reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poród w Żeromskim

Witam żeromska,
u mnie też zapowiada się cc, była bym bardzo wdzięczna gdybyś mi trochę naświetliła jak wygląda taka cesarka w Żeromskim.
Moje pytania:
- ile godzin po cięciu można wstać,
- kiedy dostajesz dziecko pod opiekę,
- co z dietą - kiedy można normalnie jeść,
- czy rana bardzo boli? czy dają jakieś środki przeciwbólowe? jak szybko doszłaś do siebie? Smarujesz czymś ranę?
- czy byłaś w stanie swobodnie karmić? Można na boku??
- czy miałaś swojego lekarza i czy (przepraszam za to pytanie) dawałaś mu jakąś kasę przed zabiegiem??
- czy dobrze wnioskuję z Twojej wypowiedzi, że kobiety z nacinanym kroczem zostawały w szpitalu dłużej od tych po cc??
- aha i na koniec czy sale poporodowe dla kobiet po cc są w wyremontowanej części, czy na starej? ilu osobowe?

Mam nadzieję, że liczba pytań Cię nie przerazi i opowiesz :DDD!
Pozdrawiam

ja wprawdzie nie miałam cc ale dziewczyna leżała ze mną na sali po cc więc trochę wiem
po pierwsze dziecko dali jej od razu na sale pooperacyjną leżała tam 3 godziny potem sama przeszła na moją salę
ona rodziła po południu więc następnego dnia jadła tylko suchary rano a potem nic
dają albo ketonal albo paracetamol to zależy co chcesz i jak bardzo Cię boli
ona karmiła na leżąco na boku bo jej było tak najwygodniej,i wiem że ona miała tam lekarkę swoją nic jej nie płaciła,tyle wiem mam nadzieję że pomogłam :)

reklama
Tez mnie to troche martwi bo nigdy nawet nie bylam w szpitalu dluzej niz jeden dzien ;) na kiedy masz termin?

dziewczyny ja myślałam że posiedzę w szpitalu 2 doby i wyjdę do domu ale się przeliczyłam bo małemu skoczyło CRP i to czterokrotnie miał podwyższone i wyszliśmy do domu w 5 dobie myślałam że tam zwariuję bo dziewczyny rodziły i po 2 dobach wychodziły i tak przewinęły się w mojej sali 3 dziewczyny...

Witam żeromska,
u mnie też zapowiada się cc, była bym bardzo wdzięczna gdybyś mi trochę naświetliła jak wygląda taka cesarka w Żeromskim.
Moje pytania:
- ile godzin po cięciu można wstać,
- kiedy dostajesz dziecko pod opiekę,
- co z dietą - kiedy można normalnie jeść,
- czy rana bardzo boli? czy dają jakieś środki przeciwbólowe? jak szybko doszłaś do siebie? Smarujesz czymś ranę?
- czy byłaś w stanie swobodnie karmić? Można na boku??
- czy miałaś swojego lekarza i czy (przepraszam za to pytanie) dawałaś mu jakąś kasę przed zabiegiem??
- czy dobrze wnioskuję z Twojej wypowiedzi, że kobiety z nacinanym kroczem zostawały w szpitalu dłużej od tych po cc??
- aha i na koniec czy sale poporodowe dla kobiet po cc są w wyremontowanej części, czy na starej? ilu osobowe?

Mam nadzieję, że liczba pytań Cię nie przerazi i opowiesz :DDD!
Pozdrawiam

Witam,
-ja wstawałam jakieś 7-8 h po cięciu i tak mniej więcej panie już zachęcają żeby się ,,uruchomić", a wcześniej jak tylko zaczynałam czuć nogi to starałam się nimi troszkę poruszać , powiercić itd,
-Maluszka pod opiekę dostaliśmy tak mniej więcej po godzinie-ciężko mi powiedzieć, bo jakoś inaczej czas płynie na tym znieczuleniu, i oczywiście od razu próbowaliśmy się przystawić do piersi, a pierwszy co prawda króciutki kontakt na sali operacyjnej,
-pierwsza doba zupełnie bez jedzenia, woda jak już się uda wstać , następny dzień to suchary-lepiej też mieć swoje bo dla mnie pół paczuszki na cały dzień to było mało, a kolejny dzień już normalna dieta mamy karmiącej,
-rana boli(musi boleć),ale do wytrzymania, ja już pierwszej nocy sama wstawałam do maluszka, chociaż panie zawsze z uśmiechem służyły pomocą.Na razie niczym nie wolno smarować dopóki si nie zagoi.Pierwszą ranę-bo to drugie cc było smarowałam cepanem i pięknie się zagoiła.Co do środków przeciwbólowych to najpierw co kilka godzin paracetamol i ketonal-kroplówki, a później doraźnie doustnie paracetamol,a jak bardzo boli można prosić o ketonal-oczywiście rozsądnie, a nie co chwilka,
-karmiłam i na leżąco i na boku a później też siedząc.Pełnej swobody to może nie ma bo ta rana boli troszkę, ale spokojnie można karmić,
-nie miałam żadnego lekarza z Żeromskiego i nie płaciliśmy za zabieg, podziękowaliśmy paniom pielęgniarkom czekoladkami,
-to zależało od stanu Mamy i maluszka także nie ma reguły,
-my leżeliśmy na górze, i warunki super.Wcześniej dwa dni na patologii i tam gorzej ale dramatu nie ma.Niestety przez te dwa dni własnie spory ruch był na porodówce i panie leżały na patologii też,ale jak tylko zwalniało się miejsce to szybciutko przenoszą.Kiedy wychodziliśmy prawie cała góra była pusta;)

dziewczyny ja myślałam że posiedzę w szpitalu 2 doby i wyjdę do domu ale się przeliczyłam bo małemu skoczyło CRP i to czterokrotnie miał podwyższone i wyszliśmy do domu w 5 dobie myślałam że tam zwariuję bo dziewczyny rodziły i po 2 dobach wychodziły i tak przewinęły się w mojej sali 3 dziewczyny...

Jeśli trzeba będzie to też bede siedziała. Najbardziej się boje że trafie na jakieś niemiłe położne lub lekarzy. W sumie tego sie obawiam. Mam też tego paciorkowca wiec mam nadzieje że bez problemu dają antybiotyk na niego. Miałyście znieczulenie?

A ja mam pytanie o szczepienie zaraz po urodzeniu. Mam w rodzinie przypadek autysmu poszczepiennego i baaaaaardzo boję się szczepień., Orentujecie się czym były szczepione Wasze maluchy? Chodzi mi o to czy Euvexem (korańskie g...wno) czy jakąś inną szczepionką?

Dzięki dziewczyny za wyczerpujące odpowiedzi!
Teraz czekam na decyzję lekarza czy będzie cc czy jednak naturalny, dowiem się we wtorek.
A mam jeszcze jedno pytanie odnośnie dokumentu zaświadczającego, że jest się ubezpieczonym, który widnieje na liście obowiązkowych papierków na stronce szpitala - byłam w ZUSie i Pani stwierdziła, że teraz nie wydają czegoś takiego bo mogą sobie sprawdzić po PESELu... Czy to prawda??

Dzięki dziewczyny za wyczerpujące odpowiedzi!
Teraz czekam na decyzję lekarza czy będzie cc czy jednak naturalny, dowiem się we wtorek.
A mam jeszcze jedno pytanie odnośnie dokumentu zaświadczającego, że jest się ubezpieczonym, który widnieje na liście obowiązkowych papierków na stronce szpitala - byłam w ZUSie i Pani stwierdziła, że teraz nie wydają czegoś takiego bo mogą sobie sprawdzić po PESELu... Czy to prawda??

Też nie miałam żadnego zaświadczenia... i było ok :) a poza tym czy nie jest tak,że nawet nie ubezpieczona ciężarna ma darmową opiekę medyczną ?

Jeśli trzeba będzie to też bede siedziała. Najbardziej się boje że trafie na jakieś niemiłe położne lub lekarzy. W sumie tego sie obawiam. Mam też tego paciorkowca wiec mam nadzieje że bez problemu dają antybiotyk na niego. Miałyście znieczulenie?

Ja chcialam ale nie zdazylam bo urodzilam w 1h i 50 min ale wiem ze bez problemu robia

reklama
Do góry