reklama
neli78
Fanka BB :)
Dziewczyny, potrzebuję rady.. czy któraś z Was brała w ciąży metronidazol doustnie? Wczoraj gin mi go przepisał, bo coś mi się przyplątało, lekkie pieczenie, wydzielina w sumie niezbyt zmieniona, ale biorę luteinę dowcipnie i też trudno to stwierdzić, ale ph w pochwie mam 5,0 co ponoć sugeruje zapalenie bakteryjne stąd ten metronidazol.. dziś powtórzyłam test ph domowy i faktycznie 5,0.. i nie wiem co robić, bardzo boję się brać metronidazol, bo to silny chemoterapeutyk, w ulotce pisze że przeciwskazany w 1 trymestrze, a w 2 i 3 tylko w razie bezwzględnej konieczności można brać, chociaż niby ma kategorię B..Mój gin mówił że spokojnie mogę teraz brać.. z jednej strony lęk że infekcja zaszkodzi dzidzi, wiadomo bakteryjna jest groźna, a z drugiej strony taki lek: ( Gdyby chociaż był dopochwowo, to może tak bardzo się nie wchłania, ale doustnie? A zapisał doustny ze względu na to że mam już dopochwowa luteinę i invag, więc żeby już nie pchać wszystkiego na raz tam..
Poradźcie coś, brałyście to w ciąży? właśnie kończę 22 tydz (nie mam suwaczka więc przypominam się
Poradźcie coś, brałyście to w ciąży? właśnie kończę 22 tydz (nie mam suwaczka więc przypominam się
Neli 78- bierz lek wg wskazań lekarza. Lekarz na pewno wie co robi. Mój ginekolog mówił, że w wyższej ciąży można podać wiele leków m.in. metronidazol, antybiotyki których kiedyś nie można było zastosować. Ważne też jest wiek ciąży. Drugi i trzeci trymestr - jest o wiele bezpieczniejszym czasem niż pierwszy.
Lek dopochwowy może i mniejsze stężenie ma w organizmie, ale wtedy istnieje obawa że będzie nieskuteczny.
Lek kategorii B jest względnie nieszkodliwy, ale też niewiele leków bada się na kobietach ciężarnych ze wzg. etycznych.
Na tym etapie bardziej szkodliwe są czynne infekcje bakteryjne.
Lek dopochwowy może i mniejsze stężenie ma w organizmie, ale wtedy istnieje obawa że będzie nieskuteczny.
Lek kategorii B jest względnie nieszkodliwy, ale też niewiele leków bada się na kobietach ciężarnych ze wzg. etycznych.
Na tym etapie bardziej szkodliwe są czynne infekcje bakteryjne.
enya81
Neli ja też biorę silny lek (ale dopochwowo razem z luteiną) profilaktycznie przy pessarze - Gyno Prevenyl i też w ulotce jest napisane to co w Twojej że w I semestrze nie wskazany a w II i III tylko wyjątkowo. Bałam się go ale moja ginka też mi go przepisała nie widząc przeciwskazań a nasza mamusia Aditka też go sobie aplikowała:-) Wiec nie boję się już Myślę że w 22 tygodniu maluchowi już takimi lekami się nie zaszkodzi a infekcja wewnątrzmaciczna już mu zagraża wiec wybierając mniejsze zło trzeba przeciwdziałać
Kaira jestem bardzo dumna i szczęśliwa że założyłam to forum bo tyle się na nim już szczęścia przydarzyło że szok:-)
Dziewczynki muszę się Wam pochwalić moją córą :
Moje dziecię w brzuchu szaleje codziennie, zwłaszcza rano i wieczorem i to już bardzo bardzo silnie Teraz nie żałuję że nie kupiłam detektora tętna bo i tak codziennie mnie te ruchy uspokajają. W poniedziałek podgląd malucha jupi!!!:-)
Kaira jestem bardzo dumna i szczęśliwa że założyłam to forum bo tyle się na nim już szczęścia przydarzyło że szok:-)
Dziewczynki muszę się Wam pochwalić moją córą :
Moje dziecię w brzuchu szaleje codziennie, zwłaszcza rano i wieczorem i to już bardzo bardzo silnie Teraz nie żałuję że nie kupiłam detektora tętna bo i tak codziennie mnie te ruchy uspokajają. W poniedziałek podgląd malucha jupi!!!:-)
Załączniki
Ostatnia edycja:
Neli - przypomniało mi się jeszcze coś..
Ja aktualnie walczę z bakteriami i używam Feminella Vagi C - dopochwowa witamina C, która obniża pH co stwarza niekorzystne warunki do rozwoju bakterii chorobotwórczych a pozwala namnożyć się dobrej mikroflorze . Stosuję rano feminelle a wieczorkiem Invag.
Na ulotce Feminelli pisze, że jest bezpieczna na każdym etapie ciąży.
Nie wiem na razie z jakim skutkiem się leczę (miałam też antybiotyk) bo jestem przed posiewem kontrolnym ale mam nadzieję, że pomoże.
Ja aktualnie walczę z bakteriami i używam Feminella Vagi C - dopochwowa witamina C, która obniża pH co stwarza niekorzystne warunki do rozwoju bakterii chorobotwórczych a pozwala namnożyć się dobrej mikroflorze . Stosuję rano feminelle a wieczorkiem Invag.
Na ulotce Feminelli pisze, że jest bezpieczna na każdym etapie ciąży.
Nie wiem na razie z jakim skutkiem się leczę (miałam też antybiotyk) bo jestem przed posiewem kontrolnym ale mam nadzieję, że pomoże.
neli78
Dzięki dziewczyny. Macie rację, czasem trzeba wybrać mniejsze zło, a lekarz chyba wie co robi. Czytałam, że czasami dziewczyny dostają go i w 1 trym chociaż nie wolno. Wezmę go na noc.
MAGDA kiedyś brałam feminellę, dobry pomysł, musz3 zakupić.
ENYA świetna ta twoja córcia: ) jaka wysportowana
MAGDA kiedyś brałam feminellę, dobry pomysł, musz3 zakupić.
ENYA świetna ta twoja córcia: ) jaka wysportowana
Dokladnie, jak pisze Enya, brac i sie nie zastanawiac, bo gorzej bedzie jak sie nsbawisz grzybow. One nawet odolywanie wod lub zakazenie wewnatrzmaciczne moga spowodowac ...
Dziekuje dziewczynki za wsparcie i mile slowa, ale wy macie donosic do 40tc i juz!!)
Dziekuje dziewczynki za wsparcie i mile slowa, ale wy macie donosic do 40tc i juz!!)
enya81
Aditko mnie wystarczy do 38tc hehehe Ale jaja byłyby jakbym urodziła 3.10 bo wtedy urodził się mój brat i mój tata:-)
Oleńka1984
Zaciekawiona BB
Aditko jaki przystojniak!!! Gratuluję!!!!
Enya rośnie Ci gwiazda :-)
Enya rośnie Ci gwiazda :-)
reklama
P
_pietrucha_
Gość
Podziel się: