reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

reklama
Dziewczynki powiedzcie jak odstawiać steryd żeby nie zablokować nadnerczy brałam przez 10 dni 15mg,3dni 7,5mg myślicie że jutro już mogę nie brać?jak brałam 10 odstawiłam z dnia nadziei zgodnie z zaleceniami dr P

@Porzeczka1234 ma całkowitą racje co do odstawiania sterydu,mnie lekarz rozpisywal identycznie,pozniej konsultowalam to jeszcze z innym gin,w sumie to nie bardzo rozumiem czemu inni lekarze każą odstawiac z dnia na dzien,bo wtedy jest to bardzo niedobrze!

@mickey* ja z dawki 15mg schodze.3dni po 10 i 3dni po 5 i tyle.

Wlasnie mialam pisac do Ciebie z zapytaniem jakie badania dr kazal Ci zrobic nasienia i ile placilas . Aaa i.pytanie na temat podejscia dr P do staran po poronieniu ile kazal odczekac ??

Wlasnie dziewczyny ktore badaly mezom armie to ktore badanie wykonywaly??

@bea25ta nam kazal seminogram wspomagany komputerowo, pc przeciw plemnikom w nasieniu igg, wymaz z cewki na chlamydie pcr i posiew. Dodatkowo genotyp hlac. Bo ja mam haplotyp aa i jak M bedziw mial C2 to tu bedzie nasz problem niepowodzen.

Napisane na HUAWEI CUN-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
To jakies badanie genetyczne. Dokladnie nikt mi nie wyjasnil. Haplotyp aa nie jest dobry dla ciazy bo majac go ma sie predyspozycje do rzucawki i stanu przedrzucawkowego. Kiedy lekarz wie ze go masz, to ciaza jest szczegolnie pilnowana. Natomiast jesli M bedzie miec ten haplotyp c2 wtedy kicha, bo to sprzezenie obydwu haplotypow powoduje, ze na granicy macicy i lozyska beda tworzec sie przeciwciala niszczace lozysko. I niestety lekarz to podejrzewa. Wtedy nic nie da sie zrobic, zeby uratowac dziecko. Medycyna wie o sprzerzeniu, ale nie umie jeszcze temu zaradzic.

Susana ten haplotyp hla-c to antygeny leukocytow, ktore w genotypie kir aa i c2 wskazuje na zwiekszone ryzyko nadcisnienia tetniczego i stanow przedrzucawkowych i rzucawki. To wszystko dotyczy komorek natural killers (KIR to ang. Skrot tych komorek). Jest na necie praca doktorska po polsku, bo do tej pory czytalam tylko po ang i nie do konca rozumiala. Lopatologicznie komorki nk usiluja zniszczyc zarodek a sposob jaki wybieraja zagraza zyciu matki. Dzieje sie to juz przed 20 tyg ciazy, w 28 moze dochodzic juz do stanu przedrzucawkowego, a w ostatecznosci do zgonu matki i dziecka. Chodzi o to ze antygeny niszczac lozysko prowadza do jego niedotlenienia co wywoluje zaburzebia przeplywu krwi, stan zapalny a to prowadzi do nadcisnienia, bialkomoczu itd.

Jedno co mozna to podac heparyne, dzialac objawowo i liczyc na cud[emoji4] a ja na to wlasnie licze [emoji1]

Napisane na HUAWEI CUN-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Ostatnia edycja:
Do góry