reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poród w Żeromskim

monisia gratulacje, akurat trafilas na ta fale porodow i stad urwanie glowy. NajwazniejsE ze juz masz synka rzy sobie. ja tez oczekuje synka, mam nadzieje byc tak dzielna jak ty, boje sie ze spanikuje i przyjedziemy za wczesnie do szpitala;-) ech Dzis mialam pierwsze ktg, niepotrzebnie sie martwilam wszystko w porzadku, choc maly niezbyt dokazywal, a wczesniej w samochodzie myslalam ze przez pepek wyjdzie. mimo skroconej szyjki i rozwarcia wierze ze dotrwamy do terminu albo chociaz 18 marca:zawstydzona/y:
moni ja dla malego wzielam 3 komplety spioszkow z bodziakami czapusie niedrapki jakbym go sama w nocy przewijala, do tego mam 5 tetrowych, 3 podklady do przewijania, 15 pampersow, wzielam tez sol fizjologiczna, octenisept, troszke wacikow i patyczkow, masc linomag do pupy i chusteczki nawilzane.

reklama
dziewczyny a w jakie kremy/masci do pupy sie zaopatrujecie do szpitala i ewentualnie zaraz po porodzie czego uzywac na sucha skore dzidziusia, bo z tego co mowily rodzace to tam nie maja nic takiego. myslicie o alantanie itp?

Cześć dziewczyny,
Monisia, wielkie gratulacje!!!!
Ja dalej w szpitalu :baffled:, próby wątrobowe się trochę pogorszyły, woreczek żółciowy też zaczyna coś nawalać, ale w ciąży się go nie leczy. Od dzisiaj znowu jestem pod kroplówką ( minimum do poniedziałku )i w zasadzie już do końca ciąży będę na ścisłej diecie. Scenariusze są dwa, albo stan wątroby będzie się pogarszał i wtedy już wkrótce będę mieć córcię na rękach, albo nastąpi poprawa i wtedy wypiszą mnie może jeszcze przed porodem do domu i przyjadę na cc. Zobaczymy...
Co do pakowania dziecka, to w niedzielę wpadnie do nas młoda mama, która rodziła kilka miesięcy temu na Ż i pomoże mojemu mężowi nas spakować:happy2:.
Dobrze, że całą wyprawkę przygotowałam wcześniej i to jest kwestia włożenia właściwych rzeczy do torby zgodnie z listą na kompie ;-).

Co do kremu na pupę, ja będę stosować Bepanthen, na pewno na początku, jest drogi, ale podobno można go też używać na bolące brodawki i nie trzeba specjalnie zmywać, bo jest bezpieczny dla malucha. Później przechodzę na nivea krem na odparzenia.

Monisia gratulacje!!! Widzę, że odważnie przeszłaś przez cały poród! Jak to dobrze, że to już za Tobą!:-) Mam nadzieję, że czujesz się dobrze. Jak forma po porodzie?

Ja do tej pory zakupiłam tylko Linomag, ale myślę cały czas o tym alantanie.
Co do pakowania rzeczy noworodkowych to ja wezmę pojedyncze ciuszki, gdyby Tosia w nocy się zabrudziła, żebym nie musiała nikogo wołać (ale w swoje ciuszki generalnie przebierać nie będę, bo mój M nie jest zaprzyjaźniony z pralką, a nie chcę zastać na dzień dobry po powrocie stosu prania :-D),pieluchy tetrowe do karmienia, pampersów parę- w razie braków M dowiezie, jakąś maść i niedrapki, bo podobno się przydają. A na "poporodzie" spakuję oddzielną torbę z ciepłymi rzeczami na wyjście.

Marcepanowa - trzymaj się dzielnie i bądźmy tej lepszej myśli !

marcepanowa bidulko szkoda ze znowu cos sie pogorszylo, ale czas szybko zleci, juz niedlugo do rozwiazania. powiedz prosze od czego sie zaczela u Ciebie ta przygoda z watroba? czy boli Cie cos? jakies objawy masz tej cholestazy? moja gin mi nie zlecala wogole prob wtrobowych i juz zaczynam sie zastanawiac czy to wazne badanie w ciazy? jak u Was pozostale przyszle mamy?

takze marcepanowa glowa do gory i myslimy pozytywnie!

Marcepanowa - jak będziesz miała przypływy smutku i złego nastroju to pisz, pisz, pisz'
Zawsze trzeba smutki i obawy z siebie wyrzucić a nas tu tyle, że zawsze pocieszymy, wysłuchamy ... Także cycki do góry :rofl2: i cały czas do przodu a będzie dobrze :-)

Co do maści ja tak jak eve posiadam LInomag, ponoć położne go polecają ....do tego mam też sudokrem w razie jakiś dramatów.
Do szpitala z ciuszków spakowałam body, kaftaniki i pajace, czapeczke i niedrapki.
Ciuchy na wyjście przygotuję i będą czekały w domu na nasze wyjście - jeszce nie wiem co tam naszykuje ( zależy czy wiosna się rozpocznie czy nawrót zimy brrr)

monisia GRATULUJĘ !!! fajnie tak już zobaczyć swoje maleństwo, ja już się nie mogę doczekać a tu jeszcze tyle czasu :tak:
dziękuję za opis porodu, fajnie przeczytać że ból jest do zniesienia bez znieczulenia.

marcepanowa będzie dobrze, najważniejsze że jesteś cały czas pod dobrą opieką

Monisia gratuluje!!

Marcepanowa, strasznie ci wspólczuje, ale co zrobic :(, grunt żeby z corcia było wszystko dobrze :). Trzymam kciuki żeby jednak z tą wątroba się sytuacja polepszyła i żebyście wytrwały do tego 18stego. Jak bedziesz miała przypływ złości albo łapała deprechę to tak jak dziewczyny wyżej pisały, wyżalaj się nam tutaj ile wlezie bo nic tak nie pomaga jak uzewnętrznianie się :-).

Do spakowanych dziewczyn: jesli macie liste rzeczy do szpitala w formie elektronicznej, to przyklejcie plis na forum :), przydałaby się taka ściągawka :-D

Dziewczyny ja tak trochę z innej beczki ale może któraś z Was będzie wiedzieć.
mam pytanie o wysokość urlopu wypoczynkowego po rocznym macierzyńskim

1. Ukończone mam studia z tyt. licencjat (rozumiem że to 8lat stażu pracy)
2. zatrudniona jestem po ukończeniu studiów od 15.11.2012r.na um. o pracę
3. obecnie jestem na l4, termin porodu mam na czerwiec 2013r.
4. mam 5 dni zaległego urlopu za 2012,
5. mogę wykorzystać urlop za cały rok 2013 i 2014
6. 15. 11.2013 mija mi 10 lat stażu pracy czy tak?
7 jeśli tak to za 2013 mogę wziąć 26 dni urlopu czy dopiero za 2014?
mam nadzieję że dobrze to napisałam :-)

reklama
Do góry