reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poród w Żeromskim

Macie rację dziewczyny, ja ostatnio będąc pod koniec 8 miesiąca poszłam do kasy pierwszeństwa dla ciężarnych w Ikei i co? I facet przede mną miał to w głębokim poważaniu i ustąpić nie zamierzał. Ale na pocieszenie powiem, że wczoraj Straż Miejska nie wlepiła mi mandatu za złe parkowanie bo im powiedziałam że tylko odbierałam wyniki z Diagnostyki a zobaczyli brzuch i zapytali tylko czy wyniki dobre i mnie puścili:)

reklama
o... a straży miejskiej to się raczej rzadko zdarza :)

Ja dziś stałam w kolejce w tesco (kolejki już przedświąteczne ogromne, mimo, że wszystkie kasy czynne) do normalnej kasy, bo i dobrze się czułam i u mnie i tak nie widać, żem w ciąży :) Stanął za mną Pan i miał tylko olej do auta więc go przepuściłam, i jak kobieta to zobaczyła z innej kolejki to stanęła za mną i miała tylko plastelinę dla dziecka (dziecko takie już szkolne) i chyba myślała, że ją też przepuszczę, no ale bez przesady, chyba nigdy bym stamtąd nie wyszła;-)
I jak zorientowała się, że nie mam zamiaru jej przepuszczać to zaczęła pytać gdzie w tym sklepie są kasy pierwszeństwa i tam ją puścili...

Witam wszystkie mamy,

jestem nowa i zielona. Termin mam na przełomie marca i kwietnia. Właśnie zaczęłam zastanawiać się nad wyprawką do szpitala. Zastanawia mnie jakie konkretnie ubranka dla dziecka powinnam zabrać. Pajacyki, body z krótkim czy długim rękawem, czapeczki??? Rozmiar tzw. "new born" czy większy? Możecie coś więcej napisać na ten temat? Oczywiście przy założeniu, że poród ma być pod koniec marca w Żeromskim i chciałaby żeby to wszystko się łatwo zakładało? A może macie jakiś fajny i niedrogi sklep z ubrankami i innymi akcesoriami dla dzieci w Krakowie. Ostatnio zachwyciły mnie ubranka w mothercare, ale ceny już do zachwycających nie należały... Będę bardzo wdzięczna za podpowiedzi...

Witam
bardzo interesuje mnie temat znieczulenia, poprzednio rodziłam w Ujastku i na 75% chcę tam wrócić w czerwcu ale rozważam Zeromskiego, bo z tego co czytam bardziej sie przykładają do karmienia piersią i ochrony krocza.
Poprzednio miałam tylko 1 dawkę ZZO, sam poród już bez znieczulenia, dziecko niedotlenione z 5 punktami, mimo że poród był szybki i jak się zaczęły parte lekarz był już zdecydowany na cc jeśli się zaraz nie zacznie.
Ogólnie byłam zadowolona, wiem że nie mogli zrobić nic lepiej ale może trzeba zmienić miejsce?

Czy faktycznie jak piszą na stronie sale są 2-3 osobowe z własną łazienką?
Przerażają mnie te szpitalne ubranka dla dziecka, jakoś niehigienicznie z tej szpitalnej pralni... wolałabym od razu swoje wszystko używać i dawać...

Wiem że pewnie część albo większość odpowiedzi była parę stron temu ale liczę na najbardziej aktualne informacje.
Na stronie piszą że mają certyfikat szpitala bez bólu i że działają "bezpiecznie i bezpłatnie" (trochę brzmi jak kopia sloganu Ujastka) ale czy tak jest naprawdę? Jak widzicie szanse na ZZO nie mając lekarza prowadzącego ze szpitala?

Witam wszystkie mamy,

jestem nowa i zielona. Termin mam na przełomie marca i kwietnia. Właśnie zaczęłam zastanawiać się nad wyprawką do szpitala. Zastanawia mnie jakie konkretnie ubranka dla dziecka powinnam zabrać. Pajacyki, body z krótkim czy długim rękawem, czapeczki??? Rozmiar tzw. "new born" czy większy? Możecie coś więcej napisać na ten temat? Oczywiście przy założeniu, że poród ma być pod koniec marca w Żeromskim i chciałaby żeby to wszystko się łatwo zakładało? A może macie jakiś fajny i niedrogi sklep z ubrankami i innymi akcesoriami dla dzieci w Krakowie. Ostatnio zachwyciły mnie ubranka w mothercare, ale ceny już do zachwycających nie należały... Będę bardzo wdzięczna za podpowiedzi...

Heh no to mamy podobny termin:) Szczerze ja też zaczęłam się zastanawiać nad rozpoczęciem zakupów - jakoś wcześniej się bałam. Jak będę wiedziała co gdzie i jak to dam znać. Póki co zaglądałam do smyka i H&M praktycznie same regały pięknych ubranek dla dziewczynek - a my spodziewamy się chłopca :)

Wiolkast , Katemaj - polecam tesco na kapelance, wybór ogromny (dotyczy ubranek), ceny przystepne, bawełna dobrej jakości, np body z długim rekawkiem kolor biały - 9 zł. Ja jutro jade po śpioszki. Jeżeli chodzi o pozostałe wyposazenie wyprawki to nie polecam tesco, ubogi lub żaden wybór. Wózek kupilismy w entliczku-pentliczku, wyszedł taniej o 50zł niż na necie.

Katemaj, w salach jest bardzo cieplutko, idealnie dla noworodkow, ja moja córę ubierałam więc w pajaca wyłącznie, dopóki jedna z położnych mnie nie skraciła za zimne stópki. Od tamtej pory ubierałam jeszcze body i skarpetki, czapeczkę w ogóle zaleca tamtejszy pediatra wszystkim do 30 min po kąpieli. W praktyce uważam, że najlepiej miec cały zestaw swoich ubranek: body z długim i krótkim, czapeczka, pajac, ja miałam jeszcze skarpety dla swojej i rożek, bo jest strasznym zimorodkiem, a szpitalny rożek przesikała natychmiastowo. Nie jest to może kwestia tego, że szpitalne ubranka są niehigieniczne, bo pewnie dokładnie je sterylizują, ale jakoś milej widziec dziecię w dobrej jakości, nie obszarpanym ani wyblakłym ubranku. Mąż mi mówił, że gdy mu pokazywano małą (a mnie wówczas szyto po c.c.), dziecko było ubrane w jakiś dziwaczny, jak to opisał, kudłaty kaftan podobny do futra jakiegoś zwierzaczka :-) Jeśli chodzi o rozmiar, to w moim odczuciu najlepiej sprawdza się rozmiar 56, chyba że już wiesz na pewno, że potomek będzie sporych rozmiarów.

Cześć dziewuszki :-) jak po weekendzie ? U nas dobrze troszkę po imprezowaliśmy ;-)
Co do ubranek nie wiem jak Wy ale ja polecam szmatexy ! Dziewczyny w bidze i nie tylko można kupić nowe z metkami w przystępnej cenie znanych marek takich jak H&M, MOTHERCARE, GEORGE, NEXT i wiele innych :)
Co do ubranek szpitalnych to mojej koleżanki córa trafiała na w miarę ładne wiadomo było że szpitalne ale nikt nie robi problemu że można ubrać swoje ;) tylko trzeba powiedzieć jak dziecko biorą do kąpieli że ma swoje i wtedy oddają.
A co do tesco to gatunkowo moim zdaniem nie tylko body ale większość ubranek nadaję się do kupna ale wiadomo rzecz gustu ;) My sporo dostaliśmy więc jak gdzieś jestem to okazyjnie mogę wziąć ;) teraz poszukuję kombinezonu :-)

Witam! Ja rownież popieram szmateksy mam mnóstwo rzeczy z tamtad i jestem bardzo zadowolona i wszystko za grosze np.pajacyk bawełniany ok.1,50zł zamiast w sklepie ok.12zł. mam tego wszystkiego tyle ze nie mam juz gdzie trzymac,wszystko wygotowałam wyprasowałam i jest elegancko:) a jeszcze w zeszłym roku jak pracowałam właśnie w BIDZE to nakupowałam szwagierce mnóstwo rzeczy ;kombinezony,spodnie ,butki adidasa itd. i teraz mi przyniosła to wszystko wiec jest tego multum samych kombinezonów mam 5 a wszystko jak nowe dla tego jaknajbardziej polecam szmzteksy.

reklama
Witam,
Ja też dużo rzeczy kupiłam w Bidze:) sporo tez na allegro. Z doświadczenia powiem tak: na 56 tylko pare szt body jakies spioszki i ze 2-3 pajacyki. To przyda sie tez do szpitala. My tez po urodzeniu dostalismy szpitalne a nastepnego dnia bylo kapanie i ubralismy w swoje. Nie opłaca sie w takim malym rozmiarze kupowac nic innego np. spodenki dzinsowe, i tak tego nie ubierzecie. Jak ciezarowki macie teraz czas to polecam pochodzic po lumpeksach i komisach bo mozna sie obłowic w niedrogie a fajne ciuszki a potem jak bedzie dzidzius to bedzie wam ciezko wyjsc. Jak bedzie tez cos fajnego w wiekszym rozmiarze to tez brac nie zginie a dzieci tak szybko rosna. Jak beda tez chusteczki na promocji to opłaca sie brac bo idzie tego sporo. Nie ma co zapasu z pampersów robic, mnie zostało 1 opakowanie Bella Happy Newborn 2-5kg 42szt (sprzedam za 15 zł). Te pieluszki sprawdzaja sie super ponieważ maja wyciecie na pepek.
Polecam jeszcze raz Szpital żeromskiego, opieka i warunki super (rodziłam 6 tyg temu).
Pozdrawiam

Do góry