reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poród w Żeromskim

reklama
No to wklejam moja listę:

Dla mamy potrzebne są:
Z dokumentów:
- dowód osobisty
- karta ciąży
- wyniki badań: (grupa krwii, kiła - inaczej OWA lub WRL, HBS i GBS zrobiony po 34 tyg.) - te są obowiązkowe
- dodatkowo mówiły że warto zrobić biocenozę pochwy, wziąć wyniki USG i ostatni mocz i morfologię

Rzeczy osobiste:
- dwie lub trzy koszule bawełniane
- szlafrok
- klapki pod prysznic
- pantofle
- majtki poporodowe siatkowe
- podpaski bella poporodowe (min. 2 paczki)
- podkłady poporodowe takie do położenia na łóżku (mówiły że niby są w szpitalu ale ciągle ich brakuje, więc ze 4 lepiej mieć)
- jeśli chcemy lewatywę to trzeba mieć zestaw do lewatywy ENEMA
- jednorazowa maszynka
- ręcznik papierowy do osuszania krocza po porodzie
- chusteczki higieniczne
- ręczniki kąpielowe x 2
- mały ręcznik
- mini ręczniczek do ciepłych okładów podczas porodu (np. jak są bóle krzyżowe)
- jakiś olejek do masażu podczas porodu
- ciepłe skarpetki
- kubek + sztućce
- herbatka na laktacje
- woda mineralna ( z dziubkiem ) niegazowana
- coś słodkiego - najlepiej czekolada - Panie zalecały coś niecoś przekąsić w trakcie żeby mieć siłę bo takto muszą podawać glukozę (ale nie zadużo, nie zaleca się np. zjeść paczki ciastek na raz, ale co godzinę po 2 kosteczki czekolady jak najbardziej)
- szminka ochronna bo wysychają usta
- przybory toaletowe
- telefon, ładowarka, aparat itp.
- jakiś mały odtwarzacz z ulubioną muzyką, małe radyjko - Panie generalnie zalecały muzykę, bo pozwala się zrelaksować
- biustonosz do karmienia, wkładki laktacyjne, papier toaletowy i jaśka do spania
- lusterko
- rożek dla dziecka,
- rogal do karmienia
- ubranie na wyjście ze szpitala
- jakieś dodatkowe jedzenie ( w szpitalu dają mało )

Dla dziecka:

• kilka pampersów
  • kilka pieluszek tetrowych
  • body lub koszulki bawełniane 3szt.
  • pajacyk albo kaftanik i śpioszki 3 szt.
  • czapeczka 2szt. (jedna cienka druga grubsza na dwór, w zależności od pory roku)
  • cienkie rękawiczki lub skarpetki (na rączki)
  • ubranie na wyjście ze szpitala (w zależności od pory roku)
  • ręcznik
  • mydło dla dzieci lub żel do kąpieli
  • chusteczki nawilżane (do przewijania)
  • krem do pielęgnacji pupy
  • kocyk lub rożek
  • bephanten
  • octonisept/ spirytus

I jeszcze coś, co napisała na forum któraś rodząca wiele tygodni temu, a wydaje mi się warte zapamiętania:

Dobre rady do szpitala:
1. Ubranka dziecka posegregujcie sobie w komplety - mi mały zrobił 3 kupy w nocy po pachy i znalezienie wtedy ubranek naprawdę było trudne.
komplety to: kaftanik + pajacyk lub body, śpiochy, kaftanik
2. Body i kaftaniki powinny być rozpinane a nei przeciągane przez głowę - wiele to upraszcza
3. Spiochy i pajacyki - niech będą rozpinane w kroku ..
4. przydają sie podkłady ginekologiczne dla nas i dla małego .. oraz duże ilości podpasek bella - ja w szpitalu przez 3 dni zużyłam 2,5 paczki - ale ja na zwykly okres zuzywam też dużo ..
5. Co do karminia co 3 godziny .. my wytrzymalismy 2 dni tego schematu potem nie daliśmy rady ..Dobre rady do szpitala:

I jeszcze znalazłam w moich zapiskach link do instrukcji, jak masować krocze:

Masaż krocza przed porodem - video - www.mamazone.pl

Ostatnia edycja:
Marcepanowa i tak Cię podziwiam, ja w 5 dzień pobytu na patologii miałam kryzys :-/ ale personel faktycznie pomaga w takich chwilach i jest lepiej
wiolkast super lista pewnie i ja z niej skorzystam :-)

polecam dołożyć ładowarkę do telefonu i aparat ;-) ale to już na samym końcu ;)
ja jeszcze wrzuciłam nakładki na sutki, mam 3 komplety ciuszków na początek niech ubiorą szpitalne ;-)

Pamiętam jak któraś z dziewczyn (chyba Ania4848) pisała o krówkach :rofl2:

dziewczyny z tymi ubrankami to nie szalejcie...ja mialam tylko szpitalne i byly sliczniutkie i nie bylo zadnych problemow.
Jeśli chodzi o podklady na lozko - zbedne...mialam sama spakowane 3 i sie nie przydaly bo wymieniali je mi chyba z 3 razy bo jak polozna widziala ze jest chociaz kropla krwi to przynosila nowy...
podklady poporodowe - zdecydowanie z 3 paczki...ja zuzylam cala paczke w pierwsza noc
dla dziecka to tylko pampersy, chusteczki, pieluszka tetrowa, krem do pupy i tyle...nic wiecej nie trzeba

szminka ochronna koniecznie...woda do picia i to w butelce z dziubkiem bo duzo wygodniej pic i maz jakby co moze napoic zone:)a pozniej ta butelka przydaje sie na tantum rosa:D (bardzo chce sie pic po porodzie)
jak zaczniecie rodzic to zrobcie sobie kanapki w domu...moj maz sie smial ze mnie jak w skurczach co 5 minut kazalam mu isc kanapki robic...ale pozniej byl glodny podczas porodu to zjadl i ja po porodzie zjadlam...

Bardzo dobrze, że rozpętał się na nowo temat pakowania- i ja skorzystam z tej listy, póki co dzisiaj jeszcze pranie torby, a przy okazji nauka obsługi pralki przez M:biggrin2:. Ja idę za radą Oczekującej- minimalizm noworodkowy i dużo podkładów poporodowych, żeby krocze szybko wyleczyć.

Ja z kolei mam pytanie odnośnie kąpania noworodka, bo nie pamiętam jak mówili na SR ( pamiętam tylko, żeby emolientów nie stosować)- czy kupujecie coś do kąpieli ( czy np. sam płyn do kąpieli wystarczy? czy bardziej jakieś mydełko?)? A po kąpieli oliwka ?
Będę wdzięczna za informacje.

P.S. Ja mój przypływ energii tak wykorzystałam, że wyłam z bólu nóg o 22, a na dziś niestety został mi obok codziennych prac jeszcze tort, trufle i stosy prasowania, a jutro sprzątanie i obiad urodzinowy, mam nadzieję, że w niedzielę nie urodzę:-p:-D. Co do mycia okien, bo pikoik chyba pisała to uważam to za zadanie z kręgu noszenia zgrzewek z mineralną....czyli na wskroś męskie, ale też już mam bardzo brudne.

eve. z tymi płynami do kąieli to trzeba dostosować do potrzeb skóry dziecka...mój Szymek miał suchutką i mi zalecono właśnie w szpitalu na wyjściu żeby w oilatum go kąpać. Z drugiej strony przy kąpielach w oilatum odpada to całę oliwkowanie, skóra jest cudownie mięciutka i milutka. Problem suchej skóry zniknął w momencie, ale długo jeszcze później stosowaliśmy właśnie ze względu na powyższe.

Co do wyprawki jeszcze to w Żeromskim na pobyt w szpitalu dają taką świetną robioną maść do dupinki dla dzieciaczka. I polecam wziąć całą paczkę pamperów, a nie kilka, bo wymagają żeby mieć swoje pomimo tego co mówią na SR.

miłego dnia!

reklama
pogoda niezbyt zachecajaca do aktywnosci wiec moze na forum bedzie dzisiaj duzo wpisow;-)co do mycia okien to pogoda niesprzyja, a mi jeszcze pranie dywanow zostalo choc moze poczekam do przyszlego tygodnia kiedy to bedzie 10 stopni na plusie :-) hmm o tej masci co daja do pupki to nikt nie pisal wczesniej, moze juz tego nie praktykuja:sorry2: tak wlasnie sie zastanawialam czy jest sens brac do szpitala cos do kapieli dla dzidzi typu plyn itp, bo chyba nie ma takiej potrzeby, ale zastanawiam sie nad rozkiem, bo jak zwiedzalismy porodowke to pytalam polozna czy zabierac rozek, ale ona powiedziala ze nie trzeba, tzn ze maja szpitalne czy poprostu ich nie uzywaja?y,

Do góry