reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

To jakies badanie genetyczne. Dokladnie nikt mi nie wyjasnil. Haplotyp aa nie jest dobry dla ciazy bo majac go ma sie predyspozycje do rzucawki i stanu przedrzucawkowego. Kiedy lekarz wie ze go masz, to ciaza jest szczegolnie pilnowana. Natomiast jesli M bedzie miec ten haplotyp c2 wtedy kicha, bo to sprzezenie obydwu haplotypow powoduje, ze na granicy macicy i lozyska beda tworzec sie przeciwciala niszczace lozysko. I niestety lekarz to podejrzewa. Wtedy nic nie da sie zrobic, zeby uratowac dziecko. Medycyna wie o sprzerzeniu, ale nie umie jeszcze temu zaradzic.

Susana ten haplotyp hla-c to antygeny leukocytow, ktore w genotypie kir aa i c2 wskazuje na zwiekszone ryzyko nadcisnienia tetniczego i stanow przedrzucawkowych i rzucawki. To wszystko dotyczy komorek natural killers (KIR to ang. Skrot tych komorek). Jest na necie praca doktorska po polsku, bo do tej pory czytalam tylko po ang i nie do konca rozumiala. Lopatologicznie komorki nk usiluja zniszczyc zarodek a sposob jaki wybieraja zagraza zyciu matki. Dzieje sie to juz przed 20 tyg ciazy, w 28 moze dochodzic juz do stanu przedrzucawkowego, a w ostatecznosci do zgonu matki i dziecka. Chodzi o to ze antygeny niszczac lozysko prowadza do jego niedotlenienia co wywoluje zaburzebia przeplywu krwi, stan zapalny a to prowadzi do nadcisnienia, bialkomoczu itd.

Jedno co mozna to podac heparyne, dzialac objawowo i liczyc na cud[emoji4] a ja na to wlasnie licze [emoji1]

Napisane na HUAWEI CUN-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
Madycyna jest nie dokońca poznana
Ważne że może dochodzić lub może zagrażać ale nie musi .....
Ja mam leydena tak samo Gabiś
Zawsze go miałyśmy
Z leydenem porania sie wszystkie ciąże jeżeli nie jest wprowadzona heparyna A my obydwie urodziłyśmy dzieci w tym ja dwoje bez żadnych leków rozżedzających
Jakim cudem nie wiem .....Moja ginka też sie dziwi .....
Więc wszystkiego trzeba sie teraz łapać jak są problemy , przyjmować leki i liczyć na cud ......Ja ciągle licze bo strach jest wciąż ogromny
I wam kochane życzę dużo cudów

reklama
@susana masz rację ja też boję się jak cholera a jak czytam o nowych badaniach to mnie strach bierze chodź nie mało ich zrobiłam.

@Gabiś jadłaś grila? u nas pogoda juz taka ze moze w samej bluzie zimno ale słoneczko podgrzewa także jutro grilujemy ale jak by aura nie pozwoliła zrobiłam gar gołąbków

My byliśmy na spacerze 6 km wróciliśmy i zrobiłam hamburgery domowe.
Miłej niedzieli kochane

@susana masz rację ja też boję się jak cholera a jak czytam o nowych badaniach to mnie strach bierze chodź nie mało ich zrobiłam.

@Gabiś jadłaś grila? u nas pogoda juz taka ze moze w samej bluzie zimno ale słoneczko podgrzewa także jutro grilujemy ale jak by aura nie pozwoliła zrobiłam gar gołąbków

My byliśmy na spacerze 6 km wróciliśmy i zrobiłam hamburgery domowe.
Miłej niedzieli kochane
Grill zaplanowany na jutro. U nas też dziś bardzo ładnie.
Wczoraj odhaczyłam inne obżarstwo, a mianowicie kanapki z nowalijkami, sałata, rzodkiewki, ogórek, pomidor, szczypiorek, jajko, wędlina i ser, większość nowalijek swojska...zjadłam tyle że nie mogłam się ruszać...jutro grill i jestem gotowa, nawet dziś torby spakowalam...ta dam :-) :-)
A w ogóle to dziś rozmawiałam z 15letnią córką sąsiadki, która urodziła pod koniec lutego, nota bene rodziła w tym samym szpitalu co ja będę więc wiem też co wyjąć z torby a co dołożyć, i ona mi powiedziała że dwa tygodnie przed porodem zaczęła sprzątać jak szalona (ja zaczęłam wczoraj), miała dużo białej wydzieliny ( mam dzis) i zmienił jej się humor, mi ostatnio coś bardzo dopisuje...hmmm....czyżby coś było na rzeczy? :-) :-) :-)

Napisane na HUAWEI GRA-L09 w aplikacji Forum BabyBoom

Porzeczka
Raczyłaś sie już swoją amunicją ??:D
Chodzi mi o piwo i wino :p

@susana oj ty moja liśico :)

Piwo piłam i to 2 łykłam w piątek na pół z mężem i tak "zwykłe" powiedziała bym ze smakuje jak normalne tak mi smakowało ze myślałam że padnę więc otworzyliśmy drugie przeniczne tu czuć ze to nie do końca z procentami ale jak ktoś pił paulanera pszenicznego i lubi to tak właśnie smakuje. Reasumując jak bym piła normalne i jeszcze sobie schlodziłam a jednak 0,00% polecam
Wino ma posmak soku z oddestylowanym winem fajne namiastka jak ktoś lubi wino
Ja po wypiciu tych trunków w postaci 2 piw i lampki wina uspokoiły sie moje smaki alkoholowe także spokój mnie ogarnął

@Gabiś to trzymam kciuki za gril i szybki ale spokojny poród

Porzrczko a z tymi trunkami to nie jest tak że jednak mimo wszystko tam jakiś % jest bo pamiętam taka imprezę firmową gdzie nie chciałam odstawać a było to 10 lat temu i właśnie pialam sobie takie niby piwa bezalkoholowe i tak już po którymś z rzędu doczytałam że jednak jakiś procent był poszłam zmierzyć i wyszło 0,4 o_O jak nie ma to napisz markę bo mam nadzieję że się przyda :D

Gabis bardzie się cieszę że już jesteś tak blisko na "wylocie" :* czuję że ten Maj będzie pięknym miesiącem :D

Destino kochana na tą walkę która toczysz z samą sobą to powinnaś mieć to dziecko ! Podziwiam Cię bardzo ! I moco kibicuję !

Susana a mi prof J jak przyszłam z wynikami zapytala się ile jestem po ślubie mówię że 4 lata ale z mężem znam się od gimnazjum czyli już 14 lat jesteśmy parą, i ona mi wtedy mówi że jak byśmy w liceum dzieci mieli to tych problemów by nie było bo organizm młody a potem jest tak jest. Nie wiem czy to ma jakiś sens bo chyba wolę wierzyć w cuda <3

Ostatnia edycja:
@mickey* ja z dawki 15mg schodze.3dni po 10 i 3dni po 5 i tyle.

Wlasnie mialam pisac do Ciebie z zapytaniem jakie badania dr kazal Ci zrobic nasienia i ile placilas . Aaa i.pytanie na temat podejscia dr P do staran po poronieniu ile kazal odczekac ??

Wlasnie dziewczyny ktore badaly mezom armie to ktore badanie wykonywaly??

Seminogram (żeby morfologia tez była), wiązanie z hialuronem (mówi o tym czy plemnik potrafi przebić się przez jajo), chromatyna lub inaczej fragmentacja dna (mówi o tym czy dobre dna niosą plemniki - wynik >30% mówi o tym ze praktycznie 0 szanse na naturalne poczęcie i donoszenie ciąży bo dna wadliwe)

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Porzrczko a z tymi trumnami to nie jest tak że jednak mimo wszystko tam jakiś % jest bo pamiętam taka imprezę firmową gdzie nie chciałam odstawać a było to 10 lat temu i właśnie pialam sobie takie niby piwa bezalkoholowe i tak już po którymś z rzędu doczytałam że jednak jakiś procent był poszłam zmierzyć i wyszło 0,4 o_O jak nie ma to napisz markę bo mam nadzieję że się przyda :D

Gabis bardzie się cieszę że już jesteś tak blisko na "wylocie" :* czuję że ten Maj będzie pięknym miesiącem :D

Destino kochana na tą walkę która toczysz z samą sobą to powinnaś mieć to dziecko ! Podziwiam Cię bardzo ! I moco kibicuję !

Susana a mi prof J jak przyszłam z wynikami zapytala się ile jestem po ślubie mówię że 4 lata ale z mężem znam się od gimnazjum czyli już 14 lat jesteśmy parą, i ona mi wtedy mówi że jak byśmy w liceum dzieci mieli to tych problemów by nie było bo organizm młody a potem jest tak jest. Nie wiem czy to ma jakiś sens bo chyba wolę wierzyć w cuda <3
Piwo nazywa sie bavaria i ma zero % totalny brak także śmiało można
Wino kupiłam w świecie win pewnie gdzieś jeszcze można dostać nie ma kszty alkoholu takze śmiało również mozna się napić. Kupuj i na zdrowie

reklama
@Porzeczka1234 mi przy dodatnich wszystkich ana,lekarz zalecal zejsc calkowicie z dawki w 14 tyg ciazy,mowil ze wtedy juz jest lozysko i jest bezpiecznie,ale ja przeciagalam z tygodnia na tydzien,bo bardzo sie balam,az poradzilam sie tutaj dziewczyn na forum,przepraszam ze nie pamietam ktora,ale jestem jej wdzięczna doradzila mi zebym w 20 tygodniu zaczela zchodzic z dawki,poniewaz uklad immunologiczny juz przestaje dzialac wtedy na dziecko,i nie moze juz mu zaszkodzic,a skonczylam calkowicie na przelomie 24 a 25 tydzien,skrupulatnie schodząc z dawki,dalej sie balam ale juz trochu mniej,na polowkowym wspominalam ze spotkalam lekarza ktory sie na tym zna i radzilam sie Go jeszcze,potwierdzil to wszystko co mi tu doradzono :-) POZDRAWIAM Was wszystkie :-)

Do góry