susana
Fanka BB :)
Madycyna jest nie dokońca poznanaTo jakies badanie genetyczne. Dokladnie nikt mi nie wyjasnil. Haplotyp aa nie jest dobry dla ciazy bo majac go ma sie predyspozycje do rzucawki i stanu przedrzucawkowego. Kiedy lekarz wie ze go masz, to ciaza jest szczegolnie pilnowana. Natomiast jesli M bedzie miec ten haplotyp c2 wtedy kicha, bo to sprzezenie obydwu haplotypow powoduje, ze na granicy macicy i lozyska beda tworzec sie przeciwciala niszczace lozysko. I niestety lekarz to podejrzewa. Wtedy nic nie da sie zrobic, zeby uratowac dziecko. Medycyna wie o sprzerzeniu, ale nie umie jeszcze temu zaradzic.
Susana ten haplotyp hla-c to antygeny leukocytow, ktore w genotypie kir aa i c2 wskazuje na zwiekszone ryzyko nadcisnienia tetniczego i stanow przedrzucawkowych i rzucawki. To wszystko dotyczy komorek natural killers (KIR to ang. Skrot tych komorek). Jest na necie praca doktorska po polsku, bo do tej pory czytalam tylko po ang i nie do konca rozumiala. Lopatologicznie komorki nk usiluja zniszczyc zarodek a sposob jaki wybieraja zagraza zyciu matki. Dzieje sie to juz przed 20 tyg ciazy, w 28 moze dochodzic juz do stanu przedrzucawkowego, a w ostatecznosci do zgonu matki i dziecka. Chodzi o to ze antygeny niszczac lozysko prowadza do jego niedotlenienia co wywoluje zaburzebia przeplywu krwi, stan zapalny a to prowadzi do nadcisnienia, bialkomoczu itd.
Jedno co mozna to podac heparyne, dzialac objawowo i liczyc na cud[emoji4] a ja na to wlasnie licze [emoji1]
Napisane na HUAWEI CUN-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
Ważne że może dochodzić lub może zagrażać ale nie musi .....
Ja mam leydena tak samo Gabiś
Zawsze go miałyśmy
Z leydenem porania sie wszystkie ciąże jeżeli nie jest wprowadzona heparyna A my obydwie urodziłyśmy dzieci w tym ja dwoje bez żadnych leków rozżedzających
Jakim cudem nie wiem .....Moja ginka też sie dziwi .....
Więc wszystkiego trzeba sie teraz łapać jak są problemy , przyjmować leki i liczyć na cud ......Ja ciągle licze bo strach jest wciąż ogromny
I wam kochane życzę dużo cudów