reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poród w Żeromskim

Margosia położne wypowiadały się o wiaderku trochę prześmiewczo, że to ogólnie dziwaczny wynalazek i naciąganie rodziców na kasę. Że służy bardzo krótko, a dziecko nie ma frajdy z kąpieli i pluskania się w wodzie. Sama czytałam o nim pozytywnie i w zadadzie teraz ciężko mi obiektywnie ocenić.

Ja się skłaniam ku wiaderku bardziej z własnej wygody, bo zajmuje dużo mniej miejsca niż wanienka, w przyszłości może zostać wykorzystane do innych celów (nie mamy zbytnio gdzie trzymać wanienki)... No ale cena w porównaniu z wanienką jest spora:tak:
Patrze też pod kątem takim, że sama będę dziecko kąpać bo mąż wraca późno z pracy, a wiaderko jest o niebo poręczniejsze niż wanienka (nawet do wylania wody)... A to, ze nie ma frajdy z kąpieli i pluskania to pozytywne opinie na forach świadczą o czymś zupełnie przeciwnym... No i jak dziecko zacznie siedzieć to spokojnie będę go kąpać w dorosłej wannie...

Ale mam trochę czasu więc jeszcze czytam i staram dowiedzieć jak najwięcej, bo krzywdy własnemu dziecku też nie chciałabym wyrządzić...

aninek ja słyszałam, ze nivea też lubi uczulać... Koleżanka kupiła wszystkie kosmetyki z nivei i jak Młody się urodził musiała wszystkie wymienić:tak:
No ale wiadommo, każde dziecko jest inne i inaczej reaguje:tak:

reklama
Aninek ja też kupiłam małe opakowanie sudokremu na wszelki wypadek, ale na codzień zamierzać używać Linomagu:)

Wesolutka na zajęcia gimnastyczne chodzę, ale przez całą ciąże chodziłam też dwa razy w tygodniu na gimnastykę dla ciężarnych i to była gimnastyka w czystym tego słowa znaczeniu. Zajęć w Żeromskim nie masz się co obawiać bo to nie jest nawet gimnastyka tylko raczej relaks, nauka oddychania, uczymy się tam oddychać przeponą, efektywnego parcia i ostatnio były pokazane możliwe pozycje do porodu. Bardzo przyjemnie ale bez chośby najmniejszego wysiłku, myślę że nawet w pierwszej fazie porodu poszłabym na te ćwiczenia:) Dla dziewczyn które nie będą uczestniczyć w szkole rodzenia napiszę, że Pani prowadząca gimnastykę mówiła, że ona jest na oddziale zatrudniona po to, żeby pomagać właśnie dziewczynom które nie uczęszczały do szkoły rodzenia. Ona przychodzi, tłumaczy jak oddychać, pokazuje jak masować plecy w czasie bóli krzyżowych itp.

Badania na przeciwciała miałam robione w każdym trymestrze, lekarka mówiła, że jeśli wyszłyby przeciwciała w badaniu, wówczas krew bada się częściej i prowadzenie ciąży przejmuje klinika na Kopernika, bo wówczas trzeba często robić badania przepływów. Niezgodność serologiczna nie jest wskazaniem do CC.

Margosiu więc przetestuj wiaderko i napisz potem opinie:) Co do kosmetyków nivea, to szpital Żeromskiego używa właśnie tej firmy i babki mówiły, że bardzo rzadko zdarza się żeby uczulały. Mówiły że mega uczulają Johnson&Johnson.

Ania ja również słyszałam o JJ ale to zależne wszystko od dzidzi.
Wesolutka 1 i 2 ale już kiedyś wklejałam str tu możecie podglądać gdzie co i jak :) PromoBaby.pl akurat 3 są w tesco :)
Margosia co do wanienki to ja mam dwie do wyboru jedna najzwyklejsza czyli na stole drugą mam na stojaku z przewijakiem tylko gdzie na to miejsce znaleźć przy tej ilości gadżetów :confused:

Cześć
Właśnie się zdecydowaliśmy na 98% na poród w żeromskim , a poród już niedługo bo termin mamy na 10 grudnia. Proszę upewnijcie mnie, że to dobra decyzja :). Na początku bylśmy nastawieni na ujastek (mamy stamtąd lekarkę) ale po 2 wizytach na dniach otwartych, na których za każdym razem słyszeliśmy, że tak możemy rodzić w jakiej chcemy pozycji chyba,że dostaniemy oksydocynę a oksydocynę dostaje tam prawie każdy .. to padło na żeromski .. podobno oni tam nie przyspieszają porodów.
Mam też pytanie pod jaki numer trzeba dzownić aby umówić się na ktg przychodnia , poradnia , izba ???
ELa

Witaj Ela, na forum obecnie prawie same przyszłe mamusie:) Ja jestem w podobnej sytuacji, na początku też byłam nastawiona na Ujastek, ale raz że byłam tak tragicznie potraktowana podczas poronienia w styczniu i ostatecznie wylądowałam na Żeromskim, gdzie zajęto się mną rewelacyjnie. Po drugie wszystkie moje koleżanki które rodziły na Ujastku musiały rodzić na łóżku bo nie było mowy inaczej, wszystkie!!! miały porody wspomagane oksytocyną, zero pomocy po porodzie, rutynowe nacinanie krocza i bardzo niemiła Pani od noworodków. W Żeromskim na odwrót, można rodzić w dowolnej pozycji, bardzo starają się chronić krocze i jest rewelacyjna pomoc po porodzie. Ja bardzo chciałabym karmić piersią i to kolejny atut dla którego wybrałam Żeromskiego. Jak zwiedzaliśmy oddział to również wygląda bardzo przyjemnie:)

Ja choć termin mam na 24.12.12 r. to lekarka powiedziała, że daje mi max 2 tygodnie bo potwornie bolą mnie pachwiny i dzidzia już bardzo niziutko więc niewykluczone że się spotkamy:) Na KTG umawiasz się do poradni ginekologiczno-położniczej, ale numeru akurat nie mam przy sobie. Jak wrócę do domu to Ci napiszę:)

Proszę o info jak wygląda szansa na ZZO w Żeromskim?
Jakie macie doświadczenia w tym zakresie??

Opowiedzcie coś o warunkach lokalowo-sanitarnych - dostęp do łazienki przed i po porodzie, ilość łóżek na sali ??

Z tego co słyszałam przy przyjęciu do szpitala pytają czy ewentualnie będzie się chciało znieczulenie, jeśli tak to pobierają krew do badań. Nie jest tak, że namawiają do znieczulenia, najpierw proponują niefarmakologiczne metody i paracetamol w kroplówce ale jeśli ktoś bardzo chce to dostanie. Przy podaniu ZZO czasem muszą ponoć podać dodatkowo oksytocynę żeby nie spowolnić akcji. Co do sal to porodowe i poporodowe są wszystkie nowe, poporodowe dwuosobowe i trzyosobowe z łazienkami, a w porodowych łazienka jest chyba na dwie sale a w jednej jest wanna.

Mała poprawka:) Sale poporodowe są dwuosobowe + jedna jednoosobowa, wszystkie z pełnym węzłem sanitarnym. Sale trzyosobowe powstają tylko jak nie ma miejsc już i robią dostawki.

Na szkole rodzenia mówili własnie , ze zzo moze spowalniać akcję porodową i jak się nie chce rodzić na fotelu to najlepiej spróbować innych metod znieczulenia. A nie wiecie może czy mają tam gaz rozweselający ?
aha i czy są tam piłki .. bo jak byliśmy tam obejrzeć to w tej sali co nam pokazywali były drabinki, worki .. ale nie było tych wielkich piłek.

reklama
Cześć dziewczyny :) widziałam że mam pytanie do Rozpakowanych :) powiedzcie mi jakie jest ktg ? bo słyszałam że przenośne ;)

Do góry