reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

reklama
Dziewczyny, potrzebuję rady.. czy któraś z Was brała w ciąży metronidazol doustnie? Wczoraj gin mi go przepisał, bo coś mi się przyplątało, lekkie pieczenie, wydzielina w sumie niezbyt zmieniona, ale biorę luteinę dowcipnie i też trudno to stwierdzić, ale ph w pochwie mam 5,0 co ponoć sugeruje zapalenie bakteryjne stąd ten metronidazol.. dziś powtórzyłam test ph domowy i faktycznie 5,0.. i nie wiem co robić, bardzo boję się brać metronidazol, bo to silny chemoterapeutyk, w ulotce pisze że przeciwskazany w 1 trymestrze, a w 2 i 3 tylko w razie bezwzględnej konieczności można brać, chociaż niby ma kategorię B..Mój gin mówił że spokojnie mogę teraz brać.. z jednej strony lęk że infekcja zaszkodzi dzidzi, wiadomo bakteryjna jest groźna, a z drugiej strony taki lek: ( Gdyby chociaż był dopochwowo, to może tak bardzo się nie wchłania, ale doustnie? A zapisał doustny ze względu na to że mam już dopochwowa luteinę i invag, więc żeby już nie pchać wszystkiego na raz tam..
Poradźcie coś, brałyście to w ciąży? właśnie kończę 22 tydz (nie mam suwaczka więc przypominam się

Neli 78- bierz lek wg wskazań lekarza. Lekarz na pewno wie co robi. Mój ginekolog mówił, że w wyższej ciąży można podać wiele leków m.in. metronidazol, antybiotyki których kiedyś nie można było zastosować. Ważne też jest wiek ciąży. Drugi i trzeci trymestr - jest o wiele bezpieczniejszym czasem niż pierwszy.
Lek dopochwowy może i mniejsze stężenie ma w organizmie, ale wtedy istnieje obawa że będzie nieskuteczny.
Lek kategorii B jest względnie nieszkodliwy, ale też niewiele leków bada się na kobietach ciężarnych ze wzg. etycznych.
Na tym etapie bardziej szkodliwe są czynne infekcje bakteryjne.

Neli ja też biorę silny lek (ale dopochwowo razem z luteiną) profilaktycznie przy pessarze - Gyno Prevenyl i też w ulotce jest napisane to co w Twojej że w I semestrze nie wskazany a w II i III tylko wyjątkowo. Bałam się go ale moja ginka też mi go przepisała nie widząc przeciwskazań a nasza mamusia Aditka też go sobie aplikowała:-) Wiec nie boję się już:) Myślę że w 22 tygodniu maluchowi już takimi lekami się nie zaszkodzi a infekcja wewnątrzmaciczna już mu zagraża wiec wybierając mniejsze zło trzeba przeciwdziałać:)

Kaira jestem bardzo dumna i szczęśliwa że założyłam to forum bo tyle się na nim już szczęścia przydarzyło że szok:-)

Dziewczynki muszę się Wam pochwalić moją córą :
DSC_0787.jpgDSC_0793.jpgDSC_0796.jpgDSC_0807.jpgDSC_0803.jpg

Moje dziecię w brzuchu szaleje codziennie, zwłaszcza rano i wieczorem i to już bardzo bardzo silnie:D Teraz nie żałuję że nie kupiłam detektora tętna bo i tak codziennie mnie te ruchy uspokajają. W poniedziałek podgląd malucha jupi!!!:-)

Załączniki

• DSC_0787.jpg
    DSC_0787.jpg
    26,4 KB · Wyświetleń: 102
  • DSC_0793.jpg
    DSC_0793.jpg
    27,4 KB · Wyświetleń: 103
  • DSC_0796.jpg
    DSC_0796.jpg
    24,8 KB · Wyświetleń: 87
  • DSC_0807.jpg
    DSC_0807.jpg
    29,9 KB · Wyświetleń: 98
  • DSC_0803.jpg
    DSC_0803.jpg
    34,1 KB · Wyświetleń: 96
Ostatnia edycja:
Neli - przypomniało mi się jeszcze coś..
Ja aktualnie walczę z bakteriami i używam Feminella Vagi C - dopochwowa witamina C, która obniża pH co stwarza niekorzystne warunki do rozwoju bakterii chorobotwórczych a pozwala namnożyć się dobrej mikroflorze . Stosuję rano feminelle a wieczorkiem Invag.
Na ulotce Feminelli pisze, że jest bezpieczna na każdym etapie ciąży.
Nie wiem na razie z jakim skutkiem się leczę (miałam też antybiotyk) bo jestem przed posiewem kontrolnym ale mam nadzieję, że pomoże.

Dzięki dziewczyny. Macie rację, czasem trzeba wybrać mniejsze zło, a lekarz chyba wie co robi. Czytałam, że czasami dziewczyny dostają go i w 1 trym chociaż nie wolno. Wezmę go na noc.
MAGDA kiedyś brałam feminellę, dobry pomysł, musz3 zakupić.
ENYA świetna ta twoja córcia: ) jaka wysportowana;)

Dokladnie, jak pisze Enya, brac i sie nie zastanawiac, bo gorzej bedzie jak sie nsbawisz grzybow. One nawet odolywanie wod lub zakazenie wewnatrzmaciczne moga spowodowac ...

Dziekuje dziewczynki za wsparcie i mile slowa, ale wy macie donosic do 40tc i juz!!;))

reklama
ADITKO!!! Serdecznie gratuluję! Przeuroczy!
Witaj mały królewiczu na świecie!
Rośnij zdrowo!!! :*

imagesCA4FHQKP.jpg

Enya - cudowna baletnica!!

Załączniki

• imagesCA4FHQKP.jpg
    imagesCA4FHQKP.jpg
    11,2 KB · Wyświetleń: 50
Do góry