reklama
Alusia chyba pora zacząć działać tak jak Magda. Na początek monitoring cyklu, może źle wyznaczasz sobie owulacje, albo pęcherzyki nie zawsze pękają. Umów sobie z 2 wizyty u jakiegokolwiek giną przed i po owu. Moja kasowania za nie dużo mniej niż normalne wizyty. Poważnie pomysl o tym, szkoda czasu.
Agnieszka powiedziałabym, że wynik ok, pewnie w normie i dlatego nie podali wyniku ale rozumiem ze masz hamowanie, ale to tak na mój rozum, lepiej oczywiście sprawdź.
Gabi najgorzej jak na kilku frontach zaczyna się coś dziać. .. Nie martw się, wszystko jest do opanowania i poprawy.
Agnieszka powiedziałabym, że wynik ok, pewnie w normie i dlatego nie podali wyniku ale rozumiem ze masz hamowanie, ale to tak na mój rozum, lepiej oczywiście sprawdź.
Gabi najgorzej jak na kilku frontach zaczyna się coś dziać. .. Nie martw się, wszystko jest do opanowania i poprawy.
P
_pietrucha_
Gość
Poszukałam wyników mojego męża, oto i one:
1. Ocena makroskopowa
okres abstynencji: 6dni
wygląd: prawidłowy kolor: prawidłowy
zapach: prawidłowy objętość: 7,4 ml ( norma >/ 1,5ml )
pH: 7,8 ( norma >/ 7,2 )
czas upłynnienia: 20min ( norma \< 60min )
lepkość: + ( norma: + )
2. Ocena mikroskopowa
a) koncentracja i aglutyncja
liczba plemników w ml ejakulatu: 65mln ( norma >/ 15mln/ml )
liczba plemników w ejakulacie: 481mln ( norma >/ 39mln )
aglutynacja: - ( 1-4; norma - )
b) ruchliwość plemników
ogólny % ruchliwych: 61% ( norma >/ 40% )
ruch postępowy: 60% ( norma >/ 32% )
ruch niepostępowy: 1%
brak ruchu: 39% ( norma \< 60% )
c) żywotność plemników ( test eozynowy )
plemniki żywe: 72% ( norma>/ 58% )
plemniki martwe: 28% ( norma \< 42% )
d) morfologia plemników ( kryteria wg Krugera )
formy prawidłowe: 4%
formy nieprawidłowe: 96%
nieprawidłowe główki: 79%
nieprawidłowe szyjki: 10%
nieprawidłowe witki: 6%
przywieszki cytoplazmatyczne: 1% normy do >/ 4% form prawidłowych
e) ilość aktywnych leukocytów ( test z peroksydazą )
ilość komórek: 0,03 mln/ml ( norma \< 1mln/ml )
f) komórki okrągłe ( ilość w polu widzenia )
komórki okrągłe: 2-4 ( w.p.w. )
komórki nabłonkowe: 0 ( w.p.w. )
erytrocyty: 0 ( w.p.w. )
3. Test MAR na obecność przeciwciał przeciwplemnikowych
a) klasa IgG ( bezpośredni )
plemniki ruchliwe z granulką: 1%
wynik testu: negatywny
b) klasa IgA ( bezpośredni )
plemniki ruchliwe z granulką: 6%
normy wyników: < 10% - negatywny, 10-39% - słabo pozytywny, />40 % pozytywny
I martwiłam się, że formy prawidłowe to tylko 4%.. A genetyk mi powiedziała, że nie ma co się przejmować i wyniki są ok... I jak widać, plemniki mojego męża dają radę;-) Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie kupiła mu suplementu diety, które poprawiają jakość nasienia ;p
Beta rośnie!!
Dzisiaj po 48 h z 702 jest 1551 )))
1. Ocena makroskopowa
okres abstynencji: 6dni
wygląd: prawidłowy kolor: prawidłowy
zapach: prawidłowy objętość: 7,4 ml ( norma >/ 1,5ml )
pH: 7,8 ( norma >/ 7,2 )
czas upłynnienia: 20min ( norma \< 60min )
lepkość: + ( norma: + )
2. Ocena mikroskopowa
a) koncentracja i aglutyncja
liczba plemników w ml ejakulatu: 65mln ( norma >/ 15mln/ml )
liczba plemników w ejakulacie: 481mln ( norma >/ 39mln )
aglutynacja: - ( 1-4; norma - )
b) ruchliwość plemników
ogólny % ruchliwych: 61% ( norma >/ 40% )
ruch postępowy: 60% ( norma >/ 32% )
ruch niepostępowy: 1%
brak ruchu: 39% ( norma \< 60% )
c) żywotność plemników ( test eozynowy )
plemniki żywe: 72% ( norma>/ 58% )
plemniki martwe: 28% ( norma \< 42% )
d) morfologia plemników ( kryteria wg Krugera )
formy prawidłowe: 4%
formy nieprawidłowe: 96%
nieprawidłowe główki: 79%
nieprawidłowe szyjki: 10%
nieprawidłowe witki: 6%
przywieszki cytoplazmatyczne: 1% normy do >/ 4% form prawidłowych
e) ilość aktywnych leukocytów ( test z peroksydazą )
ilość komórek: 0,03 mln/ml ( norma \< 1mln/ml )
f) komórki okrągłe ( ilość w polu widzenia )
komórki okrągłe: 2-4 ( w.p.w. )
komórki nabłonkowe: 0 ( w.p.w. )
erytrocyty: 0 ( w.p.w. )
3. Test MAR na obecność przeciwciał przeciwplemnikowych
a) klasa IgG ( bezpośredni )
plemniki ruchliwe z granulką: 1%
b) klasa IgA ( bezpośredni )
plemniki ruchliwe z granulką: 6%
normy wyników: < 10% - negatywny, 10-39% - słabo pozytywny, />40 % pozytywny
I martwiłam się, że formy prawidłowe to tylko 4%.. A genetyk mi powiedziała, że nie ma co się przejmować i wyniki są ok... I jak widać, plemniki mojego męża dają radę;-) Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie kupiła mu suplementu diety, które poprawiają jakość nasienia ;p
Beta rośnie!!
Dzisiaj po 48 h z 702 jest 1551 )))
alternatywa
Fanka BB :)
Alusia - tak jak mówią dziewczyny: szkoda czasu, bo zawsze i tak coś stanie na przeszkodzie, albo trzeba poczekać na wyniki i cykl stracony. A potem kolejny...
pietrucha - betka pięknie przyrasta. Teraz niech rośnieeeeeeeeeee!!!!!!
pietrucha - betka pięknie przyrasta. Teraz niech rośnieeeeeeeeeee!!!!!!
G
gość 94049
Gość
Cześć dziewczyny Zajrzałam tu kilka razy na poczatku roku. Moja ostatnia ciąza na clexane, a tu puste jajo.
Gin wysłał mnie na szereg badań. Ponieważ strasznie sie boje kolejnej straty, a moje dziecko ma cięzkie noce od zawsze to nie spieszyłam się ze zrobieniem tych badań, tylko tak po trochę robiłam. Po kolei wychodziło: przywysoka insulina, prolaktyna za wysoka, D3 w dolnej granicy. Wczesniej jeszcze anty TPO i TG obecne. Teraz zrobiłam, ale wyniki sa u gina w klinice: interlekuina TNF-ALFA, inf-gamma, immunoglobuliny igA,igG,IgM, bialko S iC, mutacja genu protrombiny G20210A, dopełniacz c3 i c4, Antytrombina III, mutacja genu czynnika V Leyden, MTHFR. Nie odbierałam ich wcześniej, bo po co, wizyte mam w srodę.
W instytucie reumatologii zrobiłam przeciwciała przeciwjądrowe i profil (komórek leukocytarnych/cytometria przepływowa). ANA dodatnie 1:160 typ świecenia: homogenno -plamisty, obecne przeciwciała dla wrzeciona kariokinetycznego, drugich nie rozumiem dopisane jeszcze na nich długopisem "odsetek komórek o fenotypie CD3+, CD16+/56+ wynosi 10% (norma < 5%).
Po tym co tu mam to az sie boje iść na wizytę. Juz nie wiem czego sie spodziewać po wczesniejszych badaniach, które tam na mnie czekają.
Czy któraś z Was miała cos podobnego albo mnnie choc troche oświeci przed wizytą?
Poczytam Was wstecz jak położę synka spać
pozdrawiam
Gin wysłał mnie na szereg badań. Ponieważ strasznie sie boje kolejnej straty, a moje dziecko ma cięzkie noce od zawsze to nie spieszyłam się ze zrobieniem tych badań, tylko tak po trochę robiłam. Po kolei wychodziło: przywysoka insulina, prolaktyna za wysoka, D3 w dolnej granicy. Wczesniej jeszcze anty TPO i TG obecne. Teraz zrobiłam, ale wyniki sa u gina w klinice: interlekuina TNF-ALFA, inf-gamma, immunoglobuliny igA,igG,IgM, bialko S iC, mutacja genu protrombiny G20210A, dopełniacz c3 i c4, Antytrombina III, mutacja genu czynnika V Leyden, MTHFR. Nie odbierałam ich wcześniej, bo po co, wizyte mam w srodę.
W instytucie reumatologii zrobiłam przeciwciała przeciwjądrowe i profil (komórek leukocytarnych/cytometria przepływowa). ANA dodatnie 1:160 typ świecenia: homogenno -plamisty, obecne przeciwciała dla wrzeciona kariokinetycznego, drugich nie rozumiem dopisane jeszcze na nich długopisem "odsetek komórek o fenotypie CD3+, CD16+/56+ wynosi 10% (norma < 5%).
Po tym co tu mam to az sie boje iść na wizytę. Juz nie wiem czego sie spodziewać po wczesniejszych badaniach, które tam na mnie czekają.
Czy któraś z Was miała cos podobnego albo mnnie choc troche oświeci przed wizytą?
Poczytam Was wstecz jak położę synka spać
pozdrawiam
enya81
Fanka BB :)
Gabi u moich znajomych tak było....Ona miała parę IUI, dodatnie ASA, po IUI parę razy poroniła. Dopiero po 5 latach ktoś wpadł na pomysł żeby jego zbadać i też wyszły mu żylaki powrózka. Przeszedł zabieg po którym drugie IUI się powiodło i teraz mają prawie roczną córeczkę;-) Myślę że warto poczekać ....
Alusiu kochana strasznie mi przykro A może też spróbowałabyś IUI?? Monitoring cyklu też jest super pomysłem;-)
Alusiu kochana strasznie mi przykro A może też spróbowałabyś IUI?? Monitoring cyklu też jest super pomysłem;-)
Hej Kochane, coś straszna stagnacja na forum ?????
Odzywać sie po kolei !!!
tylko na Enye zawsze można liczyc:-)
Alusiu tak jak Dziewczyny pisza, może troszkę pomóc naturze, jak widac po mnie i po Enyi, IUI nie taka straszna sprawa )
Gosiu jak tam pierwsze dni w pracy ?
Kaira, Aditka jak tam Wasze pociechy ???
Neli, Karola Wy juz na końcówce ), jak sie czujecie ???
Zula jak tam infekcja i brzuszek, coś lepiej ?, moj list dotarł ?
Alokin masz juz zapisane usg na 30tydz ?
nasze swieżo zaciązone Pietrucha,Gogac, Mimi, Felicia odzywać sie !!!!
Kruszka trudno coś podpowiedziec poki co , bo dużo badań masz nie odebranych, ale widze ze troche przeciwcial Ci wyszło, czyli w ciązy cyba najlepiej z nimi walczyc sterydem-encortonem.
Co do podwyższonej insuliny,to ja na nia przed ciażą i w ciązy tez biore glucophage plus dieta.
Prolektyne tez pewnie przydało by sie obniżyć.
Daj znac co powie lekarz i jak wyszła reszta badań !!
Reszta odzywac sie !!
Madzia hop hop
NIe wspomnę o Truskawce, która pojawia sie jak czarna mamba i znika :-);-)
U mnie ok, troche wyluzowałam, jak codziennie jasiek sie kreci , wiem że jest w porządku i jakos leci dzień za dniem..
dolegliwości nadal żadnych, chyba mam wymarzoną ciążę, jedynym symptomem to dzika chęc na słodycze, których nigdy nie lubiłam!
a teraz przez ta insuline tknąć ich nie moge wiec troche cierpie ...
a tak czuje sie jak mody Bog )
Teraz mam dużo radochy, bo udało sie nam zakupic samochód kombi, wiec mogłam wszystkie szpargały dla młodego przywieźć od cioci,
nie wiem jak sie jej odwdziecze bo dostałam wszystko, wózek , fotelik, łozeczko , wanienkę, przewijak , kilkadziesiąt ubranek..i mase innych bambetli, nawet kosmetyki i pieluchy juz mam:-):-):-)
przepiękne sa te rzeczy, mogłabym godzinami przekładac te ubranka;-)
Teraz czekam tylko na dostawe szafy i komód do pokoju Janka i zaczynam urządzanie ;-)
Dużo ubranek barde miała pewnie za małych, bo na ostatnim usg, lekarz juz powiedział, że jeśli donosze do końca to
raczej bedzie mały pudzian i raczej mam sie przygotować na "kruszyne" powyżej 60 cm...
wiec moze któres z Was podeśle te mniejsze ubranka.;-)
Odzywać sie po kolei !!!
tylko na Enye zawsze można liczyc:-)
Alusiu tak jak Dziewczyny pisza, może troszkę pomóc naturze, jak widac po mnie i po Enyi, IUI nie taka straszna sprawa )
Gosiu jak tam pierwsze dni w pracy ?
Kaira, Aditka jak tam Wasze pociechy ???
Neli, Karola Wy juz na końcówce ), jak sie czujecie ???
Zula jak tam infekcja i brzuszek, coś lepiej ?, moj list dotarł ?
Alokin masz juz zapisane usg na 30tydz ?
nasze swieżo zaciązone Pietrucha,Gogac, Mimi, Felicia odzywać sie !!!!
Kruszka trudno coś podpowiedziec poki co , bo dużo badań masz nie odebranych, ale widze ze troche przeciwcial Ci wyszło, czyli w ciązy cyba najlepiej z nimi walczyc sterydem-encortonem.
Co do podwyższonej insuliny,to ja na nia przed ciażą i w ciązy tez biore glucophage plus dieta.
Prolektyne tez pewnie przydało by sie obniżyć.
Daj znac co powie lekarz i jak wyszła reszta badań !!
Reszta odzywac sie !!
Madzia hop hop
NIe wspomnę o Truskawce, która pojawia sie jak czarna mamba i znika :-);-)
U mnie ok, troche wyluzowałam, jak codziennie jasiek sie kreci , wiem że jest w porządku i jakos leci dzień za dniem..
dolegliwości nadal żadnych, chyba mam wymarzoną ciążę, jedynym symptomem to dzika chęc na słodycze, których nigdy nie lubiłam!
a teraz przez ta insuline tknąć ich nie moge wiec troche cierpie ...
a tak czuje sie jak mody Bog )
Teraz mam dużo radochy, bo udało sie nam zakupic samochód kombi, wiec mogłam wszystkie szpargały dla młodego przywieźć od cioci,
nie wiem jak sie jej odwdziecze bo dostałam wszystko, wózek , fotelik, łozeczko , wanienkę, przewijak , kilkadziesiąt ubranek..i mase innych bambetli, nawet kosmetyki i pieluchy juz mam:-):-):-)
przepiękne sa te rzeczy, mogłabym godzinami przekładac te ubranka;-)
Teraz czekam tylko na dostawe szafy i komód do pokoju Janka i zaczynam urządzanie ;-)
Dużo ubranek barde miała pewnie za małych, bo na ostatnim usg, lekarz juz powiedział, że jeśli donosze do końca to
raczej bedzie mały pudzian i raczej mam sie przygotować na "kruszyne" powyżej 60 cm...
wiec moze któres z Was podeśle te mniejsze ubranka.;-)
Ostatnia edycja:
Misiejek usg mam już jutro.
Chciałam później ale robi mi je w klinice w Bielsku lekarz który robił mi w 21 tc usg w szpitalu u nas jak leżałam. Znajomy od mojej gin . Załatwiła mi u niego jeszcze 2 przed rozwiązaniem więc czemu nie :-)
Jest dobry i dokłany- już nie mogę się doczekać.
Dziś mam wizytę u siebie na sprawdzenie szyjki i chodź troszkę dzidzi.
U mnie z ruchami jest kiepsko. Mała nie jest zbyt rozrywkowa :-)
Często się martwię o nią ale co zrobić.
A Ty na kiedy jesteś umówiona?
Zula byłaś w Czechach a raczej mąż?
Ja na razie mam niewiele. Na razie ciąle boję się rozpędzać ale po 30tc trzeba będzie działać :-)
Buziaki dla wszystkich.
Chciałam później ale robi mi je w klinice w Bielsku lekarz który robił mi w 21 tc usg w szpitalu u nas jak leżałam. Znajomy od mojej gin . Załatwiła mi u niego jeszcze 2 przed rozwiązaniem więc czemu nie :-)
Jest dobry i dokłany- już nie mogę się doczekać.
Dziś mam wizytę u siebie na sprawdzenie szyjki i chodź troszkę dzidzi.
U mnie z ruchami jest kiepsko. Mała nie jest zbyt rozrywkowa :-)
Często się martwię o nią ale co zrobić.
A Ty na kiedy jesteś umówiona?
Zula byłaś w Czechach a raczej mąż?
Ja na razie mam niewiele. Na razie ciąle boję się rozpędzać ale po 30tc trzeba będzie działać :-)
Buziaki dla wszystkich.
G
gość 94049
Gość
Dzięki Misiejek
Prolaktynę zbijam juz bromkiem, a na insulinę dieta, aktywność i metformax. Biore jeszcze wit PP i selen.
Jutro dużo się wyjasni. Wiyzta dopiero o 19. Odezwę się
Miłego dnia
Prolaktynę zbijam juz bromkiem, a na insulinę dieta, aktywność i metformax. Biore jeszcze wit PP i selen.
Jutro dużo się wyjasni. Wiyzta dopiero o 19. Odezwę się
Miłego dnia
reklama
Kruszka a funkcjonujesz jakoś ?, ja i po bromku i po glucophage ( a to ten sam skład co metaforax) ledwo żyłam...
no, ale czego sie nie robi.. :-)
Alokin a imię macie juz wybrane, no pochwal sie )
Ja usg mam 22.09, ale takie "zwykłe" podglądowe miałam tydzień temu, powiem Ci że juz sie uzależniłam od tych lekarzy, najchetniej to robiłabym to usg co tydzień
A badanie szyjki to tez niezłe cyrki, co lekarz to inna historia, waha mi sie od 3,4 do 4,2 :-), nie wiadomo komu wierzyć,.
no, ale czego sie nie robi.. :-)
Alokin a imię macie juz wybrane, no pochwal sie )
Ja usg mam 22.09, ale takie "zwykłe" podglądowe miałam tydzień temu, powiem Ci że juz sie uzależniłam od tych lekarzy, najchetniej to robiłabym to usg co tydzień
A badanie szyjki to tez niezłe cyrki, co lekarz to inna historia, waha mi sie od 3,4 do 4,2 :-), nie wiadomo komu wierzyć,.
Podziel się: