reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poród w Żeromskim

Mnie powiedzieli że nasza dzidzia będzie duża bo będzie ważyła 3400, z usg wygląda na 29tydzień sama nie wiem jak w to wierzyć :/

reklama
Co do wyboru szpitala to ze wzgledu na podejscie personelu tego Oddzialu tez jestem dobrej mysli :) O ujastku w ostatnim czasie slyszalam, że to masowa no i trudno sie z tym nie zgodzic widzac ile tam porodow. I opinie faktycznie różne, chociaż na poród decydują się w większosci z racji lekarza prowadzacego ciąże, ktory tam pracuje.

Z wymiarami się zgodzę, mojej bratowej (rodziła w sierpniu na ujastku) we czwartek powiedzieli, że Mała będzie miała 3500, urodziła się w sobote 4010 :-)
też nie była zadowolona z ujastka, nacięli ją, ale w jej przypadku to chyba by inaczej nie urodziła ;-)
aninek myślę, że córcia będzie normalna czyli tak do 3500 :) bratowej po kazdym usg termin się skracał, urodziła w 39 tc i takiego olbrzymka ;-) jak wymiary masz zgodne mniej wiecej do wieku plodu to raczej wszystko w porzadku - nie denerwuj sie :)
my następne usg będziemy mieli kolo 31-32 tc i zobaczymy jak wtedy bedzie z waga i ulozeniem :)

Pryz przy przyjęciu do szpitala położna pyta o wagę dziecka z ostatniego usg i mierzy kości miednicy, żeby w razie czego od razu lekarz mógł zdecydować o cc, jeśli dziecko okazałoby się za duże. U mnie synek według usg ważył 3700, faktycznie ważył prawie 3800, a ja przed ciążą nosiłam rozmiar 34 (więc raczej do drobnych osób należę) i urodziłam SN... chociaż byłą chwila zwątpienia pod koniec porodu gdy ustały skurcze, ale na szczęście się udało :)
Nie ma się co martwić na zapas, lekarze wiedzą co robią, a położne nad wszystkim czuwają :)

A i jeszcze jedno, mnie położna na porodówce zapytała, czy ewentualnie godzę się na nacinanie. Ponieważ wiedziałam, że dziecko jest spore, a chciałam uniknąć pęknięcia niekontrolowanego i ewentualnej cc, wyraziłam zgodę. Położna do końca walczyła żeby nie ciąć, ale ostatecznie był trzeba, ale i tak nie było to takie straszne.
O podanie oksytocyny też pytała, w momencie jak ustały skurcze. Nie naciskała, że jest to konieczne, spokojnie wyjaśniła i odpowiedziała na wszystki moje pytania.

Ania, po wykonaniu KTG sprawdzała wydruk lekarka z przychodni (ta ruda), po czym od razu wzięla mnie na badania ginekologiczne i potem na USG i mając te wszystkie informację dopiero wtedy wyznaczyła mi termin kolejnego KTG - wtorek.

Znalazłam ostatnio bardzo fajną książkę "Urodzić razem i naturalnie" -ksiązka bardziej jest dla położynych niż dla rodzących ale mozna się dowiedziec ciekawych rzeczy z niej np. co to jest łożysko dojrzałe oraz , że "pozycja leżąca jest wskazana tylko w porodach zabiegowych"

Dzięki Elak za odpowiedź:) Ja byłam na KTG w czwartek 29.11 ale wtedy miałam tylko sprawdzany wydruk bo akurat dwa dni wcześniej miałam wizytę u swojej lekarki. Teraz też będę na KTG we wtorek to pewnie zrobią mi już USG i badanie ginekologiczne. Nie zwóciłam uwagi, czy przyjmowała mnie ta ruda lekarka, ale fotel też zrobił na mnie wrażenie:) A na kiedy masz terimn porodu i o której będziesz we wtorek na KTG bo nie wykluczone że się zobaczymy:)?

dziewczyny a wiecie jak jest w rzeczywistosci ze znieczuleniem w zeromskim?
slyszalyscie jak to realnie wyglada? mozna sie faktycznie doprosic?

reklama
Witam:) jestem tu nowa, ale od jakiegoś czasu czytam Wasze opinie i opinie na innych forach krakowskich szpitali. Też skłaniam sie do porodu w Zeromskim. Ktoś juz podjął temat szczepienia maleństwa w pierwszej dobie, że w Zeromskim można "sie nie zgodzić". Czy któras z Was wie jak to dokładnie wygląda, czy samej trzeba podjąć temat, czy dają coś do podpisu? Wklejam linka n.t. szczepień: INDYWIDUALNY KALENDARZ SZCZEPIEŃ | Eko Mama pozdrawiam!

Do góry