Pietrucha jestem myślami z Tobą, mam nadzieje że trzymasz sie jakoś...
Meliska ja miałam ten sam dylemat, mase nieprzespanych nocy, co robic..
tyle że ja wylądowałam u jerzak dosc późno, wiec teraz w trakcie odstawiania encortonu leci juz 14 tydz.
Jakoś powiem Ci szczerze, ze bardziej wierze w encorton niż glucphage...
Moj gin zmniejszył mi dawke tego glucko i teraz biorę tylko 500 raz dziennie, jedynie mam zamiar często badać insuline , glukozę i krzepnięcie...
Do tego tak jak pisały Dziewczyny, trzymam sie rygorystycznie tej diety od dietetyczki polecanej przez jerzakową
Generalnie wiadomo, głownie nie ruszam żadnych produktów zawierajacych cukier, oczywsice owoce które maja naturalny jadam,
ale max 2 dziennie. Do tego najważniejsze to trzymac godziny posiłków, zeby insulina nie "skakała".
Między posiłkami ma być minimum 2,5 h przerwy , ale nie wiecej niż 3-4h..dozwolone produkty o niskim IG, czyli mase warzyw, mieso bez panierek, gotowane, pieczone.. , brązowe makarony, ryz.. zmiemniaki mogę byc , ale nie codziennie..
Oczywsice zdarza mi sie "zgrzeszyc", bo wiadomo zachcianki mam, ale jak sie skusze np . na pizze na obiad, to tego samego dnia ,
już żadnych węglowodanów nie ruszam..
Do tego dużo ruchy, ja codziennie z meżem śmigam na długie spacery , plus minimum 2 litry wody niegazowanej.
Mam nadzieje że nie przynudziłam
)
Na takiej diecie, moj poziom insuliny, nawet przy tej małej dawce glucko utrzymuje sie na pozomie 6 , a wyjsciową insuline miałam 14.
Dietetyczka wyjasniała , że branie glucko bez diety , może nic nie wskórać..
Co do encortonu to tez sie bardzo sie boje odstawiac..według jerzakowej powinnam juz nie brac, ale jeszcze wydłużyłam sobie do końca 14 tyg.
Według jej zaleceń miałam zmniejszac dawkę następująco : przez 3 dni 7,5mg , nastepne 3 dni 5mg, o kolejne 3 dni 2,5, a potem 2,5 co trzeci dzień i tak trzy razy..
Zmodyfikowałam to i każdy etap wydłużyłam do 5 dni..
Jak widzisz u mnie na razie jest ok, waham sie tylko czy isc jeszcze do jerzak, normalnie sie jej boję
(,
i tego w jaki sposób straszy.. encorton na dniach odstawiam, nie wiem tylko ile brac ten glucophage
moj gin, juz chciał mi go odstawić..
Zula i jeszcze o tej przeziernsci, ja oczywiscie poleciałam w poniedziałek na usg, bo bałam sie że może jakoś bardzo urosła,
ale nie, po tygodniu od pranatalnego, nadal miał te 2mm, wiec w razie czego nie martw sie że to jakos bardzo rośnie.