reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

@bertha jak u Ciebie?
Napisane na HUAWEI GRA-L09 w aplikacji Forum BabyBoom
Gabiśku, u mnie dzisiaj 8dpo, takze niedlugo testowanko.
Ale co wazniejsze, odebralam wyniki wymazu!! jest czysciutko w pipce!!! :):):) jeden stres z głowy. teraz do środy - wizyta u gina i oby jajniki byly czyste zebysmy mogli rozpoczynac stymulacje :):)

Nafoczuś! Wszystkiego dobrego!!! przede wszystkim spokoju ducha, abym mogla cieszyc sie swoim szczesciem ktore masz obok siebie :) :*

@agatush, kciuki za polowkowe!!

@bea25ta, oj nie mow, ze wszystkie stresy z brzuszka fondie przeszły na ciebie? :):) Trzymam mocno kciuki za Ciebie, zeby bylo dobrze! kiedy kolejne usg??

reklama
Witam Dziewczynki :)
Kilka razy pytałam Was o nurtujące mnie pytania ale chciałabym dołączyć do Waszego wątku , jeszcze długa droga zanim poczytam wszystkie posty i poznam Wasze historie :) jest Was tutaj tak duuużo , każda jest skarbnicą wiedzy i pomocy :*
Może powiem troszkę o sobie ... miałam być mamą 2 razy ale nie wyszło :<
Pierwsza ciąża zakończona łyżeczkowaniem w 10 tygodniu ale dzieciątko przestało się rozwijać w 6 , druga ciąża poronienie samoistne w 6 tygodniu okazała się ciąża bezzarodkowa :<
Zrobiłam mnóstwo różnych badań jedynie co mi wyszło to mutacja MTHFR c1298c heterozygotyczna . Homocysteina 10,2 przy normie 14 miesiąc temu . Od miesiąca biorę też metyle B6 B12 i folian solgaru . W czwartek idę na histeroskopie ;/ powtórzę też badanie z homocysteiny ciekawa jestem czy coś spadło ;/ Lekarz powiedział ,że jeśli histeroskopia wyjdzie dobrze to możemy zacząć starania , ale ja mam obawy odnośnie tej homocysteiny . Psychicznie raz lepiej raz gorzej ... bardzo chciałabym znowu spróbować , ale mam w sobie tyle obaw . Właśnie skończyła mi się @ ale coś mi się wydaje , że ten cykl jeszcze odpadnie ze względu na tą homocysteine ;/ boję się ,że w badaniu też może wyjść coś nie tak . Stres mam ogólnie . Także tyle o mnie póki co ;p
...mam nadzieję że mogę się do Was przykleić ...
Witaj Roxie :)
Ja bym suplementowała się minimum te 2-3 miesiące witaminami metylowymi przed staraniami, lub dłużej jesli będzie tego wymagał poziom homocysteiny. Z tego co pamiętam jesteś w moim wieku (26 lat), więc te dwa cykle musisz jakoś wytrzymać i czekać, nie mamy noża na gardle z czasem. Jakie masz zaproponowane leczenie przez lekarza?
@mała79, a na kiedy potrzebujesz? Ja za tydzień będę u lekarza, to wtedy mogłabym odstąpić.

@kas90 Podobnie jestem ciut młodsza w lipcu kończę 25 :) ale zależy mi na czasie bo nie wiem co mnie czeka , nie wiem jak potoczy się kolejna ciąża a rok za rokiem leci ;/ lekarz powiedział ,że jeśli histeroskopia wyjdzie ok to nie ma przeciwwskazań żeby się nie starać , a w ciąży wprowadzi odpowiednie leki , w czwartek powiem mu jeszcze o tej homocysteinie bo na ostatniej wizycie nie miałam wyników . Nie mam niedoborów B12 nawet muszę pilnować żeby nie przedobrzyć , kwas foliowy też mam dobry ale to zasługa tego że stosowałam wcześniej femibion i zwykły kwas w zwiększonej dawce a nie wiedziałam jeszcze wtedy o mutacji , uregulowałam wit D bo miałam niewystarczający poziom ale podobno za dużo wit D to też nie dobrze wg od ponad roku faszeruję się tym wszystkim . Z tego co mi powiedziano to muszę tylko zbić homocysteine do poziomu między 5-7 i nie panikować ;/
A ciekawi mnie wlasciwie ile czasu potrzeba żeby ją zbić . Masz z nią do czynienia ?

Mam tę samą mutacje, homocysteinę jak badałam przed metylami wynosiła 8. Suplementowałam się 4-5 miesiące (nie zaszłam od razu) i już nie badałam. Wiem co czujesz, sama byłam wściekła jak musiałam czekac choćby miesiąc. Ale lepiej poczekać, zbadać się spokojnie i posuplementować niż potem stracić kolejną ciążę. Zapytaj go dokładnie jakie i od kiedy chce wprowadzić leki. Z reguły my bierzemy już przed ciazą. Zeby nie wdrożyli Ci za późno.

Dziewczyny, wiem, że to pytanie padało pewnie już milion pięćset razy, ale natchnęła mnie swoim wpisem teraz @kas90... Kiedy jest wskazanie do brania metylowanych witamin? Jakie wtedy najlepiej zażywać przed staraniami?
A jednocześnie @kas90 - witam, w jednym klubie wiekowym, no i nieco młodszą od nas @roxie123 :)
Ja też jestem z rocznika '90...

@kas90 a możesz mi powiedzieć jakie leki bierzesz ? i jesteś teraz w ciąży ? :) ja sprawdzę jaki wynik jest po 1,5 miesiaca brania metyli nawet z ciekawości , ale i tak poczekam do poziomu aż spadnie i będziemy próbować , skoro wszystko jest ok nie chce czekać bo co ma być to będzie i tak , nawet przy braniu leków może się nie udać , naczytałam się nie raz jak dziewczyny brały wszystko co trzeba i tak się nie udało więc ... teraz wychodzę z nastawieniem ,że przebadałam się od stóp do głów a Bogiem nie jestem ;/ może akurat wszystko będzie dobrze , musze w to wierzyć :)
@Marthi z tego co mi wiadomo , to wtedy kiedy jest zaburzony proces metylacji , zazwyczaj przyczyną jest mutacja genu , ale ktoś kiedyś pisał ,ze te metylowane witaminy lepiej się wchłaniają niż zwykłe suplementy więc trzeba pytać tych co mają większa wiedzę na ten temat :)

Asia669 slodki synus [emoji7] duzo zdrowka dla Was [emoji5]

Nafoczka sto lat,spelnienia marzen [emoji8][emoji8]

Mala79 ja mam ale luteine jesli chcesz..

Nafoczus Kochanie co do sytuacji w pracy niestety jest tak ze zazwyczaj osoby ktorym sie pomoze w jakis sposob sa tak niewdzieczne. Wiem ze nam latwo mowic,ale po powrocie do pracy powoli zrobisz z nimi "porzadek".

Agatush kciuki za wizyte [emoji110][emoji110]

MAM DO ODDANIA FEMIBION NATAL 2 PLUS , i całe opakowanie FOLIK ja niestety nie użyję więc wolę komuś dać niż wyrzucić , jeśli któraś jest zainteresowane pisać :) FEMIBION termin do wrzesień 2017

reklama
Roxie ja jestem chętna, jesli femibion 2 :) w zamian mogę zaproponować np metafolin z solgara :)

tu artykuł o metylacji i witaminach: Link do: Od tego, jak przyswajasz kwas foliowy, może zależeć czy urodzisz dziecko z zespołem Downa

Ja biorę: Euthyrox, encorton, Acard, Duphaston (2x2), Clexane 0,4, witaminy b6,b9,b12 metylowe, d3 w kroplach i asmag (magnez). To chyba "tyle" :D Jestem w 13 tygodniu. Będę teraz witaminy mety6lowe zamieniać właśnie na femibion 2

@mała79, przypomnij mi jeszcze w przyszły poniedziałek, czy potrzebujesz jeszcze tego dupka :)

Do góry