reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Gabi tsh jest wypadkową ft3i4 skoro Funiu ma tsh około 1to myślisz że może mieć niedoczynność lub nadczynność...
Tsh do zajścia 0,5-0,7dziwne...czyli jak jest 0,8to już trza leki?tak?
Być może.
Nie samo TSH jak pisałam jest wyznacznikiem zdrowej tarczycy. Ma podwyższone przeciwciała, ale żeby stwierdzić konkretnie trzeba by zrobić więcej badań: antyTPO, anty TG, Traby, usg tarczycy. Dlatego pisałam że potrzebny dobry endo, który nie oleje tematu.
Nie twierdzę że @funia od razu ma niedoczynność, ale ja nie bazowalabym na.kalkulatorach stosunku ft3 do ft4 a zbadała temat. Bo.albo sprawdzam wszystko i wiem że zrobiłam wszystko przed ciążą albo potem znów zachodze w głowę co było przyczyną.
Ale to.tylko moje zdanie.

Napisane na HUAWEI GRA-L09 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Nie widziałam tego tekstu o 0,5-0,7 @mickey*, więc naraze się@Nafoczce i napiszę post ppd postem...
Napisałam, że wg MOJEGO endo to jest najlepszy przedział wartości do zajścia w ciążę, ale nie czepiajmy się słów, że jak będzie 0,8 to się nie uda. Wszystko zależy od danej osoby, czy inne badania tarczycy ma.ok, a wiemy też że i z większym bądź jak u mnie w nadczynności z mniejszym tsh zachodzi się w ciążę.
Mam wrażenie @mickey* , że troszkę się czepiasz. Ja nie podważam Twojej.wiedzy ale.dodaję coś od siebie. Dla.Ciebie może to być zbędna wiedza, bo wiesz już wszystko, ja jednak wiem że kiedyś sama.tu szukałam wskazówek i każde zdanie.brałam pod uwagę.

W pradni patologii ciąży poleconej mi tutaj na forum u Dr. Królik. tak mam potwierdzony zespół antyfosfolipidowy dawkę miałam standardową 0,4 waze 63 plus acard. poprzednio też taka dawkę miałam Ale bez sterydu. Pani dr jako jedyna zdiagnozowala mi ANA bo inni twierdzili ze nie ma sensu robić tego wyniku. Trombofilie i mutacje będę robić, bo z powodu wpadki nie zdążyłam. No i przez to też nie miałam omówionych dokładnie moich wyników. Tylko dr wspomniała ze są ambitne czyli złe.

Nie widziałam tego tekstu o 0,5-0,7 @mickey*, więc naraze się@Nafoczce i napiszę post ppd postem...
Napisałam, że wg MOJEGO endo to jest najlepszy przedział wartości do zajścia w ciążę, ale nie czepiajmy się słów, że jak będzie 0,8 to się nie uda. Wszystko zależy od danej osoby, czy inne badania tarczycy ma.ok, a wiemy też że i z większym bądź jak u mnie w nadczynności z mniejszym tsh zachodzi się w ciążę.
Mam wrażenie@mickey*, że troszkę się czepiasz. Ja nie podważam Twojej.wiedzy ale.dodaję coś od siebie. Dla.Ciebie może to być zbędna wiedza, bo wiesz już wszystko, ja jednak wiem że kiedyś sama.tu szukałam wskazówek i każde zdanie.brałam pod uwagę.

Gabi nie wiem wszystkiego,i nigdy nie będę wiedziała,ale jestem zdania że nie ma sensu szukać przyczyny tam gdzie jej nie ma,
Jeśli dziewczyna ma ok tsh,Ft3 3,4to co chcesz jeszcze grzebać,nawet gdyby wyszły Traby to przecież świadczy o graves-basedow i tyle!!! co powie usg? Może być guzek ok! i co będziesz to leczyć?...nie!!! Bo leczy się nadczynność lub niedoczynność!i nie czepiam się

Dziewczyny myslalam ,ze oprocz usg tarczycy zrobilam wszystkie badania.
Anty tg 102 (0-40) czyli sa podwyzszone przeciwciala,to moze byc wlasnie hashimoto.
Udalo mi sie umowic w luxmedzie na czwartek do endo prywatnie,niestety nie przebierałam w lekarzach,zobaczymy co powie.
Pojde tez po skierowanie do lekarza na nfz ,ale jak dzwonilam to min 3 miesiace jesli dostane na cito a jak nie to za rok[emoji4]
Wychodzi na to ,ze najprawdopodobniej bede brala eutyrox?czy czyms innym sie to leczy(nie mam na mysli zamiennikow)
Bardzo chcialabym zeobuc wszystko co w mojej mocy[emoji4]

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

Ja przy staraniach miałam tsh 2,5, dobre ft3, ft4, antytpo antytg. Moja endo-gin przyjmuje granice własnie 2,5 i powyzej niej w ciąży zbija. Choc sama mi mówila, ze niektorzy lekarze dopuszczają do tsh 1, ona przyjmuje wg tej normy 2,5. Teraz mam 0,23 i mówila, ze jak na wczesną ciąże to b. dobre. Także co lekarz, to opinia i trzeba mieć takiego, ktoremu się ufa.
FIolkowa, 0,4 to tylko dawka profilaktyczna. Ja ją biorę (50kg) a nie mam zespolu, toczen tylko w gornwj granicy ale w normie i mthfr hetero.

@kas90 rzeczywiscie racja co lekarz to bedzie inna opinia.
Dlatego az sie boje co mi powie,czy brac cos na to czy nie ...ehh

@kas matko tsh 400[emoji15][emoji15]to na zawal mozna pasc po odczytaniu wyniku,dobrze,ze juz w porzadku

@mickey na pewno dam znac [emoji5]

reklama
W pradni patologii ciąży poleconej mi tutaj na forum u Dr. Królik. tak mam potwierdzony zespół antyfosfolipidowy dawkę miałam standardową 0,4 waze 63 plus acard. poprzednio też taka dawkę miałam Ale bez sterydu. Pani dr jako jedyna zdiagnozowala mi ANA bo inni twierdzili ze nie ma sensu robić tego wyniku. Trombofilie i mutacje będę robić, bo z powodu wpadki nie zdążyłam. No i przez to też nie miałam omówionych dokładnie moich wyników. Tylko dr wspomniała ze są ambitne czyli złe.
Aż się boję już cokolwiek napisać, bo znów będzie, że się czepiam...
Patrząc już chociażby na wagę to co najmniej dawkę 0,6 powinnaś mieć, a zobaczysz na spokojnie po badaniach w.kier.trombofilii czy coś tam jeszcze nie wyjdzie. ANA dobrze by było skonsultować z reumatologiem, ja na.swoje brałam steryd 20mg.
Wiem, że teraz Ci ciężko, ale nie poddawaj.się i walcz. Będzie dobrze, trzymam kciuki.

Do góry