reklama
Dziewczyny, mam do Was prośbę
Bo do szkoły rodzenia mam dopiero od maja chodzic a juz powoli chciałabym zacząć ogarniać temat wyprawki itp jakoś nastawiać się psychicznie :-) stąd moja prośba... jakby któraś z Was mogła mi napisać co jest potrzebne do szpitala - taka lista rzeczy dla dzidziusia i mamy, bo wiem że w każdym szpitalu jest inaczej :-( plisssss
Bo do szkoły rodzenia mam dopiero od maja chodzic a juz powoli chciałabym zacząć ogarniać temat wyprawki itp jakoś nastawiać się psychicznie :-) stąd moja prośba... jakby któraś z Was mogła mi napisać co jest potrzebne do szpitala - taka lista rzeczy dla dzidziusia i mamy, bo wiem że w każdym szpitalu jest inaczej :-( plisssss
katjusza77
szczęśliwa mama :-)
Dziewczyny, mam do Was prośbę
DO SZPITALA:
*dokumenty:
*dokumenty:
- dowód osobisty
- ubezpieczenie ważnne 1 m-c
- karta przebiegu ciąży
- grupa krwi, HBS, Waserman, wymaz z pochwy
- ew. wskazanie do cięcia cesarskiego
- lista ew. leków z podanym tygodniem ich zażywania
- ostatnie usg i ktg
* rzeczy:
- 2 koszule bawełniane do porodu (krótki rękaw, rozpinane na piersiach)
- szlafrok
- pantofle (szerokie, bo mi po porodzie na drugi dzień tak stopy spuchły, że zwykłych nie mogłam włożyć! )
- klapki
- 2 duże ręczniki, 1 mały
- rolka ręcznika papierowego
- majtki siatkowe (nie z flizeliny, bo te odparzają!!) - dla komfortu kup sobie kilka par, żebyś mogła częściej sobie zmieniać i wyrzucać od razu, zresztą potem w domu też Ci się przydadzą
- 2,3 paczki podkładów (podpasek dużych poporodowych, najlepiej bella baby na początek, potem już w domu kup sobie po prostu wielkie podpaski, bo te bella nie mają kleju..)
wkładki laktacyjne (chociaż podejrzewam, że pokarm nie zaleje Cię tak od razu, no ale lepiej mieć niż się stresować)
- przybory toaletowe
sztućce, kubek
- woda niegazowana (jak rodzisz naturalnie to sobie weź w małych butelkach z dziubkiem, bo takiej wielkiej butli to nie będziesz miała siły dźwigać a nie będziesz się prosić, żeby Co co sekundę ktoś do kubka przelewał) zresztą butelka z dziubkiem podobno przydaje się później po porodzie naturalnym do polewania sobie krocza podczas sikania bo bardzo piecze a polewanie przynosi ulgę..
- czekolada (bez bakalii), jakbyś zgłodniała podczas długiego porodu to jedyna dopuszczalna forma pożywienia się
- klapki dla męża
- biustonosz do karmienia (choć ja chodziłam w koszuli do karmienia bez stanika, ale ja to prawie cycków nie mam )
- Enema (wlewka doodbytnicza) - jeśli chciałabyć dla swojego komfortu żeby Ci zrobiła pielęgniarka lewatywę przed porodem to musisz wziąć swoją i przy przyjmowaniu poprosić, żeby Ci zrobiły - z doświadczeń koleżanek wiem, że warto, bo potem po porodzie poprostu ciężko spokojnie zrobić kupę bo wszystko boli a i warunki, wiadomo - szpitalne.. (sory za dosłowność ale myślę, że warto to wiedzieć) ja miałam ale nie było czasu na zrobienie i żałowałam, bo potem męczyłam się 3 dni i dopiero kompot z jabłek teściowej zadziałał )
- jakiś sztyft/balsam do ust (szczególnie Ci się przyda podczas porodu naturalnego ale w ogóle tam jest gorąco i szybko usta pierzchną)
- APARAT FOTOGRAFICZNY!
* dla dziecka:
- 5 pieluch tetrowych
- pampersy (ja miałam całą paczkę, na początku przebierasz przy każdym karmieniu więc ok. 8 razy na dobę)
- husteczki nawilżane do pupy (ja miałam bambino ale nie polecam bo one szybko schną, najlepsze są zielone pampersa na początek, potem już używałam babydream z rossmana) - - maść do pupy dają u nas w szpitalu
- ubranko na wyjście (generalnie w naszym szpitalu nie wymagają więcej ubranek, po porodzie ubiorą Ci maluszka w ubranko szpitalne, za duże i nijakie takie ale i tak będzie Ci wszystko jedno, bo bedzie najpiękniejsze na świecie a przynajmniej nie wrócisz z górą prania do domu, dziecko będą Ci też przebierać przy każdej codziennej kąpieli oraz na Twoje życzenie, jak naprzykład się obsiusia ale.. ja Ci polecam, żebyś sobie wzięła przynajmnie jedno ubranko ekstra, bo po świeże trzeba chodzić na noworodki a jak np. obsiusia Ci się w nocy to średnio Ci się będzie chciało, albo jak się obsiusia dwa razy pod rząd to tak trochę głupio chodzić i się co chwilę prosić )) weż dodatkowo skarpeteczki i niedrapki, jakby Twoje dzieciątka było małym zmarzluszkiem jak moja Natka, której pielęgniarki założyły na łapki dwie różne zawielkie skarpety ;p
generalnie przy rejestracji będą Ci zadawali dużo pytań, jak będziesz miała bolesne skurcze to średnio Ci się będzie chciało myśleć nad ich odpowiedzią więc najlepiej przygotuj sobie na kartce odpowiedzi, które może podać Twój mąż:
- kiedy dostałaś pierwszą miesiączkę w życiu
- czy miesiączkujesz regularnie, ile dni trwa krwawienie, czy jest bolesne
- choroby w rodzinie (te ważniejsze)
- data ostatniej miesiączki
- pierwsze ruchy dziecka (dokładna data!)
wywiad epidemiologiczny za ostatnie pół roku (dentyści, tatuaże )
Ja się pakowałam 3 tygodnie przed terminem ale zalecają na miesiąc przed, weź sobie najlepiej osobną torbę dla siebie i osobną dla dziecka, będzie Ci po porodzie wygodniej, mi musiał dowieść mąż laktator, bo nie od razu dostałam pokarm i musiałam stymulować dodatkowo piersi (od razu Ci napiszę, że ręczny laktator to w moim przypadku była strata pieniędzy i o mały włos nie doprowadził mnie do załamania nerwowego, najlepszy jest elektryczny madeli ale drogi więc z jego kupnem wstrzymajcie się do porodu bo może okazać się dla Ciebie zbędny), może Ci się przydać w szpitalu maść bepanten (do sutkó) - pierwsze karmienia prawie zawsze są bolesne, szczególnie dla pierworódki, a maść łagodzi ewentualne rany.
Mysza84
Fanka BB :)
Ja polecam jeszcze do szpitala zabrać takie nakładki na sedes HIGIENICZNA NAKŁADKA NA SEDES OPAKOWANIE 10szt (2210406843) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Można kupić w każdym sklepie medycznym lub w większości aptek za groszę (za 3sztuki płaciłam chyba 50gr).
Można kupić w każdym sklepie medycznym lub w większości aptek za groszę (za 3sztuki płaciłam chyba 50gr).
Ja bym jeszcze dodala ze warto miec ze soba biszkopty albo herbatniki zeby przekąsić podczas karmien nocnych - kolacja jest dość wczesnie i w nocy czlowiek głodnieje.
Nie zapomniec przygotowac ubranie dla siebie na wyjscie ze szpitala!
Przy pierwszym porodzie calkiem o tym zapomnialam, ale na szczescie zajela sie tym moja mama i wyslala mi cos w dniu wypisu.
Na drugi porod juz mialam ubrania dla siebie i dziecka przygotowane od A do Z
Nie zapomniec przygotowac ubranie dla siebie na wyjscie ze szpitala!
Przy pierwszym porodzie calkiem o tym zapomnialam, ale na szczescie zajela sie tym moja mama i wyslala mi cos w dniu wypisu.
Na drugi porod juz mialam ubrania dla siebie i dziecka przygotowane od A do Z
reklama