reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

reklama
Hej! tak nieśmiało chcę się przywitać. Stawbelka polecała ten wątek, także zaglądnęłam, troszkę podczytałam kilka pierwszych stron i chciałabym się Was poradzić.
Mimo, że jestem po jednym poronieniu, to postanowiłam, że coś pobadam zamiast bezczynnie czekać na kolejna tragedię.
Zadzownilam do znajomego gina, zeby mi poradzil jakie badania zrobić i mam taką listę:
- antykoagulant tocznia
- mutacja genu protrombiny
- mutacja genu V typu Leiden
- niedobór białka C i S
- przeciwciała kardiolipinowe
- MTHFR

czy sugerujecie cos jeszcze, zeby za jednym zamachem zrobic?

PS. wczoraj w nocy czytałam ten wątek tak długo (przeskakując strony :) ), aż dotarłam do szczęśliwej wiadomości że założycielka tego wątku - enya81 - jest w ciąży i słyszała serduszko :) tak mnie wciągnęło :)

Susana czy masz jakieś objawy ciąży?
Bertha witaj. Co do badań to jest ich tona ale ja bym chyba poszukała raczej konkretnego lekarza i dała się poprowadzić. Ja żałuję że do tej pory robiłam badsnia " z internetu" ale na pewno trzeba porobić wymazy mycoplasma ureoplasma i chlamydia i toxo różyczka listeria. To kazał mi robić każdy lekarz.

Bertha...witaj, Enya już l dawno szczęśliwie donosiła ciążę i urodziła. Co do badań to ja bym nie przeszadzala po jednym poronieniu. Tutaj większość z nas jest po wielu stratach. Przeciwciała kardiolipinowe, antykoagulant, chlamydia, toxo, cytomegalia i badania tarczycowe. To najważniejsze na początku.

Ostatnia edycja:
Ok, dzięki.

Tak, wiem, ze to "tylko" jedne poronienie, natomiast któraś kiedyś napisała, że wiedząc to co teraz, po wielu poronieniach, to od razu po pierwszym zrobiłaby komplet badań.. także chcę zapobiegawczo sprawdzić co najważniejsze.

Susana czy masz jakieś objawy ciąży?
Bertha witaj. Co do badań to jest ich tona ale ja bym chyba poszukała raczej konkretnego lekarza i dała się poprowadzić. Ja żałuję że do tej pory robiłam badsnia " z internetu" ale na pewno trzeba porobić wymazy mycoplasma ureoplasma i chlamydia i toxo różyczka listeria. To kazał mi robić każdy lekarz.
Cyce bolą od czasu zastrzyku bardzo.
Od wczoraj , cały dzień mnie ciągnie podbrzusze.A jak kichnęłam wczoraj to mnie mocno brzuch zabolał dołem jakby mi się coś urwało.Tak miałam w poprz.ciążach że musiałam kucać prxed kichnięciem .Dzisiaj lekki ból głowy i brzucha

reklama
Susana gratulacje:) Dbaj o siebie, to teraz bardzo ważne, obstaw się lekami i będzie dobrze:)
Trzymam kciuki żeby to był początek kolejnej dobrej passy i żeby zaraz jak najwięcej dziewczyn do Ciebie dołączyło:)

Plastulinka - trzymam kciuki, żebyś znalazła dobrego lekarza i żeby wszystko się ułożyło:*

Esperanza - może waga zacznie spadać z lekkim opóźnieniem. Ja czuję się dobrze, tylko brzuch choć nie jest chyba jakiś wyjątkowo duży coraz bardziej przeszkadza, a to zaboli a to pociągnie. No i mam duże problemy ze spaniem tzn nie mogę zasnąć przed 3 rano , niezaleznie od tego o której się położę. Może organizm już się na bezsenne noce przygotowuje:p No ale takie doległości to w sumie sama przyjemnosc;) Tak bardzo się bałam, że nigdy się nie doczekam a już 2/3 drogi praktycznie za mną.

Nafoczka - kciuki za udaną wizytę, choć jestem pewna że taka będzie:)

Do góry