reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

reklama
A dziewczyny - te które macie MTHFR C - to mocno zwiększone ryzyko ZD, uszkodzenia twarzoczaszki itp poczytałam i się przeraziłam. Robiłam wczesniej kariotyp i jak wyszedł prawidłowy to byłam spokojna. A teraz.... Jak sobie radzicie ze swiadomiscią tego? Czy nie analizujecie tego aż tak jak ja....?

Ja nie analizowalam póki nie przyszly wyniki badań po poronieniu- ja mam mutacje a mój dzidziuś mial ZD. Ja mam 27 lat, w rodzinie żadnych przypadków. Czekamy jeszcze na kariotypy...

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

@Porzeczka1234 ooo to nie wiedzialam ,ze mamy tak blisko do siebie[emoji4]
A gdzie planujesz rodzic?

@roxie123 ja tez tak czasem mysle o sobie,wokol mnostwo znajomych w ciazy lub po porodach,u kazdego okej tylko nie u mnie,tak samo w rodzinie ale musimy byc silne bo i my doczekamy szczescia.

@marshia ja tez mam te mutacje,boje sie ale wierze ,ze metyle zadzialaja i bedzie dobrze[emoji4]

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

Hej. Ja rowniez jak @kas90 nie podeszlabym do ciazy bez zelaznego zestawu. Nie wiem jakie mialabym mrl nie badalam wiedzialam ze ide na skroty. Moze wierze, ze ostatnie 2 poronienia byly czystym przypadkiem bo kazde inne . w jednej ciazy brak akcji serca - nie wiem czy wogole byla , w drugiej puste jajo. Postanowilam zaryzykowac i isc systemem jaki maja dziewczyny, heparyna, steryd - ktorego zaden z lekarzy mi nie chcial dac i nie dal, oraz metyle. Czy ja mam jakiegos gina od poronien?? Tylko chyba dr Queen @sausana. To ona wraz z innymi @nafoczka glownie mnie prowadzily . Jestem tu gdzie jestem za tydzien piaty miesiac. Czy sie ciesze ciaza nosz kurde nie umiem , nie wierze ,ze jast, ze trwa i ze bedzie dobrze. Nawet nie czuje sie w ciazy. Teraz poznaje ten starach ciezarnych po poronieniach.

@Liluli szczesliwej ostatniej prostej.Juz tuz tuz.

@roxie123 dolaczam do Twojej grupy wybrakowanych wybrancow. Bedzie ci razniej… Pomysl jak dobrze ze w rodzinie ty przechodzisz przez to wszystko i jak byloby kiepsko gdybyscie wszystkie mialy takie walki przed soba. Wtedy nie byloby ci latwiej ,myslalabys ze jestescie obciazone genetycznie a tak to cholernie pskudny przypadek ze padlo na Ciebie.

Strasznie trzymam kciuki za was waleczne bzykaczki.Mialam wymieniac ,ale nie pamietam wszystkich. Same wiecie ze za te ktore bardziej kojarze i za te co wcale to trzymam kciuki tak zacisniete ze kostki bieleja.

@mickey* daj znac jak sie masz.

P,s. Upierdzielila mnie pszczola i uwierzcie tak mi paluch spuch ze w nosie nie moglabym nim pogrzebac ;-)

@Porzeczka1234 - jeśli mogę Cię zapytać... bo napisałaś, że straciłaś dwie późne ciąże, które to były tygodnie? Znasz przyczyny poronień? Na jakich lekach byłaś w tych ciążach?
@nafoczka - dziękuję!!! <3 już sporo od wczoraj udało się uzbierać :* UDA SIĘ! Musi się udać!
@Funia90 - na pewno dziadek będzie miał Was w opiece! :* :))))
@kas90 - dziękuję Ci kochana z całego serca za link :)

Ale Wam zazdroszczę tych kopniaków... obym wkrótce też doświadczyła :)

@roxie123 - mi nadal też niestety to przeziębienie nie minęło :/ w weekend było ok, a w tym tygodniu znów czuje się niewyraźnie. ehh to chyba ta pogoda... :/
Co do staranek... jeśli aż tak wzruszają Cię w tej chwili udane zajścia w ciąży w rodzinie, może warto się lekko wyciszyć? Może jesteś za bardzo nastawiona na cel? Ja osobiśćie jak miałam takie stany (jeszcze z dwa miesiące temu), podstanowiłam, że muszę dojść do ładu ze swoją psychiką, wyciszyć się, uspokoić i dopiero zacząć działać. Myślę, że taka kumulacja stresów z tym związanych, nerwów i emocji nie pomaga... Oczywiście, nie chcę się wtrącać i wchodzić w wasze życie i buty, bo to tylko Wasza sprawa, ale z psychologicznego punktu widzenia myślę, że to może stanowić pewien problem :* Bez urazy oczywiście, bo ja sama przechodzilam to samo i dlatego jeszcze m in zwlekam ze staraniami, chociaz mam juz zielone swiatlo...

@motylek1234 ale już daleko jesteś! :* :) super, jeszczce troszkę tylko :))

@Asia2104 - jaką dokładnie masz mutację? Czy doszło u Ciebie do poronienia samoistnie, czy ... ?

@kas90 przeczytałam ten artykuł o ZD i mnie lekko "sparaliżowało".... :(
Powiedzcie mi kochane proszę jeszcze raz, zwłaszcza te z mutacjami MTHFR, jakie dawki brałyście witamin z grupy B - b6, b9 (kwasu foliowego) i b12 przed staraniami i w ciąży?

A ja tak wczoraj wieczorem leżałam i myślałam jak to jest. Skoro niby 50% kobiet ma mutacje MTHFR, skoro 2/3 społeczeństwa ma vr2 i pai (któraś z Was to pisała) to czemu nie wszystkie kobiety mają problem z poronieniami. A nawet większość nie ma. Oriengujecie się czemu tak to działa?

@marshia bo każdy czyli Ty i partner macie po 2 geny gdzie mogą być te mutacje
Jeśli jest heterozygotyczna tzn że masz w 1 genie a homozygotyczna w obu. Jak one się połączą te geny to mutacje się mogą sie ujawnić albo nie.
Jak masz hetero to może się połączyć ten gen z pary w ktorym nie ma mutacji.
Ja tak to rozumiem.

Hello,
Hej. Ja rowniez jak @kas90 nie podeszlabym do ciazy bez zelaznego zestawu. Nie wiem jakie mialabym mrl nie badalam wiedzialam ze ide na skroty. Moze wierze, ze ostatnie 2 poronienia byly czystym przypadkiem bo kazde inne . w jednej ciazy brak akcji serca - nie wiem czy wogole byla , w drugiej puste jajo. Postanowilam zaryzykowac i isc systemem jaki maja dziewczyny, heparyna, steryd - ktorego zaden z lekarzy mi nie chcial dac i nie dal, oraz metyle. Czy ja mam jakiegos gina od poronien?? Tylko chyba dr Queen @sausana. To ona wraz z innymi @nafoczka glownie mnie prowadzily . Jestem tu gdzie jestem za tydzien piaty miesiac. Czy sie ciesze ciaza nosz kurde nie umiem , nie wierze ,ze jast, ze trwa i ze bedzie dobrze. Nawet nie czuje sie w ciazy. Teraz poznaje ten starach ciezarnych po poronieniach.

@Liluli szczesliwej ostatniej prostej.Juz tuz tuz.

@roxie123 dolaczam do Twojej grupy wybrakowanych wybrancow. Bedzie ci razniej… Pomysl jak dobrze ze w rodzinie ty przechodzisz przez to wszystko i jak byloby kiepsko gdybyscie wszystkie mialy takie walki przed soba. Wtedy nie byloby ci latwiej ,myslalabys ze jestescie obciazone genetycznie a tak to cholernie pskudny przypadek ze padlo na Ciebie.

Strasznie trzymam kciuki za was waleczne bzykaczki.Mialam wymieniac ,ale nie pamietam wszystkich. Same wiecie ze za te ktore bardziej kojarze i za te co wcale to trzymam kciuki tak zacisniete ze kostki bieleja.

@mickey* daj znac jak sie masz.

P,s. Upierdzielila mnie pszczola i uwierzcie tak mi paluch spuch ze w nosie nie moglabym nim pogrzebac ;-)
Bea u Mnie ok,nie bardzo mam o czym pisać, a zresztą nie chce się nakręcać
bo Ja jestem dość dziwnym przypadkiem
na nogach zaczęły mi się pojawiać krwiaki, trochę mi puchną po nocy ręcę dr P dał mi kilka badań do zrobienia eh, wcinam non stop encorton tsh zamiast rosnąć spada:errr:
a ja miałam jeszcze na lewo kombinować euthyrox co by wspomóc tarczycę, bym sobie narobiła
i tak dziewczynki teraz rozkminiacie jak to się ma kwas foliowy do mutacji i poronień
???
A ja tak wczoraj wieczorem leżałam i myślałam jak to jest. Skoro niby 50% kobiet ma mutacje MTHFR, skoro 2/3 społeczeństwa ma vr2 i pai (któraś z Was to pisała) to czemu nie wszystkie kobiety mają problem z poronieniami. A nawet większość nie ma. Oriengujecie się czemu tak to działa?
i myślę że tu nie ma jednoznacznej odpowiedzi co ma być to i tak będzie
mi ostatnio dr Janosz powiedziała że wysoki kwas foliowy przyczynia się również do powstawania wad cewy itd, a co najlepsze po drugiej ciąży zaczęłam brać kwas zwykły 5mg i zrobiłam wynik po 4 mcach i był 2* przekroczony i mi mówi że własnie to mogło spowodować wadę eh przecież zaczęłam brać ten kwas po poronieniu więc ...
mi się tak wydaje marshia że na poronienia składa się WIELEczynników
i jeszcze jedno poziom mlr nie jest wyznacznikiem w 100 % że ciąża będzie się rozwijać czy nie
i najlepszym przykładem jest @kas90 która miała mlr około 5 % czy @nafoczka która miała ponad 60%

matulka gratuluje serducha
Destino dużo cierpliwości i siły żeby przetrwać trudne chwile
Bea buziak
Liluli już za niedługo będziesz miała Szymka przy sobie
pozdrawiam was dziewczynki, narazie zaszywam się w krzaczorach

reklama
@Funia90 ja jeszcze o tym nie myślę jestem skrzywiona. Nic nie kupuję staram się nie planować czekam z utęsknieniem az się przytulimy z bydluniem

@bea25ta może po tym 24 tygodniu zaczniesz wierzyć ja też czekam gdzie wszystkie dziewczyny mi znane w tym tygodniu ciąży już ciuszki kupują planują a ja panikuje

@Marthi nie znam przyczyny dzieci byly zdrowe 26 tydzień i 11 tydzień pierwsza bez leków druga z clexan ale z badań wynikało ze jestem zdrowa jak @marshia chyba wczoraj pisała. To 3 ciąża 21 tydzień leki encorton clexan 0,6 metyle od testu pozytywnego szczepienia i wiara do 13 tygodniametyle homocysteina zbita metylami przed ciążą do chyba 4,5 niepamietam 2 miesiące temu miałam 3,8 dziś powtarzam

@marshia bo my niestety prócz mthfr bądź innych genów mam jeszcze przeciwciała i inne gów..... i wydaje mi się ze nasza przy komórka przy połączeniu i dzieleniu występuje jakiś błąd to wszystko daje efekt w postaci poronień

@roxie123 i ja czuję się jak wyrzutek także nie jesteś sama

@mickey* trzymam za was kciuki

@kas90 rzuciłam encorton

Przytulam was wszystkie trzymajcie za nas kciuki dziś wierzace proszę o modlitwę

Ostatnia edycja:
Do góry