reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

@fiolkowa bardzo mi przykro, przytulam :-*
Z tego co pamiętam to dziewczyny pisały że z dodatnimi Ana się nie szczepi ale faktycznie jak pisze @czarna_mala są odstępstwa.
Ja jeszcze powtórzę swoją mantrę którą tu wałkowałam może się przyda: zauważyłam że części dziewczyn na żelaznym się nie powiodło z powodu źle dobranych dawek leków.

Napisane na HUAWEI GRA-L09 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Dziewczyny a nie wiecie co moze oznaczac u mnie ana screen 0,50 bo nie ma zadnych norm tylko tyle jest napisane a ja kompletnie nie wiem[emoji58]

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

Fiolkowa bardzo mi przykro,ale zbierz siłę w sobie do walki jeśli chodzi o ana tydzień temu byłam u immunologabo mam również Ana3dodatnie, jeśli chcesz szczepic się to nie ma przeciwwskazań jeśli wyjdzie Ci w Ana 3 np dodatni dfs70 tak jak @czarna_mala pisze ale po dodatnie Ana2robisz ana 3 bo masz miano niskie 1:100to prawie że graniczne także spokojnie, jak zrobisz ana 3 to wtedy do immunologa polecam skąd jesteś?
Funiu steryd jeśli chcesz będziesz brała dopiero w ciąży, bo na przeciwciała nie ma lekarstwa one sobie krążą we krwi i tyle tak jak pisze @Kitki bierze euthyroxu bo ma przy tym niedoczynność a skoro tsh masz dobre,bo masz super to teraz endo nie wdroży żadnego leczenia
Fiolkowa jeśli masz już 1dziecko a mlr masz 0%to znaczy że coś się pokiermasilo w organizmie i chyba bez szczepień się nie obejdzie

Ostatnio edytowane przez moderatora:
@ mickey* jestem z Wrocławia. diagnozuje się w Opolu. ostatnia ciąża zatrzymała się dokładnie w tym samym miejscu. mam bardzo podwyższone p/C antykardiolipinowe po ostatnim poronieniu było ich 115 a normą do 30 to wysoko dodatnie. Skoro żelazny nie pomógł to ja nie widzę szans bez szczepień. Szczepienia muszą być od dawcy bo nie toleruje mój organizm mojego M. Jeżeli będę mogła się szczepic to wybrałbym Łódź.

@mickey* - trochę się z Tobą nie zgodzę. Dla powodzenia ciąży nie samo Tsh jest ważne a FT4,dlatego warto odwiedzić endo (dobrego oczywiście) i wdrożyć leczenie. Mi mój zawsze tłumaczył że najlepsze Tsh do zajścia jest miedzy 0,5-0,7. Co do przeciwciał to ja też miałam wyższe i nawet endo mi tłumaczył że moje ANA są dodatnie przez przeciwciała tarczycowe, ale jak wiecie zdecydowałam się na steryd i zrobilabym to po raz kolejny.
@fiolkowa - jeśli masz tak wysokie przeciwciała antykardiolipidowe to pewnie masz zespół antyfosfolipidowy i tu Clexane musi być w większej dawce. Zdradzisz ile brałaś? A czy badania w kierunku trombofilii robiłaś?
Ja nie jestem przeciwniczka szczepień ale czasem wkurza mnie że brak dobrej diagnozy, rozgryzienia tematu, wszystkich badań tylko w ciemno szczepienia.

@ mickey* jestem z Wrocławia. diagnozuje się w Opolu. ostatnia ciąża zatrzymała się dokładnie w tym samym miejscu. mam bardzo podwyższone p/C antykardiolipinowe po ostatnim poronieniu było ich 115 a normą do 30 to wysoko dodatnie. Skoro żelazny nie pomógł to ja nie widzę szans bez szczepień. Szczepienia muszą być od dawcy bo nie toleruje mój organizm mojego M. Jeżeli będę mogła się szczepic to wybrałbym Łódź.
Jeśli myślisz o łodzi to dobrze tak jest kolebką badań i specjalistów w tej dziedzinie,a jaka miałaś dawke heparyny?ja też mam PC antykardiolipinowe dodatnie ale nie tak wysoko,

@mickey* - trochę się z Tobą nie zgodzę. Dla powodzenia ciąży nie samo Tsh jest ważne a FT4,dlatego warto odwiedzić endo (dobrego oczywiście) i wdrożyć leczenie. Mi mój zawsze tłumaczył że najlepsze Tsh do zajścia jest miedzy 0,5-0,7. Co do przeciwciał to ja też miałam wyższe i nawet endo mi tłumaczył że moje ANA są dodatnie przez przeciwciała tarczycowe, ale jak wiecie zdecydowałam się na steryd i zrobilabym to po raz kolejny.
@fiolkowa - jeśli masz tak wysokie przeciwciała antykardiolipidowe to pewnie masz zespół antyfosfolipidowy i tu Clexane musi być w większej dawce. Zdradzisz ile brałaś? A czy badania w kierunku trombofilii robiłaś?
Ja nie jestem przeciwniczka szczepień ale czasem wkurza mnie że brak dobrej diagnozy, rozgryzienia tematu, wszystkich badań tylko w ciemno szczepienia.

Gabi tsh jest wypadkową ft3i4 skoro Funiu ma tsh około 1to myślisz że może mieć niedoczynność lub nadczynność...
Tsh do zajścia 0,5-0,7dziwne...czyli jak jest 0,8to już trza leki?tak?

reklama
Witajcie
Fondie super że u Was ok. Gratuluję[emoji4]
Fiolkowa bardzo mi przykro że Cię to spotkało... u kogo w Opolu się leczysz? Ja jestem spod Opola.
Pozdrawiam resztę dziewczyn.
U mnie póki co nic się nie dzieje tzw. Zawieszenie dzis może podjadę do ginki na.nfz pogadać jak ona to widzi...
Sus [emoji8]

Napisane na HUAWEI CUN-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry