czesc OLA368!
niestety moge ci tylko odpowiedziec na drugie pytanie, bo sama niedawno sie pytalam w ambasadzie jak to tam z tym obywatelstwem dziecka (choc mnie ciekawilo czy dziecko bedzie mialo podwojne, bo moj maz jest holendrem) i powiedziano mi (cytuje): "W prawie polskim i holenderskim obowiązują wiezy krwi oznacza to, ze dziecko po rodzicach lub jednym z nich ma obywatelstwo polskie."
Na pierwsze pytanie moge tylko zgadywac, ze rodzic ci nie zabronia, ale bedziesz musiala sprawdzic czy twoje polskie ubezpieczenie zdrowotne lub holenderskie twojego meza (ubezpieczenie jego tu z pracy chyba pokrywa tez jego rodzine, ale lepiej niech to sprawdzi na 100%!) pokrywa koszty rodzenia w holandii. do tego, w holandii, jezeli chcesz rodzic w szpitalu, to jest doplata (nie wiem jeszcze dokladnie ile, ale chyba jakies 200-300eur) prywatna, ktorej ogolne ubezpieczenie (holenderskie) nie pokrywa. na pewno, jezeli chcesz tu rodzic, to i tak zechca tu zrobic wlasne testy, od zaleznosci ile przed porodem przyjedziesz (a lepiej juz nie podrozowac za bardzo w ostatnim miesiacu ciazy!) i czy wszystkie wyniki z polski przywieziesz ze soba i czy beda one zrozumiale tu dla lekarzy/poloznych lub np tlumaczone... mozliwe, ze twoj polski lekarz troche cos na ten temat tez wie, pytalas sie?
tez moze na to wszystko ci odpowiedza w ambasadzie. twoj maz moze tam zadzwonic np w przerwie obiadowej lub napisz email do konsulatu. oto adres polskiego konsulatu w holandii:
konsul@polamb.nl
mam nadzieje, ze to ci pomoze.
pozdrawiam