reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poród w Żeromskim

Dziewczyny, nie wiecie co stosuje się do przemywania pępka w szpitalu, zwykły spirytus czy popularny teraz octenisept? a do przemywania oczu i noska używałyście/będziecie używać soli fizjologicznej?

w szpitalu używali spirytusu 70% i takiego też używałam w domu (do kupienia w aptece przy szpitalu), do oczek używałam przegotowanej wody a jak zebrało się więcej ropki lub oczko się zaczerwieniło to soli fizjologicznej

reklama
myszos ja do pępuszka używałam właśnie octenisept, bardzo wygodny i pępuszek w 7 dniu już odpadł. Wystarczy kupić to malutkie opakowanie, bo i tak sporo zostaje.
Oczka przemywałam wodą przegotowaną lub właśnie fizjologiczną - w zależności co miałam pod ręką.
Do noska też warto Disnemar przygotować.

każdy ma zalety i wady - Ujastek jest przyjazny mamie, Żeromski - dziecku i oba się tak promują, mam znajome, które rodziły i tu i tu i podzielone są po połowie na zadowolone i niezadowolone.. Ogólnie oba szpitale są dobre, ja miałam cesarkę w Żeromskim i jestem zadowolona, drugie też urodzę tam.

A teraz bedziesz miec cc czy sn? Pytam bo tez do dr Kmiecia chodzilam :) Ja bylam bardzo z niego zadowolona.

ninuszka nie tylko przy katarku. On nawilża nosek od środka czyli też zapobiega puchnieciu śluzówek a tym samym zapobiega infekcjom.
Ja pamiętam że psikałam przed każdym spacerem.
Dodatkowo dużo łatwiej jest nosek oczyścić, bo psikamy i odciągamy.
Ja do odciągania polecam Marimer, bo nie trzeba dokupywać tych wkładów/filtrów tylko wystarczy kawałek wacika włożyć.

A teraz bedziesz miec cc czy sn? Pytam bo tez do dr Kmiecia chodzilam :) Ja bylam bardzo z niego zadowolona.

jeszcze nie wiadomo, jak to powiedział "nie planujemy dalej niż na 2 wizyty do przodu" ;-) czyli teoretycznie nie wyklucza możliwości porodu naturalnego ale czeka na rozwój sytuacji, jedynie uprzedził mnie, że w moim przypadku (pewnie po tak krótkim czasie od cesarki), jeśli się zdecyduję na poród naturalny to będę musiała pisemnie wyrazić na to zgodę..

też jestem z niego bardzo zadowolona ;-)

Dziewczyny, nie wiecie co stosuje się do przemywania pępka w szpitalu, zwykły spirytus czy popularny teraz octenisept? a do przemywania oczu i noska używałyście/będziecie używać soli fizjologicznej?

W szpitalu używali ocenisept właśnie.
Zachwalali i kazali podpisać, że zostałam zapoznana z tym, jak się pępuszkiem zajmować. Ja tam nauczona przy pierwszym dziecku stosowałam suchą pielęgnację, tzn niczym go nie traktowałam i w końcu i tak odpadł ;) pępowina gruba była więc trzeba było troszkę poczekać

Dziewczyny, jeśli odejdą mi wody i przyjadę do szpitala, a nie będę miała jeszcze jakiś większych skurczy to mogę się spodziewać że odeślą mnie spowrotem do domu?:-(

Dziewczyny, jeśli odejdą mi wody i przyjadę do szpitala, a nie będę miała jeszcze jakiś większych skurczy to mogę się spodziewać że odeślą mnie spowrotem do domu?:-(

Ja to bym Cie nie odsyłała bo skoro wody odeszły to chyba coś oznacza i nie mozesz sobie biegać po mieście bez nich:/ Ale jak robią to tez bym chciała wiedzieć:/

reklama
nie słyszałam, żeby po odejściu wód odsyłali z powrotem do domu ale fakt jest też taki, że zalecają aby nie spieszyć się zbytnio, jeśli nie ma wyraźnych skurczy poniewaź do samej akcji porodowej może minąć jeszcze wiele godzin a czekanie w szpitalu nie jest szczególnie komfortowe (w domu możesz spokojnie wziąć prysznic w swojej wannie, skorzystać ze swojej toalety, ułożyć się wygodnie w swoim łóżku, oglądnąć film, zająć się czymś - masz większą swobodę, w szpitalu w zasadzie po prostu czekasz włócząc się z nudów po szpitalnym korytarzu i oglądając rodzące przyjeżdżające do porodu co tylko może zwiększyć Twój stres). Generalnie podawali naSR, że jeśli nie ma skurczy to po odejściu wód (jeśli są one przeźroczyste a nie zielone lub podbarwione krwią - to ważne!) masz 6 godzin na pojawienie się w szpitalu.

Do góry