chce polegac tylko na polskich teoriach..
Mozecie nie brac acardu ale bez clexane nie podchodzcie do ciazy!!! Przepraszam jak ktos poczuje sie urazony z pacjentow dr P ale dla mnie to jaks kpina!

Dziewczyny nie wiem co to za trend lansuje dr P ale mi w Novum prof. dokladnie tlumaczyl. Po pierwsze acard i clexane maja zupelnie rozne dzialanie!!! I acard rozrzedza krew ale to wlasnie clexane zapobiega zakrzepom!!! Co on wam za kit wciska!! Sorry ale sie wkurzylam!! Jak clexane moze robic krwiaki!! To jest jakas autorska teoria albo ciemnogrod!!!!! Na calym swiecie takim kobietom jak my zaleca sie clexane! Czytam teraz amerykanskie, angielskie strony. Bo wlasnie nie chce polegac tylko na polskich teoriach..
Mozecie nie brac acardu ale bez clexane nie podchodzcie do ciazy!!! Przepraszam jak ktos poczuje sie urazony z pacjentow dr P ale dla mnie to jaks kpina!
Pixi nie denerwuj się kochana ja również tak uważam i mi dokładnie to tłumaczył malina, że to zatory w żyłach glebokich powodują , że dziecko może być niedotlenione bo dochodzi do mikrozakrzepów u mnie to mogła przyczyna takiej późnej straty mam wyrzuty , że tak mało się tym interesowałam pewnie one nigdy nie znikną... ale trzeba pamiętać, ze każda z nas musi sama podejmować decyzje i mieć zaufanie do swojego gin.

A potrafisz wytlumaczyc jak/dlaczego powstaje krwiak? dlatego ze wlasnie krew jest zbyt rozrzedzona i sie rozlewa poza naczynka, czy moze dlatego, ze gdzies sie zrobil zakrzep i nie ma drogi przejscia wiec naczynko peka i sie rozlewa, czy moze jeszcze jakis mechanizm?
gdybym to zrozumiala, to by mozna bylo to wszystko sensownie pojac i podjac decyzje.

@Porzeczka1234 Wiem kochana ale strasznie mnie wkurzaja tacy lekarze, ktorzy uroja sobie jakas teorie i wciskaja ja kobietom mimo, ze nie jest ona poparta zaleceniami towarzystw ginekologicznych.
@berta nie jestem lekarzem ale sprobuje. Najlepiej jak w google wpiszesz sobie trofoblast i wejdz w wikipedie. Zobaczysz jak on wyglada i ze to sa takie pecherzyki, w ktorych jest krew. Tam tez tworza sie mikrozakrzepy, ktore doprowadzaja do obumierania zarodka. Mozesz zawsze zapytac swojego lekarza jakie sa zalecenia towarzystw ginekologicznych na swiecie bardzo opiniotworcze sa np. brytyjskie, amerykanskie. To sa standardy leczenia, ktore obowiazuja lekarzy! I wszedzie jest clexane!!! A to chyba o czyms swiadczy? Do tego clexane dobierany do wagi a nie na oko. Jezeli dziewczyna wazy 50 kg nie moze miec takiej dawki jak ta co wazy 70 kg to chyba jest dla wszystkich jasne. Ja uciekam od lekarzy, dla ktorych jest wszystko jedno. I ze strachu przed ewentualnym moim wylewem co jest smieszne doprowadza do obumarcia plodu! Przedstawcie mi dowody na teorie o wylewie dr P!! Clexane dziala 24h i koniec. Nie wiem dlaczego ten czlowiek straszy i tak pokrzywdzone przez zycie kobiety. Ja tez trafilam na takich lekarzy jak ostatnio ten hematolog.

Krwiaki maja wiele przyczyn i nikt Ci nie powie skad sie biora w ciazy. Jednak ja nigdy nie mialam krwiaka a ciaza zawsze obumarla to sa jakies chore mity. Dziewczyny jak @Funia90 miala krwiaka a ciaza przezyla. Wiec nie wiem czy to czym tak sie martwicie jest faktycznie istota waszych problemow..

Hmm, a @nafoczka u Przybycienia miała i clexane i acard.

Ja kiedyś czytałam, ze komórki nk mogą powodować krwiaki. Ale nie zagłębiałam się w ten temat. Poza tym myślę, że krwiaki w ogóle są bardzo częste, tak jak i krwawienie implantacyjne. Błona macicy mocno ukrwiona, zarodek nawierca i ujście dla krwi gotowe. Tutaj bym się zgodziła z teorią, ze acard może powodować krwiaki. A z drugiej strony do dobrej implantacji potrzebujemy dobrego ukrwienia i odżywienia macicy. I bądź tu człowieku mądry co i jak na Ciebie zadziała.
Wczoraj okulistka powiedziała, że acard i clexane na oczy w ciąży też na pewno mają dobry wpływ. Może stąd ta poprawa na obu oczach? Bo z reguły wzrok w ciąży leci.

reklama
@bertha Krwiaki powstają w momencie, kiedy w tkankach ciała zbiera się krew, która pochodzi z uszkodzonych naczyń krwionośny. Czyli jak zarodek się wgryza to może uszkodzić naczynia i powstaje krwiak. Ja sobie myślę , że jak mam skłonność zatorowo zakrzepowe to z urzędu przy wgryzaniu zarodka naczynia krwionośne w macicy zostały naruszone bo coś je gryzło i powstawał krwiak. Żaden lekarz Ci nie powie dlaczego tak się dzieje i czy się nie powtórzy najgorszy to krwiak podkosmówkowt bo z niego powstaje łożysko i jeśli nie będzie dostatecznie " przyklejone" do ściany macicy to może dojść do niedotlenienia dzidzi i obumarcia. Tyle mojej wiedzy i przemyśleń ide jeść haha

Do góry