Witajcie,wprawdzie nie mam poronień nawykowych,jestem po 1 pustym jaju płodowym i poronieniu samoistnym na początku 7tygodnia. Lekarze po 1 poronieniu zwykle nie zalecają badań,ale z uwagi na dodatnie ANA 1:320 typ świecenia ziarnisty,nie podejdę do kolejnej próby bez dodatkowych badań i leków. O ANA wiem od kilku lat,przed ciążą odwiedziłam reumatologa i immunologa,którzy po wykluczeniu zespołu antyfosfolipidowego machnęli ręką na moja ANA. Poza nimi mam hiperprolaktynemię (zbijana przed ciążą i teraz norprolaciem z dobrym skutkiem),hiperandrogenizm- zdaniem endokrynologa bez wpływu na puste jajo i poronienie,za to ANA może być przyczyną,natomiast immunolog twierdzi,że za wysoki testosteron może być przyczyną,a moje ANA nie! Już nie wiem kogo słuchać. Zarówno endokrynolog,jak i immunolog są przeciwni sterydom. Endokrynolog włączył mi euthyrox 25 ze względu na graniczny wynik tsh-2,5,co immunolog podważył,ale myślę,że endokrynolog ma w tym zakresie większą wiedzę. Immunolog wysłał mnie na badania allo mrl,komórki nk i test cytotoksyczny,badania na trombofilię i posiewy na mycoplasme,ureoplasmę i chlamydię. Wspominał o szczepieniach u prof. Sachy,ktory jest jego kolegą,a ja mam mieszane uczucia...bo czytałam,że przy dodatnich ANA nie zaleca sie szczepień. Immunolog stwierdził,że moje ANA nie są przeszkodą,a szczepienia są całkowicie bezpieczne i wcale nie stanowią dużej ingerencji w układ immunologiczny. Nie ukrywam ,że boję się tych szczepień przez wzgląd na ANA i raczej na pewno nie zdecyduje się na szczepienia już przy drugim podejściu do ciąży,dlatego zastanawiam się czy jest sens robienia tych badań na allo mrl i nk( koszt 700zł),jeśli leczenie polega tylko i wyłącznie na szczepieniach? Jestem z Krakowa i szukam lekarza,który zastanowi się nad moim przypadkiem i nad ANA jako przyczyną. Immunolog zaleca w nastepnej ciąży zastrzyki z heparyny i acard. Sporo czytałam i wiem,że dziewczyny biorą też encorton. Nie chcę się bardzo upierać na te sterydy,ale chcialabym skonsultować swój przypadek z kimś ,kto nie boi się ich zlecic,jesli jest taka potrzeba. Czy mozecie mi kogoś polecić? Będę bardzo wdzięczna za wszelkie rady.