reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poród w Holandii 2011

Dziewczyny a ja mialam za darmo kraamzorg.Owszem mosialam im zaplacic wystawiona fakturke ale pozniej moje ubezpieczenie mi to zwrocilo.No ale szczerze powiem ,ze tez wolalabym drugi raz obyc sie bez ich pomocy.Na szczescie do mnie przychodzila tylko 3 dni po 3 godz.

Doczytalam sobie ze zwracaja koszta jesli ma sie ubezpieczenie uzupelniajace no a ja takie mam.Wiec dlatego mi zwrocili.

Ostatnia edycja:
reklama
NANA slonko to chyba zalezy od ubezpieczenia.
Przy zwyklym basis stawka jest 4€ za godz. Reszte placi ubezpieczalnia.
Przy wyzszym ubezp. calosc pokrywaja :)

A co do ilosci godzin. To Ci sie super udalo. Takie krotkie wizytacje da sie jeszcze przezyc.
Mi powiedziano w ich agencji ze najmnoej mozna wziac 8dni po 3-4 godz...

MGD no wlasnie to sprostowalam we wczesniejszym poscie ,bo sobie doczytalam i jest tak jak mowisz.

Ja mialam tylko tyle godzin bo 7 dni z Tymkiem bylismy w szpitalu no i przyslugiwalo mi juz tylko tyle godzin,no a ze szpitala to tez nas poscili bo mialam jeszcze ta opieke w domu a tak to moze by tzreba bylo zostac dluzej

Ostatnia edycja:
:)

Jak mija dzionek?? Tez tak ciepelko macie??
Ja dogorywam po obiadku :)

Aaa to dlatego tak malo :) czyli pewnie wszedzie minimum to te ok24 godzin.

Ostatnia edycja:
dobrze wiedzieć:) pewnie bym do nich zaraz dzwoniła ze rezygnuje, tylko musze dokładnie wiedzieć czy sis da rade przyjechać no i z położną obgadać jak to bedzie wyglądało po porodzie dokładnie, wizyty itp bo jakoś ostatnio wszystko pozapominałam co miałam pytać, teraz sobie dokładnie notuje bo już nawet zapowiedziałam że następnym razem niech mnie z listą oczekują heh Ale mam nadzieje że bez kraamzorg się obędę, przy minimum godzin to ok 100e oszczędności jakby nie było:tak:

KALLIE ja jak pytalam poloznych to one oczywiscie mi polecaly kraamzorg :D

O wizyty sie dopytaj. Nie wiem czy masz te same polozne co ja mialam (Kalinka,Tieneke,Diana) ale mi powiedzialy ze po porodzie,szpital im zglasza ze dzidzia sie urodzila i przez pierwsze dwa dni przychodza do domu na jakies 15-30 minut :)

Czesc dziewczyny

Nana jesli chodzi o kraamzorg to sie troche pozmienialo i wzrosly stawki za ta usluge, jeszcze rok temu bylo tak, ze niektore ubezpieczenia z pakietem ZWANGER mialy kraamzorg za darmo, a teraz niestety wszyscy doplacaja. Czytalam o tym artykul wlasnie jak szukalam ubezpieczenia dla ciezarnych, aby bylo jaknajbardziej korzystne.

Co do samego faktu, to mnie polozna spytala czy chce miec kraamzorg. Skoro pyta, to na moja logike jest wybor, bo w koncu nikt nie moze Cie zmusic do wykupienia jakies uslugi.
Tez sie spotkalam ze stwierdzeniem, ze opieka poporodowa jest obowiazkowa, ale generalnie nie jest.

Sama sie dlugo zastanawialam nad ta usluga, ale ja niestety nie mam na kogo liczyc w tej kwestii a oboje nie bedziemy ryzykowac poczatkow z maluszkiem, bo tutaj w szpitalu nie ucza , bo porod jest ekspresowy. Czytalam zatem fora internetowe i artykuly i oczywiscie okazuje sie ze nie jest to obowiazkowe.

MGD bardzo dobrze im powiedzialas
:tak:za darmoszke jak chca to niech przychodza ;) ciekawa jaka mialy mine hihi

Takze Kallie dopoki zadnego papieru nie podpiszesz to do niczego nie jestes zobowiazana.

Popatrzcie na to, nie my jedne zadajemy sobie takie pytania :

kraamzorg verplicht? - Zwangerschapspagina

is kraamzorg verplicht?

AYNI dobrze wiedziec ,ze sie pozmienialo .No ale skoro nie jest obowiazkowe to ja bym juz wiecej i tak nie chciala.

A gdzie nasza ASTRID ?

Ostatnia edycja:
Kurcze wiecie co tak samo jak z tymi dentystami, ceny pakietow z rozszerzonym dentysta tez coraz drozsze... A ludzie musze placic.. Wlasnie glosno o tym bylo, ze coraz wiecej uslug trzeba dodatkowo doplacac, a faktycznie ceny tych uslug nie wzrosly, tylko ubezpieczalnie sie zgadaly aby natraskac profit. bleeee ...

ja nie mam wyjscia musze wziac, bo nie wiem jak sie takie dziecko obsluguje i nigdy nie karmilam piersia.

Astrid, mam nadzieje, ze nie rodzisz gdzies tam, odezwij sie cholercia!!

Ostatnia edycja:
reklama
Witam serdecznie i tutaj. Widzę, że ten wątek rozwija się równolegle do "Mamy w Holandii" a miało byc o samych porodach:-D:-D:-D
ja niestety mam kawał drogi do poloznej, a poza tym jestem zielona w sprawach co do dziecka:)
musi mi ktos pokazac jak obchodzic sie z maluszkiem:)
bo niestety nie mam nikogo do pomocy:(
No w sumie ja mam doświadczenie, ale zadnej pomocy całe rano, bo dzieci w szkole, mąż w pracy... I głównie chodzi o możliwość odpoczecia, poleżenia itp. Ale zobaczymy jak to będzie
Powiedz mi gdzie wypatrzylas zdjecia Iskierki bo ja szukalam na blogu a tam puuustkki :D

ISKIERKA bierz sie do pisania!
Ostatnio nie mialam weny i dwa posty pisalam dluuuugo. Mam nadzieję, że to się zmieni:-)
Heheh wczoraj tez na to wpadlam aby na tamtym watku poszukac tych zdjec..ale po paru stronach spasowalam :d
Nie na moje ciazowe nerwy i niewyparzona gebe takie seriale :D

ISKIERKA dawaj tutaj tez zdjecia :)
No wczoraj tam było baaaardzo nerwowo....
Zdjęcia sa na tamtym wątku, ale już wklejam i tu:

Zobacz załącznik 466404 P1030246.jpgZobacz załącznik 466410Zobacz załącznik 466411Zobacz załącznik 466412Zobacz załącznik 466413

Beda Cie namawiac,mowic ze mama czy siostra to nie to samo,ze metody np karmienia piersia sie zmienily (WTF).
Ja po jej wykladzie powiedzialam wprost - nie stac mnie na Was :D jesli chcecie robic to w ramach wolontariatu to zapraszam :D
Heheheh, wolontariat:-D Za darmo umarło. Dziś kazdy i na wszystkim chce zarobić

Do góry