reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poród w Żeromskim

moni ja pytalam o to polozna i powiedziala ze nie odsylaja pytanie tylko gdzie Cie umieszcza;-)noi lepiej juz jechac jak sa skurcze co 5 minut a nie jak tylko sie zacznie bo wtedy moga odeslac do domu na piec godzin, nonchyba ze wody odejda to wtedy juz do domu nie wysylaja.
marcepanowa ja juz bylam dwa razy na ktg i za kazdym razem sie dowiedzialam tylko ze zapis prawidlowy, wiec chyba nie bylo tam zadnych skurczy:confused: noi tez nie czuje nic zupelnie, ale we wtorek ide do gin a ona mi juz wrozyla na tydzien remu porod, ze wzgledu na ta szyjke, wiec jak mnie zobaczy to sie chyba zdziwi, mam nadzieje ze moje lozysko jeszcze dziala i dociagnie do 18 chociaz i ze wod plodowych jest na tyle zeby dzi

reklama
Kobietki nie straszcie ! :szok: z tymi miejscami!
Marcepanowa Ty masz na szczescie miejscowke zaklepana:-). To ja rezerwuje Twoje lozko od konca nastepnego tygodnia :-p

Z becikowym mnie sie nie uda, bo wprowadzili obostrzenie o dochodach- a jak zaszalam w ciaze to sie cieszylismy, ze dostaniemy becikowe i od Panstwa i od Krakowa a tu taki zonk- teraz tylko mozemy liczyc na becikowe od wlasnych
Rodzicow :-D. Ale za to jest szansa na dluzszy macierzynski chociaz tez lachy nie robia, bo nie jest platny 100%.

Co chwilę dzisiaj przywożą na Patologie mamusie z dzidziusiami, bo na poporodowych skończyły się miejsca :szok:.
Obecnie jest jedno jedyne łóżko wolne ( u nas w pokoju ), które czeka na te do porodu, więc wykorzystuję dzień na spanie, bo nie wiadomo, kogo i w jakiej liczbie tu w nocy przywieje :-p...

Co do mojej miejscówki, to się właśnie śmieje, że nie muszę się martwić, bo póki co miejsce sobie trzymam, a jakbym zaczęła rodzić, to i tak muszą mnie przenieść na porodową, bo przy łóżku cesarskiego cięcia mi nie wykonają :-p...

Najgorzej mają te, co przyjeżdżają z jeszcze nie do końca rozwiniętą akcją porodową i je wkładają na Patologię i się tu męczą na łóżku, dopóki akcja się nie rozwinie...:baffled:

A co do becikowego, to u mnie tak samo jak u Eve - nie załapie się ze wzgl. na próg, niech sobie wsadzą w :)...

Ostatnia edycja:
To jak takie obłożenie na porodówce to napiszemy na forum, że mamy skurcze i jedziemy do Szpitala :-D i Marcepanowa będzie nam trzymać miejsce :-)

Nie wiem jak wy ale ja już z jednej strony nie mogę się doczekać na Naszą Córeczkę a z drugiej strony to trochę mnie to przeraża jak to przeżyje a przede wszystkim kiedy się to zacznie...
Człowiek nie zna dnia i godziny ;-)

Dziewczyny nie ma co panikowac, natura nas do tego stworzylai damy rade. sluchajcie z tym becikowym to jest tak ze dochod dzieli sie na trzy osoby bo wlicza sie juz dzidziusia. tak sie wczoraj wczytajlam w temat i tak pisali. moze warto sie temu przyjrzec blizej. My niby tez bysmy sie nie kwalifikowali ale napewno M pojdzie sie o to dopytac dokladnie bo panstwo zyskuje na tym calum zamieszaniu i wiekszosc sie zniecheca wlasnie.

z tego co widze to moni eve i marcepanowa teraz nasza kolej na rodzenie, trzymajmy mocno kciuki za to zeby dotrwac do tego 18.
czeka nas napewno bezproblemowe rozwiazanie sn i cc(marcepanowa) wiec glowa do gory i czekamy dzielnie:cool:

Hihihi ;-),

To prawda, teraz nasza kolej :-p. Moni, dobry pomysł, będę Wam trzymać łóżka, ale idę na układ, że maksymalnie przez tydzień, później idę rodzić :-p... 18.03 i ani dnia dłużej ;-).

Byłam już świadkiem 6 porodów i powiem Wam szczerze, że kilka z tych dziewczyn miało daty porodu wg OM po nas!! To jest takie moje "oszukać przeznaczenie" :-D...

18.03 ma być kolejna zmiana pogody, oby nic nie zaczęło się wcześniej...
Przetrwałam już pełnie, halny...:-)

kurde to jakies wrazliwe na pogode byly te :szok:kobity. Na mnie tez racxej nie dziala halny, jedyne co to moze ocieplenie sprawi ze sie wykluje moj synus i mam n adzieje ze to bedzie za tydz gdzies moze o tej porze, i akurat zakonczymy po polnocy 18:cool2: z drugiej strony juz widze te statystyki urodzen w calej Polsce 17 marca urodzi sie chyba najmniej dzieci a 18 od godziny 24 w nocy cala masa, biedni Ci lekarze co beda wpisywac godzine urodzenia na 00:01hihihi pod naciskiem mezow zdesperowanych.. dziewczyny a zaopatrywalyscie sie moze w nawilzacze powierza i aspiratorki do noska czy wode morska w sprayu ?bo to jest jedyna rzecz ktora budzi moj niepokoj jeszcze jak poradzic sobie z katarkiem.:confused:

Pikoik,
Ja sobie przyszłej niedzieli nawet nie chcę wyobrażać, chyba nawet się będę bała wstać do łazienki :-). To jest jakaś niewiarygodna paranoja...

Co do reszty, nawilżacz powietrza kupiliśmy, bo mamy suche i ciepłe powietrze w mieszkaniu, z odciągaczy kataru mój mąż mógłby napisać doktorat, bo tyle się oczytał w google i kupiliśmy "Katarek", a do aplikowania sól w spay'u "NoseFrida".
Moja koleżanka, mamusia od 8 miesięcy, mówiła mi, że na samym początku niemowlaczek nie ma kataru...:happy2:
Mamusie świeże może potwierdzą/zaprzeczą?

reklama
Pikoik - w kwestii zatkanego noska ja na razie nic nie kupuję :-) Najwyżej Mąż będzie latał po aptekach ;-)

A jeśli chodzi o becikowe GMINNE - to bierze się dochód netto uzyskany w okresie trzech miesięcy poprzedzających miesiąc złożenia wniosku. A na złożenie wniosku ma się rok. Czyli jak się poczeka to dochód rozkłada się już na (2+dzidziuś). Dla osób, których dochód na osobę nie przekracza 850zł.

Becikowe USTAWOWE jest liczone nieco inaczej. Dochód na osobę 1922 zł. Ale wyliczenie dochodu jest już zagmatwane do potęgi n :-D " Dochód ten jest ustalany zgodnie z ustawą o świadczeniach rodzinnych i z § 2 ust. 2 pkt. 5 Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 3 stycznia 2013 r. w sprawie
sposobu i trybu postępowania w sprawach o świadczenia rodzinne (Dz. U z dnia 3 stycznia 2013
r. Poz. 3)."

W skrócie dochód liczony jest z podatku dochodowego od osób fizycznych osiągniętym w

roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy.

Okresy zasiłkowy w którym nasze dzieci się urodzą to
2012/2013 tj. od 01.09.2012r. do 31.10.2013r. A rok kalendarzowy poprzedzający okres zasiłkowy to rok 2011 r.
Reasumując bierzemy PIT za 2011 r. i wtedy patrzymy czy przekraczamy dochód na osobę 1922,00zł - więc nie da się w tym wypadku wliczać do dochodu dzidzi.

Ja to tak rozumiem z tymi becikowymi, ale najlepiej dopytać się w informacji na Zgody albo Stachowicza i niech to tłumaczą :-D

Do góry