reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Ja tez tak to zrozumialam a co to reszta to nie mam pojecia[emoji53] No cóż psychicznie muszę się nastawić na te szczepienia i tyle...dzięki. ..

Napisane na SM-J500FN w aplikacji Forum BabyBoom

nie ma się czego bać, ja poroniłam 5 razy i innej drogi już nie widzę, jestem już po trzech szczepieniach i jak to mi nie pomoże to już nie ma nadziei......................zresztą to już będzie moja ostatnia próba

reklama
nie ma się czego bać, ja poroniłam 5 razy i innej drogi już nie widzę, jestem już po trzech szczepieniach i jak to mi nie pomoże to już nie ma nadziei......................zresztą to już będzie moja ostatnia próba
Mała 79 mam dokładnie takie samo podejście:) albo ten sposób i teraz:) albo cieszenie się córcią i tyle:)

A też u Pasnika się szczepisz? A po tych szczepieniach 3 to trzeba zrobić allo mlr jeszcze raz i wtedy ewentualnie zielone światło albo kolejne szczepienia? Jak często sa te szczepienia?

Takie samo podejście miałam do szczepionek ;) niedługo startujemy, muszę się wykurować ;) a doc Paśnik jest do 31 na urlopie :)

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Do 31 raczej nie bo mam wizytę 30[emoji5] Pewnie do jutra a od poniedziałku wypoczety i ze swieza glowa mnie przyjmie[emoji5]

A też u Pasnika się szczepisz? A po tych szczepieniach 3 to trzeba zrobić allo mlr jeszcze raz i wtedy ewentualnie zielone światło albo kolejne szczepienia? Jak często sa te szczepienia?

Ja miałam 2 szczepienia. Nie traktuje wszystkich sztampowo tylko indywidualnie:) Po szczepieniach, które są co 3 tygodnie, robi się badanie cytokin-między 3 a 6 tygodniem po szczepieniu. Na podstawie tych wyników pozwala na starania-lub nie.

Witajcie,wprawdzie nie mam poronień nawykowych,jestem po 1 pustym jaju płodowym i poronieniu samoistnym na początku 7tygodnia. Lekarze po 1 poronieniu zwykle nie zalecają badań,ale z uwagi na dodatnie ANA 1:320 typ świecenia ziarnisty,nie podejdę do kolejnej próby bez dodatkowych badań i leków. O ANA wiem od kilku lat,przed ciążą odwiedziłam reumatologa i immunologa,którzy po wykluczeniu zespołu antyfosfolipidowego machnęli ręką na moja ANA. Poza nimi mam hiperprolaktynemię (zbijana przed ciążą i teraz norprolaciem z dobrym skutkiem),hiperandrogenizm- zdaniem endokrynologa bez wpływu na puste jajo i poronienie,za to ANA może być przyczyną,natomiast immunolog twierdzi,że za wysoki testosteron może być przyczyną,a moje ANA nie! Już nie wiem kogo słuchać. Zarówno endokrynolog,jak i immunolog są przeciwni sterydom. Endokrynolog włączył mi euthyrox 25 ze względu na graniczny wynik tsh-2,5,co immunolog podważył,ale myślę,że endokrynolog ma w tym zakresie większą wiedzę. Immunolog wysłał mnie na badania allo mrl,komórki nk i test cytotoksyczny,badania na trombofilię i posiewy na mycoplasme,ureoplasmę i chlamydię. Wspominał o szczepieniach u prof. Sachy,ktory jest jego kolegą,a ja mam mieszane uczucia...bo czytałam,że przy dodatnich ANA nie zaleca sie szczepień. Immunolog stwierdził,że moje ANA nie są przeszkodą,a szczepienia są całkowicie bezpieczne i wcale nie stanowią dużej ingerencji w układ immunologiczny. Nie ukrywam ,że boję się tych szczepień przez wzgląd na ANA i raczej na pewno nie zdecyduje się na szczepienia już przy drugim podejściu do ciąży,dlatego zastanawiam się czy jest sens robienia tych badań na allo mrl i nk( koszt 700zł),jeśli leczenie polega tylko i wyłącznie na szczepieniach? Jestem z Krakowa i szukam lekarza,który zastanowi się nad moim przypadkiem i nad ANA jako przyczyną. Immunolog zaleca w nastepnej ciąży zastrzyki z heparyny i acard. Sporo czytałam i wiem,że dziewczyny biorą też encorton. Nie chcę się bardzo upierać na te sterydy,ale chcialabym skonsultować swój przypadek z kimś ,kto nie boi się ich zlecic,jesli jest taka potrzeba. Czy mozecie mi kogoś polecić? Będę bardzo wdzięczna za wszelkie rady.

dzięki za informację, a w jakim badaniu się sprawdza te cytokiny?Mi hematolog nie kazał nic takiego robić...
Hematolog raczej nie robi tego badania, to działka immuno ;)

Też tak do tego podchodziłam, ale Paśnik powiedział że jak się nie uda to będziemy działać inaczej ;) więc ufam mu ;)

Do 31 raczej nie bo mam wizytę 30[emoji5] Pewnie do jutra a od poniedziałku wypoczety i ze swieza glowa mnie przyjmie[emoji5]

O patrz, tak to jest jak chłop dzwoni umawiać na wizytę...jak zwykle muszę wziąć sprawy w swoje ręce, bo nawet wizyty załatwić nie umie [emoji36]

Ja miałam 2 szczepienia. Nie traktuje wszystkich sztampowo tylko indywidualnie:) Po szczepieniach, które są co 3 tygodnie, robi się badanie cytokin-między 3 a 6 tygodniem po szczepieniu. Na podstawie tych wyników pozwala na starania-lub nie.

Dal Wam zielone światło po drugim szczepieniu? My jedziemy na pierwsze jakoś na początku lutego :)

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

reklama
Do góry