reklama
G
Gość
Gość
Betaina, to z buraka jest "dawca" 3 form metylowych. Czyli tak najprosciej mowiac jak masz ta betaine, b6 b12 i kwas foliowy to tak jakbys miala formy metylowe b6 b12 i kwasu foliowego.Czekaj czekaj, czy dobrze zrozumiałam - ze betaina czyli to z buraka , zawiera w sobie metylowe formy b6,9,12 ?? Tak to mam rozumieć? pewna nie jestem...
bertha
Fanka BB :)
A, a zanim ze schowka mi ucieknie, wklejam link do artykułu o suplementach w przypadku mthfr - niestety link do artykułu źródłowego naukowego mi nie działa, wiec do opracowania krótkiego link:
Link do: MTHFR…i jak klinicznie zastosować suplementację w przypadku...
Link do: MTHFR…i jak klinicznie zastosować suplementację w przypadku...
bertha
Ale czy to ze jest dawca 3 form metylowych = ze betaina ma je w swoim składzie ?Betaina, to z buraka jest "dawca" 3 form metylowych. Czyli tak najprosciej mowiac jak masz ta betaine, b6 b12 i kwas foliowy to tak jakbys miala formy metylowe b6 b12 i kwasu foliowego.
Bo potem agnesis napisała, ze zwykle formy tych witamin w tym suplemencie sa tylko pomocniczo wg niej..
W Wikipedii tez pisze ze betaina to dobór grup metylowych. Tylko ze ja nie kumam co to znaczy ze jest dawcą/donorem grup.. Wyciąga je e zwykłych formy b6,9,12, tak?
Ostatnia edycja:
G
Gość
Gość
Bertha Nessi tam fajnie wytluaczyla
bertha
Ok, wrócę do tego jeszcze razBertha Nessi tam fajnie wytluaczyla
G
Gość
Gość
Bingo!Aha, czyli osobom z mutacja brakuje nie konkretnie metylowych witamin, tylko samych "grup metylowych" (byty niezależne od konkretnego suplementu/witaminy), które proces metylacji umożliwią. Uff... Chyba o to chodziło
G
Gość
Gość
Czyli jak w tym Solgar masz betaine i zwyla b6 b12 i kwas foliowy, to jakbys miala metylowe formy tych witaminAha, czyli osobom z mutacja brakuje nie konkretnie metylowych witamin, tylko samych "grup metylowych" (byty niezależne od konkretnego suplementu/witaminy), które proces metylacji umożliwią. Uff... Chyba o to chodziło
reklama
Ok, to proszę wytłumaczcie mi czy ten "modulator homocysteiny" można zakupić jako metylowane formy kwasu foliowego, B12 i B9 przy mthfr, czy lepiej ten zestaw z iherb?Juz czytam, ale muszę przedrzeć sie przez kilka stron sprzeczek
Przyznam szczerze, że dla mnie lepiej brać wszystko w jednej tabletce, ale czy jest on sprawdzony?
Podziel się: