reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Barbinko dziękuje za pomoc, jestes wielka :-)
w sumie tak myslałam , ze jak histeroskopii wyszła ok, to tu tez nie powinno byc problemów. U Ciebie tez na pewno jest w porzadku, tylko szkoda że na wyniku o tym przeczytać nie możesz :wściekła/y:
Jak chcesz , 1 lipca moge potpytac Maliny, o co chodzi z tym brakiem materiału do badań.

Aditka,
przepraszam ze pytam, bo nie moge znaleźć we wczesniejszych postach, coś Wam wyszło w kariotypach że zapisujesz sie do genetyka ?
i możecie mnie oświecić cóż to MTHFR :confused:?

reklama
Misiejku nie ma za co ;-) studiowałam polonistykę i miałam łacinę na niej więc pomagam jak tylko umiem i mogę :tak: Jakbyś mogła podpytać Malinę to bym była bardzo wdzięczna, choć ja w następnym tygodniu mam szczepienie i spróbuję zagadać z pielęgniarkami. Niby u mnie histero wyszła ok bo mi ta doktor mówiła.
Co do mutacji MTHFR to ja ją mam. Mam mutację genu C677T homozygotyczną, a to oznacza, że mój organizm nie przyswaja kwasu foliowego tak jak powinien. Niektóre dziewczyny tutaj mają mutację np. heterozygotyczną. Moja jest gorsza, tyle Ci powiem. Ogólnie wiąże się to z przyjmowaniem dużych dawek kwasu foliowego (ja na razie biorę 2 tabletki 0,4 mg), w ciąży np. będę musiała brać 15 mg. Niedobór może prowadzić do uszkodzenia cewy nerwowej u płodu, a to jest niebezpieczne. Niestety nie da się tego wyleczyć.

dzięki Barbinko, kurcze że tez sobie nie zapisałam czy Malina zlecił mi badanie na te mutacje:-(, podejrzewam że tak bo na stronie laboratorium APC wyczytałam że wykonuja , a w końcu na cos poszło te 6000 tys :szok:
No nic wszystkiego dowiem sie 1 lipca, w sumie to juz niedługo:-)

Ostatnia edycja:
Misiejku badanie MTHFR wykonuje się w podejrzeniu wrodzonej trombofili obok mutacji V-Leiden i genu protrombiny. Są 2 rodzaje mutacji - typu A (A1298C) oraz typu C (C677T). Obie mogą występować w postaci heterozygodycznej (dziedziczysz ją od jednego z rodziców) albo homozygodycznej (od obojga). Tak jak Barbinka napisała homo jest gorsza niż hetero bo "mocniejsza". Ja mam typ A - heterozygotę i mnie np Malina póki co kazał tylko dietą wzbogacać kwas foliowy + oczywiście dawkę stałą dziennie. I tak naprawdę uspokoił mnie że akurat jest to najmniej inwazyjna mutacja z tych wszystkich. Chociaż powiem Wam że coś może być na rzeczy bo moja mama pomiędzy mną a bratem (11 lat różnicy) zaszła w ciążę i też ciąża obumarła i miała łyżeczkowanie. Tak naprawdę nie wiadomo czy oprócz tego była w ciąży bo wiadomo testów ciążowych nie było....A moja babcia urodziła córkę w 7 miesiącu ciąży z rozszczepem kręgosłupa która zmarła zaraz po porodzie.Już nie mówiąc o żylakach babci (miała operację) i zakrzepie w nodze mamy. Napiszę Ci co miałam w opisie badania:
Obecność wyżej wymienionych wariantów wiąże się z podwyższonym ryzykiem chorób o etiologii zakrzepowo-zatorowej. U kobiet zwiększa się także ryzyko poronień samoistnych i innych patologii III trymestru ciąży. U potomstwa ze stwierdzoną mutacją w genie MTHFR dodatkowo obserwuje się zwiększone ryzyko wad cewy nerwowej lub rozszczepu warg i podniebienia.

U nas w łodzi po wyniki idzie sie do lekarza genetyka, tak mi przynajmniej powiedziała Pani do której po te wyniki dzwonilam... Tak tez miała moja znajoma :-)

Dzięki Dziewczynki za wytłumaczenie, laik jestem jeszcze w tym wszsytkim:-p
widzę że to bardzo ważne badania i te mutacje wcale tak rzadko sie nie zdarzają:-(
mam wiec nadzieje że miałam to robione w łodzi..
wszystko bedzie jasne 1 lipca, ciekawe czy te wiesci mi całego urlopu nie popsują:no:
a jak tam u Was Kochane ?
Enya po szczepionce nadal zadnych dolegliwosci ? Barbinka kiedy nad morze lecicie ? Truskawka nadal w szale ćwiczeń :-D?
Aditka jak tam nastrój przed genetykiem ?
a gdzie sie podzewaja Arla, Alusia, Gogac ?
chyba i na forum sezon urlopowy sie zaczał :cool2:

Ostatnia edycja:
Misiejek jeszcze nie urlopowy nie nie ... ale cały weekend spędzony na powietrzu :cool2:
Powiem Ci że z każdym postem uczę się czegoś nowego ... podobnie jak Ty laik jestem w temacie badań :tak:

kurcze tak sobie myśle i czytam o tej trombofilii, i chyba u mnie coś w tym moze byc, sam fakt że moim rodzice są po udarach, może świadczyc o tym ,że odziedziczyłam problem z krzepliwością..:wściekła/y:
eh może niepotrzebnie sie nakrecam, z jednej strony internet to prawdziwa zmora, człowiek nie potrafi sie powstrzymac i wyszkuje najgorsze historie
:no:
No Enya widzę ze Twoja Mama i Babcia też swoje przeżyły :szok:

Hej,
dziewczyny czy Waszym zdaniem ma zanaczenie gdzie robi się badanie karitypu? Chodzi mi najbardziej o Warszawę. W CZD zaproponowano mi 01.07.2013 więc to bardzo szybki termin tym bardziej, ze to dziś dostałam tą informację ma maila.

reklama
Iza Jak dla mnie nie ma znaczenia gdzie, badanie wszedzie wykonywane jest to samo, różni sie tylko ceną;-)
jesli prywatnie w warszawie to polecam karyotest
ul. sliska w samym centrum, nie trzeba sie zapisywac, codziennie pobieraja krew od 8.00-10.00 , na wynik czekasz miesiac, jesli cos wychodzi nie tak dzwonia wcześniej i wtedy mozesz sie umówić na wizyte z genetykiem.
Jesli ok , to odbierasz osobiście , albo wysyłaja poczta.
cena jak na to badanie tez niska, bo 660 zł od pary.
załaczam strone, gdzie można pobrać dokumenty do wypełnienia przed pobraniem krwi.
Laboratorium Badań Cytogenetycznych Karyotest

Jednak jesli na 1.07 miałabys wizyte w ramach NFZ , to termin na prawde super i nie ma sie nad czym zastanawiac:-)

Ostatnia edycja:
Do góry