reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poród w Holandii 2011

mgd ja tutaj w aptece kupowałam te siateczkowe majty...

Ja jak spalam bez majtek wogóle to leżałam w szpitalu, no i miałam epidural jeszcze po CC przez chyba 1 dobę(już nie pamiętam) więc nie wstawałam bo w nogach siły nie miałam.Dziecko mi pielęgniarki podawały,spał w łóżeczku takim na kółkach, obok mnie.

reklama
NANA haha przeciag zrobic i wietrzyc ;)

ANNAJ a te tubylcze majty tez takie eleganckie jak Nany?? Bo ja dostalam ostatnim razem ze szpitala,i byly tragiczne..

Hahahah nie no zartuje sobie ;)
Ale po tych szpitalnych mialam odparzenia,wiec jak juz mam wietrzyc to bez bolu ;)Nana mowila ze te byly dobre wiec skorzystam z podpowiedzi i je nabede ;)

mgd takie same tylko nie kolorowe...w aptece kupiłam całe białe a w szpitalu z niebieskim były.a sexi to one raczej nie są...ale dobre bo sama siatka więc wszystko przepuszczają(tzn.powietrze)

Dziękuje mgd - zapisalam sobie :-D
Znalazłam w necie taką listę, co zabrac ze soba do porodu w szpitalu:

· ponskaart van het ziekenhuis = ??
· verzekeringspapieren = karta ubezpieczeniowa
· adressenboekje of –lijst = lista adresow i telefonow (do rodziny)
· foto- en/of videocamera = aparat fotograficzny lub kamera
· fotorolletjes, videocasettes, extra batterijen = zapasowe baterie itp
· telefoonkaart (in het ziekenhuis mag je je mobieltje niet gebruiken) = Karta telefoniczna (w szpitalu nie wolno używać tel. komórkowych)
· je baby's eerste kleertjes en eerste knuffel = pierwsze ubranka dla dziecka i pierwszą maskotkę
· twee nachthemden of T-shirts = dwie nocne koszule lub t-shirty
· warme sokken (voor tijdens de bevalling) = ciepłe skarpety
· pantoffels = kapcie
· onderbroeken (grote!) = ??
· voedingsbeha('s) = biustonosz do karmienia
· zoogcompressen = wkładki laktacyjne
· makkelijke kleding voor na de bevalling = ubrania dla siebie
· toiletartikelen = przybory toaletowe
· lippenbalsem voor als je droge lippen krijgt = balsam do ust
· boeken en tijdschriften = ksiązki/gazety
· autostoeltje (voor als je baby mee naar huis gaat) = fotelik samochodowy

Jak widzicie przetłumaczyłam ją sobie jak umiałam. Teraz mam pytanie: O ile "ponskaart van het ziekenhuis" to chyba skierowanie do szpitala, o tyle "onderbroeken" rozumiem jako majtki - czy chodzi to własnie o te jednorazowe majtasy???

No i poza tym nie widze tu ani szlafroka, ani ręcznika ani podpasek poporodowych...
ja wiem, ze wszystko powie mi położna, ale tak pytam z ciekawości bo chicalabym juz wszystko mieć przygotowane. Niedługo 30 tydzień i w zasadzie to wszystko się może zdarzyć.......

Iskierka ja mam kilka list ktore dostalam w ksiazce od kraamzorg

voor moeder
een oude blouse of shirt voor tijdens de bavalling - jakas stara bluza lub koszulka na czas rodzenia
schone kleiding en ondergoed voor na de bevalling- czyste ubrania i bielizne po porodzie
iets te eten en te drinken
2 kraamverbanden czyli te duze podpaski
kraamzorgwijzer czyli tak ksiazka co dostaniesz od kraamzorg
sloffen/badslippers czyli jakies kapcioszki pod prysznic
toiletspullen czyli kosmetyki do mycia
verzekeringspapieren
zwangerschaapskaart

jesli chcesz moge wypisac ci reszte listy :)

w twojej jest troszke wiecej :)

Ostatnia edycja:
reklama
ISKIERKO pisalas ze twoj kraamzorg nazywa sie DE WARDE .ja tez ta firme mialam i oni przyslali mi taka ksiazeczke i tam bylo wszystko opisane co potrzebuje dal dziecka ,jakie lozeczko ,materac ,komede no cala wyprawka byla opisana.Pozatym bylo tam jeszcze o tym co potrzebne jest do porodu w domu i co wziasc do szpitala.No ale tak po prawdzie to wiadomo co.Rzeczy dziecka i swoje ,dokumenty ,i to co chcesz miec przy sobie.Ja podpasek nie bralam bo mi polozna powiedziala ze dostane w szpitalu.Wczesniej jak lezalam i mialam swoje to pielegniarka powiedziala zebym se zostawila na poznie w domku a tu sa szpitalne.

Do góry