reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

reklama
Hej Dziewczyny to jeszcze raz ja :)
Co to jest za badanie allo-mlr i czy ma to zwizek z mutacją?
Mam też pytanie do wszystkich doświadczonych bardziej niż ja.
Mam teraz pojechać do PL i zrobić badania na
BiałkoC i BiałkoS przeciwciała lipidogram, homocysteina i pakiet na tarczyce . I się zastanawiam czy nie zrobić homocysteiny (będę wiedziała czy z femibionu się wchłanaia kwas foliowy) i tarczyca bo to nie ma nic wsplnego z trombofilią i wymaga dodatkowych leków gdyby było nie prawidłowo. A z reszty badań na razie zrezygnować- (bo wszystko prywatnie robię ) Bo następna ewentualna ciąża na żelaznym zestawie i tak bez względu na wyniki .
I jak się nie uda no dopiero te badania porobić .
Proszę doradźcie.

Fondie TRZYMAM KCIUKI rozumiem co czujesz pamiętam ten strach. Pisz pisz pisz to pomaga rozadowa stres:)

Jezeli poziom kwasu foliowego mam ponad norme tzn ze teoretycznie nie powinnam miec tej mutacji?

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
ja miałam ponad norme 2 razy i mam mutacje mthfr, to nie reguła,
Dziewczynki poradzcie w kwestii drożności rureczek( jajowodów) czy sprawdzenie drożności jest płatne? czy na nfz, jakie terminy? jaki koszt kto się orientuje? mi doktorek zaproponował żeby sprawdzić...

Hej Dżoł
Jak masz mutacje MTHFR to zaburzona jest metylacja tzn że kwas foliowy i witaminy B w wersji tej syntetycznej które dostępne są powszechnie się nie wchłaniają bo organizm nie metyluje.
Czyli bierzesz taki folik np i on sobie krąży w organizmie jak toksyna i nic z tego nie wynika.
Dlatego wychodzi Ci ponad norme. Przy tej mutacji zawsze też wychodzi podwyższony cholesterol.
Trzeba zbadać poziom homocysteiny i jak za wysoki zbijać metylowanym kwasem foliowym który jest np w FEMIBION
Tu jes więcej info.
Link do: Mutacja MTHFR zalecenia. - MUTACJA MTHFR
Najwięcej oczywiście na angielsko języcznych stronach.
Pozdrawiam .

Strawbelka forum to właśnie taka wymiana zdań.Ja lubię kiedy ludzie mają swoje zdanie i je głośno wyrażają. Ja z szczwpieniami jak i dzieci tak i dorosłych jestem tego zdania co ma być to będzie ;-).

Chyba się wtopilam z tym wyjazdem na Częstochowę. Muszę tej nocy wstać o 4 rano :-(
Beata, sa pewne tematy ktore prowadza do klotni, wiec lepiej ich nie poruszac.

Poza tym to forum na inny temat[emoji6]

Napisane na LG-D620 w aplikacji Forum BabyBoom

Hej Dżoł
Jak masz mutacje MTHFR to zaburzona jest metylacja tzn że kwas foliowy i witaminy B w wersji tej syntetycznej które dostępne są powszechnie się nie wchłaniają bo organizm nie metyluje.
Czyli bierzesz taki folik np i on sobie krąży w organizmie jak toksyna i nic z tego nie wynika.
Dlatego wychodzi Ci ponad norme. Przy tej mutacji zawsze też wychodzi podwyższony cholesterol.
Trzeba zbadać poziom homocysteiny i jak za wysoki zbijać metylowanym kwasem foliowym który jest np w FEMIBION
Tu jes więcej info.
Link do: Mutacja MTHFR zalecenia. - MUTACJA MTHFR
Najwięcej oczywiście na angielsko języcznych stronach.
Pozdrawiam .

Dzieki za info. Nie wiem czy mam mutacje bo nigdy nie badalam. Myslalam ze jedno wyklucza drugie [emoji26]
A od poronienia biore mocniejszy kwas foliowy (5gm) plus w saszetkach miositogyn tez jest w skladzie i myslalam ze stad ten wyzszy wynik. Jak zapytalam lekarza czy to dobrze to powiedzial ze tak ma byc bo teraz potrzebuje wieksze stezenie [emoji849] a przekroczenie jest o 1 dziesiata i wynisi 18,8. A norma jest 4,6-18.7. [emoji848][emoji45]

Napisane na iPad w aplikacji Forum BabyBoom

Ostatnia edycja:
Jezeli poziom kwasu foliowego mam ponad norme tzn ze teoretycznie nie powinnam miec tej mutacji?

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Jeśli kwas foliowy jest ponad norme to duże prawdopodobieństwo mutacji MTHFR A 1298 C. Wtedy ten kwas się nie wchłania a odkłada w organiźmie, stąd jego wysoka ilość w badaniach.

Fondie a ft4 jakie masz? bo one tu jest najistotniejsze.

Ostatnia edycja:
nie wiem mile. wicz nie kaze badac ft4 i sie dodzwonilam i mam zostawic taka dawke jaka mam. Więc nastepny raz bede za 2 tyg robic i bde juz u mojej endo. Norme w ciazy mam do 2,32 a mam 2,13 i tylko 2 tygodnie minely od zmiany na wieksza dawke a tsh chyba wolniej sie zmienia nie?

reklama
nie wiem mile. wicz nie kaze badac ft4 i sie dodzwonilam i mam zostawic taka dawke jaka mam. Więc nastepny raz bede za 2 tyg robic i bde juz u mojej endo. Norme w ciazy mam do 2,32 a mam 2,13 i tylko 2 tygodnie minely od zmiany na wieksza dawke a tsh chyba wolniej sie zmienia nie?
Tsh jest mało istotne. Ft4 jest ważne. Ja miałam tsh w normie a ft4 poniżej normy a ten hormon jest bardzo istotny w ciąży. Dobry endokrynolog zawsze zleca ft4.

Do góry