reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

@marshia a co to znaczy zdiagnozowana trombofilia?bo ja niby ja mam,mam mthfr i pai-1 .
Ale nie waze 70 kg.
Mamaginekolog mowila ,ze na noc,ja biore na dzien,lepiej sie czuje ale 75
I z tego co kojarze to mowili o dawce 150 ale bez heparyny,@matulkaa dobrze kojarze?
Wiesz zebys sie krwiaka tfu,tfu nie nabawila

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

reklama
@marshia a co to znaczy zdiagnozowana trombofilia?bo ja niby ja mam,mam mthfr i pai-1 .
Ale nie waze 70 kg.
Mamaginekolog mowila ,ze na noc,ja biore na dzien,lepiej sie czuje ale 75
I z tego co kojarze to mowili o dawce 150 ale bez heparyny,@matulkaa dobrze kojarze?
Wiesz zebys sie krwiaka tfu,tfu nie nabawila

Funia tak mi się wydaję, że bez heparyny. Zresztą na tej konferencji wbrew temu jak my się leczymy, heparyny nie proponowali przy poronieniach nawykowych [emoji26] buuuu, bez wyraźnych wskazań np. stwierdzonego zespołu antyfosfolipidowego. Ja jak wcześniej wspominałam pytałam o nowe wytyczne dot. Acardu wczoraj na wizycie. I moja doktor nie zaleca dawki 150 przy jednoczesnym braniu heparyny. Uważa, że to będzie za dużo dobrego. Ja dawki nie zwiększam [emoji4]

Napisane na D5803 w aplikacji Forum BabyBoom

Chyba Vleiden jeszcze wchodzi w to wszystko, żeby była stricte trombofila. Bo wg niego ja mam tylko mutacje, a nie trimbofilie..... za tydzień zapytam ;)
A co do pęcherzyka - na usg taki prostokątny mi się wydał i mówię - jeju, czemu z niego taki prostokąt??? I oczy jak 5 zł...... oczywiście przy każdym dotknięciu wyglądał inaczej, ale wg niego wygląd prawidłowy - mie ma się do czego na ten moment doczepić :)
@Marthi jsk dobrze, ze Twoje usg tez ok!!!!! :)
I @Porzeczka1234 tez super, ze dzidziol już ułożony do ewakuacji i cały plan ustalony :) :) :)

@matulkaa czyli dobrze zapamietalam[emoji4]ja tez nie zwiekszam dawki,balabym sie ,ze znow mialabym krwiaki.
Ja to w ogole biore acard co drugi dzien.

@marshia v-leidena nie mam[emoji4]rozumiem.
Pecherzyk jest normlany[emoji5]

Dziewczyny ja juz po wizycie w Novum. Bardzo sie ciesze, ze tam pojechalam bo wiele mi sie wyjasnilo.
Pan prof. uwaza, ze koniecznie musze zrobic histeroskopie. Moze nic nie wyjsc ale przebieg poronien u mnie: najpierw krwawienie, silne bole brzucha a zyjacy zarodek z sercem i pozniej obumarcie moga wskazywac, ze cos jest nie tak w macicy np. przegroda. Jednak mowil, ze nie moze nic wyrokowac dopiero po badaniu. Poniewaz czesto kobiety z przegroda kazdde kolejne poronienie maja pozniej bo macica sie powieksza czy cos.
Mowil, zebym nie bala sie sterydow, nawet 15 mg on bardzo dokladnie tlumaczyl mi przebieg tworzenia sie trobloflastu i jak dochodzi do tych zakrzepow i obumarcia plodu. On twierdzi, ze mam zaczynac od wiekszej dawki clexane 0,6 to minimum nie chodzi o wage do konca. Kazal mi powtorzyc badania zespol antyfoslipidowy bo mowil ze to jak i ana moze sie zmieniac po kazdym poronieniu oni zalecaja badanie i zawsze sie powtarza dwukrotnie.
Acard rowniez wieksza dawka 150 mg mam brac.

Mowil tez o Malinowskim. Jednak jak wiekszosc lekarzy, powtorzyl mi, ze nie ma naukowych dowodow na slusznosc i efektywnosc szczepien. Mowil, ze to nasza decyzja on by tego nie zalecal ale jezeli chcemy to mozna.

Generalnie wizyta super, bardzo dokladnie przejrzal kazde badanie. Rozmawial i opowiadal drobiazgowo mechanizmy poronien i tworzenia sie embrionu.

Powiedzial, ze in vitro w ogole nie jest dla nas. Ciesze sie, ze juz wiem i nie bede sie glowic co by bylo gdyby.

Mowil, ze szanse mamy jak najbardziej. Nie bac sie lekow, zrobic histeroskopie i dzialac.

Ja jednak oczywiscie wybiore sie do Lodzi i porobie te wszystkie badania.

A Pixi acard jak masz brać? Jednorazowo czy rano i wieczorem. Bo wg mojego jak Pewnue czytałaś, to nie ma znaczenia. Dla niego te dodatkowe 75 to po prostu placebo dla mnie.... :)

@marshia ja bym tym acardem była ostrożna wiele osób podejrzewało że powoduje u nich krwiaki
@dżoł że szczepieniami różnie jest niektórym wystarczy 3 a niektorym 10 także jeszcze nie wiem na jakim jestem etapie daj Boże że na dobrym
Mi się tylko dluzylo do 1 wizyty a potem badania szczepienia jakoś szybko leci

@marshia to nie ma znaczenia. Jednak zaleca sie acard wieczorem. Ja bralam zawsze z clexanem razem. Jednak nie wydaje mi aby to bylo jakies znaczace.
Ciesze sie, ze u Ciebie wszystko dobrze kochana! :) Teraz duzo spokoju i jakos zleci do kolejnej wizyty ;)

Aaa potwierdzil, ze Duphaston jest w pewnym sensie lepszy niz luteina bo ma dzialanie antyimmunologiczne. I mam go w przyszlosci brac. Do tego duze dawki clexane zaczynac od 0,6 ten acard 150, encorton.

Jestem bardzo ciekawa wizyty u Pasnika i tego co mi zaleci.
Postaram sie tez umowic do Malinowskiego.
Porobie te wszystkie badania jak bedzie juz mozna i zobaczymy co dalej.

Aaa dziwil sie, ze Jerzak nie zaleca encortonu. Mowil, ze pewnie boi sie rozczepow podniebienia ;)
Ale mowil, ze to by musialy byc bardzo duze dawki.

reklama
@Funia90 ja mieszkam na 7 piętrze. Cieszę się że mam windę, ale kilka schodów do pokonania też... Zobaczymy najwyżej będę ściągala gondole ze stelaża i znosila po części. Dziękuję Kochana :-*

@Porzeczka1234 Kochana!!! A niby w którym miejscu?? No coś Ty nie napisałaś nic co by mnie urazilo ;-) teraz trzymam mocno kciuki za Waszą Księżniczkę i szczęśliwe rozwiązanie :-)

Do góry