reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

reklama
Nafoczka a co to za badanie CATCH22.? Dlaczego MTHFR gorsze możesz mi wytłumaczyć.?
Progresteron robiłam w 4 tygodniu po poronieniu.
Magda przepraszam ze dopiero pisze ale bardzo źle się czuje. Wciąż okropnie boli mnie paszcza a wiecie przy dwójce dzieci... "przecież mamy nie choruja. MTHFR C jest gorsza mutacja genu niż MTHFR A gdyż powoduje większe ryzyko podniesienia homocysteiny a co za tym idzie ZD. Mój mały miał ryzyko trisomii 1:35 i jest zdrowy ♡
Nafoczka a gdzie byłaś w poradni genetycznej? to badanie catch22 kto zlecił, bo pierwszy raz o tym czytam...
Lilia beta rosła, ale nie były to przyrosty tak duże, od razu mnie to zamartwiło, ale wiadomo nadzieja umiera ostatnia, widać dzięki lekom pęcherzyk dał radę urosnąć ale ciąża się nie rozwija już, jak zaczął brzuch boleć to byłam przerażona,
CAtCH 22 to badanie genetyczne w kierunku dodatkowych trisomii. Robi sie go z M. tak jak kariotypy. Zleciła mi go pani genetyk z poradni w Rzeszowie.
Paula bardzo mi przykro :(
Link do: Zespół DiGeorge’a | Wspólnie – stowarzyszenie na rzecz dzieci z rzadkimi chorobami genetycznymi i ich rodzin

Ostatnia edycja:
Dziewczyny powielam prośbę o pomoc, podpowiedź.

Witam dziewczyny jestem po wizycie u Pani doktor genetyk Proszę was o pomoc potrzebuję podpowiedzie z waszej strony co dalej. Na początek napiszę wyniki badań.
Badanie mikromacierzy- Wykryto nieprawidłową liczbę kopii chromosomu 10 wskazującą na trisomię chromosomu 10.
Kariotyp mój i męża prawidłowy 46,XY.46,XX.
Wyniki badania w kierunku trombofili - Mutacja C677T w genie reduktory tetrahydrofolianowej - MTHFR -Heterozygota-obecna mutacja w jednym alleluja genu. Zmiana w genie PAI
TSH 3- generacja 0,989
Progresteron- 6,58
Toxoplazma - IgM - ujemny
IgG - 0,01

Pani doktor zaleca abym starała się dalej zajść w ciążę przy wsparciu lekami zażywala już teraz acard i kwas foliowy w zwiększonej dawce i jak zajdę w ciąże to sterydy. Nic nie wspomina o immunologii powiedziałam jej że brałam clexan i acard w trzeciej ciąży ,że mam przeciwciała i myślę nad wizytą u Malinowskiego i szczepieniach a ona na to że to strata czasu. Oczywiście mamy również do wyboru zapłodnienie pozaustrojowe lub in vitro. Proszę powiedzcie co dalej począć sama nie wiem w którą stronę pójść.
kochana nie pomogę w genetyce bo się nie znam. Ja mam mutacje MTHFR i mam metylowqne na to witaminy i nic więcej i acard odstawiony bo plamilam. Jedno co mogę napisać i ciągle powtarzam z własnego doświadczenia to to że min nic nie pomogło ani intralipid ani prolutex ani wysoki encorton nic tyko szczepienia, chcesz próbuj bez nich ale ja bym nie zaryzywkowala. Jesli mąż ma przeciwplemnikowe albo ty przeciwlozyskowe jak ja to mąż musi mieć steryd a ty szczepienie.

Burczuś Dziękuje za odpowiedź . Mnie również czas goni skończę w tym roku 37 lat nie mam dzidziusia. Jestem umówiona do Malinowskiego na 26 września tylko , że po wizycie u Pani Genetyk dostałam wątpliwości co robić dalej. Powiedzcie co to za badanie NK i MRL bo już nie wiem czy to mam zrobione czy nie.
Jeśli Umówias się u maliny to on ci zrobi wszystkie badania i niemusisz juzmoglo niczym myśleć on cię pokieruje i odnośnie mutacji i trombofili jak i odnośnie immunologi. Nie masz się co zamart wiać.
Moja ciąża niestety też już się nie rozwija, nawet serduszko nie dało rady zaistnieć, pomimo tego że pęcherzyk rósł książkowo, a beta mówiła swoje...
Ściskam kochana napiszesz która to twoja ciąża ?pierwsza na lekach ? Jakie badania miałaś ?
Gabiś brzuch zaczął mnie boleć w pon pisałam na forum ale tylko Fondie napisała że jak skurczy nie ma to ok, ból był jak na @, i we wtorek już pęcherzyk był nic nie podrósł, beta słabo rosła 10 dpo 12, 13 dpo 99, 15 dpo 211
Agnieszkap tez miała małe przyrosty a Ula na świecie :) właśnie jak aga ?
Ja miałam skurcze juz nawet w 28dc z beta 806 I przeszło i często mam skurcze w bokach nawet to nie reguła.
crinone, duphaston, luteina 100( progesterony) po owu,
metypred 8mg od pozytywnej bety
clexane przerywałam bo miałam krwawienia
witaminy femibion, pregna plus, metyle b6, b9, b12 i inne suplementy
ale u mnie od początku coś było nie tak
kto cię prowadził i kazał clexane przerywać ?

Mickey bardzo mi przykro:(
Asia gratuluję trzymam kciuki
Madzia kompletnie się na tym nie znam ale jak kiedyś czytałam to z chromosomem 10 da się żyć poprawcie mnie jeśli się mylę to supersamica trudności w przyszłości mogą byc z miesiączka płodnośćia itd co Ci mówiła genetyk? Czy ta wada jest powszechna przypadkowa może sie jeszcze zdarzyć, czy dziecko mogło by normalnie żyć?
Ile ciąż straciłaś możesz mi przypomnieć ?
Ja bym jednak chyba zbadała immunologię czas ciągle nas goni
Nafoczko tak tylko wtracę informacje dla Magdy ze ja mam mthfr A i C heterozygote i homocysteine 6,9 dziś powtórzyłam i zobaczymy zrobiłam sok z buraka dziś siedzi w lodówce :) ale metyle biorę juz chyba od 8 miesięcy

Nafoczka Bardzo dziękuję za informację . Proszę podpowiedz co dalej robić czy jechać do Maliny jakie badania mam teraz zrobić. Proszę podpowiedz co z tą trombofilią czy zwiększone jest dużo ryzyko urodzenia chorego dziecka.

Mickey, przykro mi:( Trzymaj się!
My dzisiaj bylismy u genetyka na nfz i zlecił tylko kariotypy, "nie stwierdzono wskazań do wykonania badań w kierunku trombofilii"... Radzicie zrobić mimo wszystko MTHFR i Lieden?

Nafoczka Bardzo dziękuję za informację . Proszę podpowiedz co dalej robić czy jechać do Maliny jakie badania mam teraz zrobić. Proszę podpowiedz co z tą trombofilią czy zwiększone jest dużo ryzyko urodzenia chorego dziecka.
Madziu uważam, ze jeśli Cię stać i nie masz kosmicznie daleko to powinnaś pojechać do Maliny. Wielu tu dziewczynom pomógł. Jeśli blokują Cię środki finansowe to będziesz musiała decydować sama oczywiście a naszą pomocą. Ja wybrałam tą drugą droge i się udało ale też słuchałam dziewczyn i zdrowego rozsądku. Zły podział chromosomow może zdarzyć się zawsze nawet u zdrowej pary, nie ma reguły, bo i na odwrót, złe wyniki mogą nie mieć wpływu na zdrowie dzidziusia tak jak u mnie ;) Na pewno taki wynik da Ci do myślenia i będzie siedział w głowie już do końca i tylko ty musisz wiedzieć jak to zaszufladkować. Mi pomogła wiara choć wiem, ze nie każdy idzie tą drogą ;)

PS fondie napisz mi przewidywaną date porodu (jeśli chcesz), Malinowski jest z Łodzi?

Ostatnia edycja:
reklama
Madzia ja powiem tak jak Nafoczka jak Cie stać to idź na skróty i prosto do Maliny a jeszcze przed 40 urodzisz dwójkę dzieci.

Mickey :-( Cóż Ci mogę skarbie napisać -cierpie razem z Toba ale jaj zwykle mam jakąś rade.Nie poddawaj się. Odastawiasz leki i czekasz na samoistne czy jak??Co Ci lekarz powiedział...Powiem Ci że na przykładzie Lamii i Wsi nie odpuscilabym w żadnym cyklu i szła we mgłę i liczyła że następny raz będzie tym szczęśliwym .Przytulam bardzo mocno.

Do góry