reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Porod w szpitalu Ujastek

reklama
dziewczyny, a co wziąć ze sobą na wyjście ze szpitala? chodzi mi o to w co ubrać dziecko, żeby nie zmarzło podczas transportu. będzie w foteliku, ale żeby dotrzeć do samochodu i wyjść z niego, będzie narażone na zimno, a ja urodzę pewnie pod koniec października labo na początku listopada i może być zimno...rożek albo kocyk wystarczy, żeby zawinąć dziecko? czy może wziąć taki śpiworek jak do wózka?

ja planuję ubrać kruszynkę w body, śpioszki cieplejsze, czapeczkę bawełnianą i na to kombinezon ciepły z rękawiczkami i kapturem, siup do fotelika, jakby była bardzo zimno to kocyk na wierzch?
Kombinezony jakby-co mam dwa-jeden grubszy drugi lżejszy :)

wifi jest ale nie wszedzie dochodzi :) zalezy w ktorym pokoju bedziesz

po porodzie mozna wszystko jesc i nie ma zadnych przeciwskazań

bar jest w szpitlau i ma dobre obiady tam moze maz ci kupic jedzonko

w ujastku najlepszym oddzialem jest patologia - tam opieka jest super natomiast na polkoznictwie musisz sobie radzic sama...daja ci dziecko i tyle :)

wyjscie po zwyklym porodzie na 2 dzien:rofl2:

polecam rodzic z mezem bardzo to pomaga :tak:

jest jeszcze komp podpiety pod internet kolo drugiej izby przyjec (kolo wejscia na porodowke). Mozna z niego skorzystac kiedy jest wolny.
Lezalam na patologii i pozniej na oddziale 'zwyklym' i potwierdzam co do jakosci opieki i pomocy.
Menu cesarkowe o ktorym ktos pisal wczesniej, da sie przezyc, ale warto miec swoje biszkopty czy cos na przegryzienie.
Ogolnie jestem pozytywnie zaskoczona, wiecej napisze wkrotce

Witam ponownie :)

W piątek 7 października po szybkim porodzie na świecie pojawił się mój synek :)

Rodziałam oczywiście w Ujastku, więc mam wszystkie wiadomości na świeżo... Pytać, pytać, pytać...

Rodziłam siłami natury (wywołanie w równym skończonym 39 tyg. ciąży), dostałam oxy, która zadziałała błyskawicznie, szybko rozwierała się szyjka, Mały ładnie zszedł do kanału, kilka partych i Młodzian na świecie :) Znieczulenie gazem, na zzo nie było czasu... tak szybko postępowała akcja porodowa.

W czasie porodu opiekowała się mną położna Joasia (ładna kobietka, krótkie blond włosy, na moje oko koło 40-stki) - nie opłacałam położnej, wszystko było w porządku.
Opieka poporodowa również ok, nie mogę na nic narzekać. Połozne sympatyczne, można się zwracać w każdej sprawie, same się nie narzucają. Karmię wyłącznie piersią, nie chciałam dla Małego butelki to trochę się jedna krzywiła, ale co mnie jakaś ruda obchodzi ;-) ważne, że dziecko szczęśliwe.

Posiłki jadalne, typowo szpitalne, dają sztućce, kubek itd.
Można wziąć sobie swój kubek na picie poza posiłkami (można sobie zrobić herbatę - ja miałam zioła dla kobiet karmiących, żeby pobudzić laktację, więc sobie parzyłam - w aneksie kuchennym jest czajnik i kilka szpitalnych kubków, można korzystać)

WiFi jest od sal 128 wzwyż (w niższych numerach nie ma) - łapie na korytarzu, a przy wejściu na oddział stoi komputer z dostępem do internetu, mozna skorzystać jak ktoś ma potrzebę.

Obłożenie powiedziałabym średnie, 7 X było 10 porodów. pierwszą noc byłam sama na sali, na drugą dostałam koleżankę :tak:
Sale małe, ale schludne, przyzwoite łazienki z prysznicem w każdej sali, telewizor z podstawowymi kanałami. Nie działa aktualnie szpitalny kiosk, więc coś do czytania trzeba sobie zabrać z domu.

Kupowałam szczepionkę na wzw B (poprosiłam o receptę lekarza z oddziału noworodków) w szpitalnej aptece kosztuje 45zł (engerix B)

Jeśli któraś z Was ma pytania, to pytać śmiało...

moon_light serdeczne gratulacje :) Ja mam pytanko dotyczące gazu. Czy trzeba płacić za niego i czy rzeczywiście on coś pomaga? Nie byłaś po nim otępiała i nie gadałaś głupot? :) Ja mam termin za dwa tyg., zzo nie chcę i dlatego tak wypytuję o ten gaz :) Poza tym czy to prawda, że ciężko odzyskać ubranka dla dziecka, które sobie przyniesiesz do szpitala? Bo też słyszałam takie plotki :)

a to można sobie tak przyjść na wywołanie porodu bez umówienia się?
ja też chętnie się dowiem coś na temat tego gazu.
taki szybki poród, bo to Twoje drugie dziecko. u pierworódek może nie być tak łatwo. zazdroszczę i gratuluję! po jakim czasie wyszłaś ze szpitala? na drugi dzień, czy trzymają dłużej?

cześć moon_light. Ja mam termin za około 2 tygodnie. Chciałam się zapytać, czy to wywołanie porodu oxy... miałaś umówione z lekarzem, czy bez umówieni POSZŁAŚ? A jak umówione to o której musiałaś sie zgłosić do szpitala?

mam jeszcze jedno pytanie, może głupie. czy można rodzić w soczewkach kontaktowych? czy będę musiała je zdjąć? bo jeśli nie dam rady urodzić siłami natury i może zdarzyć się cesarskie cięcie to nie będę mogła mieć soczewek przy znieczuleniu ogólnym...

reklama
O ja też pytałam o soczewki mojego lekarza. Niestety jest już starej daty i nie potrafił mi odpowiedzieć na to pytanie. Powiedział, że dawniej nie można było, a teraz to nie wie jak to jest. Mam nadzieję, że jednak można w soczewkach, bo bez nich jestem ślepa jak kret :)

Do góry